'Katliamlar havzası' Trakya'ya bir termik santral daha!

'Katliamlar havzası' Trakya'ya bir termik santral daha!

Bir zamanlar dünyanın en bereketli toprakları olarak anılan Trakya havzası artık katliamlar, çevre felaketleri, erken yaşta ölümler, kanser ve üzerine para babalarının çöreklendiği topraklara yapılan projelerle anılır oldu. Yaklaşık 3 bin fabrikanın bulunduğu Trakya havzasında ortalama bir tekstil fabrikasının bir ayda kullandığı kömür yakıtını sadece bir saatte kullanan termik santral projelerine bir yenisi daha eklendi.

Betül Altan - Tugay Candan

Kırklareli merkez ilçesine bağlı Dokuz Höyük Köyü’ne, DEBA MADENCİLİK TİC. SAN. VE A.Ş. tarafından Kırklareli Merkez İlçeye 19,5km, İnece-Ulukonak Mahallesi’ne 700 metre, Dokuzhöyük Köyü’ne 1,8 Km, Karahalil Beldesi’ne 3 Km, Bostanlı Köyü’ne 5,3 Km mesafedeki alana kömürlü termik santral yapılması planlanıyor. 

Birinci sınıf tarım arazisi üzerine yapılması planlanan santralin, bir saatte 358 ton kömür yakacağı ve 72 ton kül oluşacağı öngörülüyor. Santralin ayrıca, oluşan küllerin 61 tonunu bir saatte yalnızca bacasından yayacağı, yine bir saatte 82 ton su tüketeceği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda belirtiliyor. 

Santralin bacasından çıkan kül ve zehirli gazların çevrede bulunan tarım arazilerinin üzerine yayılacağı da düşünüldüğünde, zaten felaketlerle boğuşan bölgenin daha da felakete sürüklenmesi işten bile değil. 

BÖLGE HALKI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYOR

Bölgedeki katliamlara “dur” demenin tek yolunun halkın örgütlü mücadelesi ve hukuki süreçler olacağından hareketle, Trakya’da bulunan sivil toplum örgütlerinin itiraz dilekçeleri ve imza kampanyaları, halkı bilgilendirme toplantıları ve örgütlenme çalışmaları artarak devam ediyor. 

Termik santralin kurulacağı bölgenin yöre halkı da bütün Trakya halkını 3.08.2018 tarihinde yapılacak olan ‘‘Halkın Katılımı Toplantısı’nı’’ yaptırmamaya, Trakya’nın sermaye eliyle felakete daha da sürüklenmemesi için birlik olmaya davet ediyor.

DAHA FAZLA