19 gazete kapanmanın eşiğinde

19 gazete kapanmanın eşiğinde

İthal edilen kağıt ve baskı kalıplarında döviz kuru ile birlikte yaşanan fiyat artışları 19 gazeteyi kapanmakla karşı karşıya getirdi... Gazeteler kağıt krizine karşı bir süredir alternatif çözümlerle basılıyor.

İthal edilen kağıt ve baskı kalıplarında döviz kuru ile birlikte yaşanan fiyat artışları, Antep’teki yerel gazeteleri kapanmanın eşiğine getirdi. Kentte yayımlanan 19 yerel gazete, geçtiğimiz mayıs ayına göre 3 katına çıkan kağıt ve kalıp fiyatlarından kaynaklı çareyi siyah-beyaz baskı yapmakta ve sayfa sayısını azaltmakta buldu.

Yerel ve ulusal gazetelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı olağanüstü toplanan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nun kağıt krizine çözüm olarak; sayfa sayısını azaltma, sayfa yüzölçümlerini küçültme, kadro sayısını azaltma ve gazete satış miktarını düşürme kararı aldığına işaret den kentin yerel yayınlarının yöneticileri, kendilerine çare diye kapatma gösterdiğini ifade etti.

Sektörün zamlardan dolayı zora girdiğini söyleyen Güncel Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yakup Çiçek, BİK’in krize yönelik sunduğu çözümün yeterli olmadığını dile getirdi. BİK’in çözümünün kısa süreliğine gazetelere nefes aldırdığını, ancak bir süre sonra etkisini yitirdiğini belirten Çiçek, “Kalıcı çözüm olarak kağıt ve kalıp fiyatları düşmelidir” dedi.

KAĞIT VE KALIPTA 3 KAT FİYAT ARTIŞI

Mayıs ayında 40 lira olan kağıdın 3 kat artarak 120 liraya, kalıp fiyatlarının ise 8 liradan 22 liraya yükseldiğine dikkat çeken Çiçek, bu durumun gazeteleri çok etkilediğini söyledi. Dövizdeki hareketliliğin dinmesine rağmen fiyatların aynı noktada olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi: “Antep’te yayın yapan yerel gazetelerin tümüne yakını renksiz yayına döndü. Renksiz yayına dönme nedeni de kağıt ve kalıptaki artışı diğer maliyetlerden düşerek kapatmak. Çünkü renksiz yayın renkli yayına göre biraz daha ucuz oluyor. Renksiz yayına dönmeyen gazetelerde sayfa sayılarını indirdiler. Yerel gazeteler dövizden kaynaklı maliyet artışlarını bu şekilde aldıkları önlemlerle kapatmaya çalışıyorlar. Ekonomik sıkıntılardan dolayı bu gibi şeylere yönelmek bizleri üzdü.”

TİRAJ YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Önlem olarak gazete tirajlarını düşürmek zorunda kaldıklarının altını çizen Çiçek, bunun yüzde 40’a tekabül ettiğini söyledi. Ekonomik krizin sadece basını değil diğer sektörleri de etkilediğini belirten Çiçek, kağıttaki artışa karşı yerel gazetelerin fiyat arttırma lüksü olmadığını vurgulayarak, “O kadar büyük bir ekonomiye sahip değiliz” diye ekledi.

FİYAT ARTIŞI TUVALET KAĞIDINDAN ÖĞRENİLDİ!

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre zam öncesi vadeli aldıkları kağıdı zamlardan sonra peşin almak zorunda kaldıklarını paylaşan Çiçek, geçmişte kağıt noktasında SEKA varken çok rahat olduklarını hatırlattı. SEKA üretim yaparken kağıdı ucuz ve vadeli alabildiklerini söyleyen Çiçek, şöyle konuştu: “Önceleri biz 500 top kağıt alıp depolardık. O derece ucuzdu. Şimdi bunu mümkün değil yapamayız. Öyle bir milletiz ki insanlar kâğıttaki fiyat artışını gazete ve kitaptaki artıştan değil tuvalet kâğıdından öğrendiler. Bu bize toplumumuzun okumadığını gösteriyor. Yani gazete de okumuyor. Alımın olmamasının üstüne bu maliyetler de gelince daha da zora girdik.”

DAHA FAZLA