34 termik santral ve 606 madene ilişkin davada Guinness'e başvuruldu

34 termik santral ve 606 madene ilişkin davada Guinness'e başvuruldu

Termik santraller ve madenlere ilişkin dava süreci, Guinness'e taşındı.

İleri Haber

Gönüllü avukatlar tarafından ekolojik yıkıma karşı 34 termik santral ve 606 madene ilişkin açılan davaların reddedilmesinin ardından, Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuru yapıldı.

Türkiye'de aktif durumda bulunan 34 kömürlü termik santralin kapatılması ve 606 maden sahasına ilişkin ihale ilanının iptali için açılan davada mart ayında karar verilmiş ve Ankara 11. İdare Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı'na karşı açılan davaları reddetmişti. Ret kararı sonrası Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri'nin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuru yapıldığını açıkladı.

Avukat Atal tarafından yapılan açıklamad,a başvuru gerekçesi, "Türk halkının ve ülkemizin geleceğini yok eden ekokırım faaliyetlerine dikkat çekmek amacıyla, aynı mahkemede bir günde en fazla sayıda termik ve maden projesi davasının Türkiye'de görüldüğünün ve bir günde en fazla termik-maden projesine karşı görev alan avukat olduğumuzun kayıtlara geçmesi için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuru yaptık" denildi. 

'PARTİKÜL MADDE KİRLİLİĞİ OLAN BÖLGELERDE COVID ÖLÜMLERİ 3 KAT FAZLA'

Konuya ilişkin yapılan açıklamada "Türkiye toprakları ve halkı halkı gezegen tarihindeki en yıkıcı ekolojik saldırıyla, maden termik şirketlerinin ekokırım faaliyetleriyle karşı karşıyadır" denilirken, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) cahil yöneticileri, iklim değişikliğinin ve kanser hastalığının sebebi olan termik santrallerle Türkiye’yi donattıktan sonra, Covid salgını oldu ve termiklerden çıkan partikül madde kirliliği olan bölgelerde Covid vaka sayısının 9 kat fazla, Covid ölümlerinin de 3 kat fazla olduğu ortaya çıktı" ifadeleri kullanıldı. Söz konusu veriye ilişkin çalışmaya ait link de paylaşıldı.

DAVA SÜRECİ

Yaşananlar sonrası hukuki sürecin başlatıldığı belirtilerek "Anayasa'nın 104. Maddesi'ne göre Cumhurbaşkanı'nın "Milli Güvenliği Koruma Görevi" olduğundan 37 termik santralin kapatılması için Cumhurbaşkanlığı'na dava açtık" ifadelerine yer verilen açıklamada, Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) yöneticilerine de tepki gösterildi. 

Maden projeleri ihalesi nedeniyle de dava açıldığı belirtilen açıklamada, "İklim krizi nedeniyle madenden, altından daha değerli hale gelen gıda kaynaklarımızı, toprağımız, suyumuzu, havamızı özel sektörün vahşi madencilik saldırısından korumak için maden ihalelerinin iptali için dava açtık" vurgusunda bulunuldu. 

BAKANLIK VERİLERİNE GÖRE KANSER VAKALARI DA ARTTI

Maden ve santraller nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarına Sağlık Bakanlığı istatistikleriyle de vurgu yapılan açıklamada, "2002-2016 arası resmi istatistiklerine göre erkeklerde prostat kanserinin 3 kat, lenf kanserinin 5 kat, tiroid kanserinin 12 kat, akciğer kanserinin bir buçuk kat arttığı; kadınlarda meme kanserinin bir buçuk kat, tiroid 6,5 kat, akciğer kanserinin 2 kat arttığı belirlenmişti" denildi. 

'KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KALDIRABİLECEĞİMİZ DAVA YÜKÜNÜ ÇOKTAN AŞTIK'

Açıklamanın sonunda "Yıkıcı, yok edici, öldürücü termik santral ve madenlere karşı açtığımız davalarımız reddedildi" hatırlatması yapılarak, "Gezegende bu kdar yıkıcı bir ekolojik saldırıyla ilk defa karşı karşıya kalan bir halkın gönüllü olarak hak savunuculuğunu üstlenen biz çevre-ekolohi avukatları, kişi başına düşen kaldırabileceğimiz dava yükünü çoktan aştık" ifadeleri kullanıldı. 

Avukat Atal açıklamasını, "Bu ekolojik saldırıya ve ekokırım suçlarına dikkat çekmek için bir günde ve tek mahkemede en fazla termik-maden davasına bakan avukatın ve mahkemenin Türkiye'de olduğunun kayıtlara geçmesi için 30 Nisan 2022 tarihinde Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuru yaptığımı kamuoyuna saygıyla duyururum" sözleriyle bitirdi. 

DAHA FAZLA