6,9 milyon TL'lik arıtma tesisi çürümeye terk edildi

6,9 milyon TL'lik arıtma tesisi çürümeye terk edildi

Sivrice Atıksu Arıtma Tesisi, 2014 yılında tamamlanmasına rağmen çalışamadan atıl hale geldi. 

Elazığ Valiliği İl Özel İdaresi tarafından 2014 yılında yapımı 2 aşamada tamamlanan Sivrice Atıksu Arıtma Tesisi, bugüne kadar amacına uygun olarak arıtma işlevini gerçekleştiremedi. Yıllar içinde çürümeye başlayan tesiste, Elazığ İl Genel Meclisi MHP Grubu Üyesi Osman Dilek ve Raif Aslan incelemelerde bulundu. 

Tesis tamamlandığında, tesise su ve atık su basılamaması gerekçesi olarak terfi istasyonlarının çalışıyor olması, boruların çürük ve yetersiz olması gösterilmişti. Bunun üzerine Sivrice'de altyapı ve kanalizasyon yenileme çalışmaları başlamış ve tesisin tam kapasite çalışacağı bildirilmişti.

TESİS DEVREDİLDİ

2014 yılında 6,9 milyon TL'ye tamamlanan tesis, 2015 yılı itibarıyla Elazığ Valiliği İl Özel İdaresi tarafından Hazar Gölü Mahalli İdareler Birliği'ne devredilmişti. Tesise atık su taşıyacak olan bağlantı borularının değiştirilip yenilendiği duyurulurken, eski Millî Eğitim Kampı'nın doğu bölümünden açıktan Hazar Gölü'ne akmakta olan kanalizasyon suları kesilmiş ve kurutulmuştu.

'AKTİF HALE GETİRİLMESİ İÇİN HİÇBİR ADIM ATILMIYOR'

Gazete Duvar'dan Serra Taylan'ın haberine göre arıtma tesisinin aradan geçen zamana rağmen faaliyete geçmemesi üzerine Elazığ İl Genel Meclisi MHP Grubu Üyesi Osman Dilek ve Raif Aslan, birkaç gün önce tesisin olduğu bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Dilek, tesiste yaptığı açıklamada, "Sivrice'de devletimizin yaptığı arıtma tesisini ziyaret ettik. Arıtma tesisinin çalışmadığı yönünde bilgiler geliyor. Vali Erkaya Yırık döneminde bu tesise gelip ziyaret etmiştik. Raporlar hazırlayıp, arz etmiştik. O günkü şartlarda, bir sürü şey yapacaklarını söylediler. Bizler de heveslendik, tesis yapılacak diye mutlu olduk. Aradan bir buçuk sene geçti, biz tekrar ziyarete gittik. Fakat burada bir arpa boyu ilerleme kaydedilmemiş, hatta daha da gerilemiş. Kamera sistemleri ve aktif çalışan sistemler de bozulmuş. Bu tesisin aktif hale getirilmesi için hiçbir adım atılmıyor. Bürokrasi sanki burayı kasıtlı yapmıyor" ifadelerini kullandı.

'TESİS DÜZELİRSE HAZAR GÖLÜ TEMİZLENİR'

Tesisin aktif hale gelmesiyle halkın arıtılmış atık suyu arazisinde kullanabileceğini ifade eden Dilek, şöyle devam etti:

"Fakat bizim bürokrasimiz sadece açılışları geziyor. Gelip bu tesisi görmüyorlar. Sivrice, Elazığ'da turizm merkezidir. Fakat Sivrice'nin hali ortada. Sayın valimiz bu işe bir el atmalı. Burada büyük bir ihmal var. Buraya geliyorsun, bakıyorsun, söylüyorsun, gündeme geliyor fakat birkaç gün sonra tekrar unutuluyor. Böyle devam ederse 2-3 sene sonra bu binalar da metruk olur. Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Buranın GES gelirleri var, burayla ilgili çok faydalı işler yapılabilir. Hazar Gölü için Sivrice için büyük çalışmalar yapılabilir. Biz eksiklikleri söylüyoruz. Bu tesis düzelir ise Hazar Gölü temizlenir.

Kanalizasyon suyu buraya gelse, burada arıtılır, temizlenir ve göl kirlenmez. Bu tesis arıtma yapılsın diye buraya kurulmuş fakat temiz su geliyor, kirli su göle dökülüyor. Temiz suyu burada niye arındırıyorsunuz?  Kanalizasyon doğrudan göle gidiyor, temiz su çalışmayan tesise gidiyor. Boruların yetersizliğinden dolayı bu tesis boşa düşüyor. Burada bir de çöp konteynerleri var, 2 sene önce geldiğimizde yine burada duruyorlardı, şimdi geldik yine burada. Biz idarecilere gidip söyledik; 'Bu konteynerleri tamir edip, köylere dağıtalım. Bu devlet malıdır, yazıktır günahtır' dedik. Çöp konteynerleri da atıl durumda. Yıllardır bu tesiste değişen bir şey yok."

'BAZI KURUMLAR ARSALARI PEŞKEŞ ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR'

Raif Aslan da konuya ilişkin yaptığı açıklamada kirli suların arıtma tesisine gelmediğini, bu nedenle gölün kirlendiğini söyledi.

Aslan, şunları söyledi:

"Tekrar arıtma tesisini incelemeye geldik. 3 senedir buraya gelip gidiyoruz. Fakat 3 yıldır değişen bir şey yok. Tesis atıl durumda, çalışmıyor. Daha önce de bu konuyu yetkililere söylemiştik. Tesise şu an temiz su geliyor, kirli su gelmiyor. Temiz su da tekrar köylere gidiyor. Kirli su ise gelmiyor ve gölümüze dökülüyor.

Sivrice'nin gelişmesi için bu tesisin çalışması gereklidir. Sivrice bir turizm beldesidir. Hazar Gölü, Hazar Baba Dağı ile bir bütündür. Fakat bazı kurumlar arsaları peşkeş çekmeye çalışıyor. Biz bunları duyuyoruz ve biliyoruz. Sivrice'nin gelişmemesi bunlardan kaynaklıdır. Tesis senelerdir çalışmıyor. Hazar Gölü kenarındaki tesisler kurumların elinde, Sivrice’nin büyük sıkıntıları var. Valimizin bu konulara bir el atmasını istiyoruz."