9. Trans Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı: 8 kişi gözaltına alındı

9. Trans Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı: 8 kişi gözaltına alındı

Gözaltına alınan 8 kişiden birinin çocuk olduğu aktarıldı.

Fotoğraf: Vedat Arık

İleri Haber

LGBTİ+ Onur Ayı kapsamında İstanbul Taksim’de düzenlenmesi planlanan 9. Trans Onur Yürüyüşü, polis ablukası nedeniyle Şişli’ye taşındı. Burada yapılan basın açıklamasının ardından dağılan kitleye polis saldırdı, biri çocuk olmak üzere 8 kişi gözaltına alındı.

AKP iktidarının LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemleri ve politikaları hız kesmeden devam ederken, 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü’nde İstanbul’da düzenlenen 9. Trans Onur Yürüyüşü de polis saldırısına sahne oldu.

‘6 YILLIK ARANIN ARDINDAN YENİDEN SOKAKLARA DÖKÜLÜYORUZ’

Taksim’de düzenlenmesi planlanan yürüyüş ve basın açıklaması, polis ablukası nedeniyle Şişli’ye taşındı. Burada çok sayıda transın bir araya gelmesiyle düzenlenen ve “deprem” ile “seçim” vurgularının dikkat çektiği basın açıklamasında, şu ifadeler öne çıktı:

“Bornova ve Bayram Sokak’tan Eryaman’a, evlerinden çıkmak zorunda kalan; devlet ve polis devletinin kolluk kuvvetleri tarafından işkenceye maruz bırakılan trans+ların öfkesini ve yaşadığı şiddeti sırtlanıp direnişimizi her bir mahalle ve sokakta örgütlemek için bugün bir araya geldik. Trans+’lar olarak mücadelemizin salt bugünle sınırlı olmadığının ve vermek zorunda bırakıldığımız 6 yıllık aranın mücadelemizden hiçbir şey eksiltmediğinin bilincinde, yeniden sokaklara dökülüyoruz.

6 Şubat’ta Türkiye, Kürdistan ve Suriye’de yaşanan; rant-talan politikalarının bir sonucu olan depremler ile artan yalnızlaştırma çabasına; ortak çadırlara alınmayan, hormon ilaçlarına erişimi engellenen, hiçbir koşulda kendilerine güvenli alan yaratılmayan trans+’lar üzerinden tanık olduk. Yaşanan bu depremlerin yarattığı fiziki koşulların insanları eşitlemediğini; aksine var olan eşitsizlikleri derinleştirdiğini bir kez daha gördük. Biz trans+’lar, devlet eliyle körüklenen transfobik, ırkçı, ayrıştırıcı ve sağlamcı söylemler sebebi ile afet sırasında dahi hem hayatta kalma hem de varoluş mücadelesi vermek zorunda kaldık.

‘YENİ TÜRKİYE’DE ÖLDÜRÜLEN, BASKI VE ŞİDDETE MARUZ KALANLAR YİNE BİZLERİZ’

AKP-MHP faşizminin ‘güzel gelecek’ tahayyülünü üstlendirdiği seçim ‘gerçeğinin’ aslolandan uzak oluşu; 28 Mayıs seçim gecesi Erdoğan’ın balkon konuşmasına bizleri hedef alan sözler ile başlamasıyla bizlere uygulanan politikaların artan şiddetine işaret etmektedir. Seçim öncesinden, seçim ardına kadar LGBTİ+ fobik söylemler üreten tüm parti ve örgütlenmelerin de sorumlu olduğu ‘Yeni Türkiye’de; öldürülen, baskı ve şiddete maruz kalanlar elbet yine bizleriz. Seçimlerin ‘daha az şiddetli faşizmi seçme’ üzerinden kurgulanışı dahi; LGBTİ+lar, Kürtler, mülteciler ve göçmenlere uygulanan siyasi tutumun niteliğini gözler önüne sermektedir. Kürt illerinde yüzde seksen oy alınınca söylenen ‘Biz Kürtlerden Razıyız’ sözü, seçim sonucu ile yerini ‘kaybettirenin’ Kürtler olduğu söylemine bıraktı. Kürtleri her fırsatta hedef haline getirenlerle biz translara zulüm uygulayanlar birdir.

‘GİTMİYORUZ HER ARKADAŞIMIZI ALANA KADAR, DİRENİYORUZ SİZ GİDENE KADAR’

Biz translar yine, yeniden haykırıyoruz: sınırsız, sınıfsız, şiddetsiz, cinsiyetsiz ve sömürüsüz bir dünya istiyoruz. Bu devlet, ya bizlerin eşit yurttaşlar olduğunu farkına varıp bize güvenceli işler yaratacak, ya da çark caddelerimizde güvenli şekilde çalışmamıza alan açacak. Biz trans+’ları ‘korumaktan’ ziyade, bulduğu her fırsatta gücünü bize karşı kullanmayı sürdüren bu polis devletin ve emrindeki kolluk kuvvetlerinin şiddetinden korkmuyoruz; tüm onurumuzla direniyoruz! Ya da korkuyoruz ayol! Ama yine de tüm şugarlığımızla buradayız, alanlardayız! Alanlar sizin mi sandınız?

Bilinsin ki; bugün fiziksel olarak Taksim’de değilsek yasaklarınızdan ya da zulmünüzden korktuğumuzdan değil, birbirimizin güvenliğini bizi eşit yurttaş olarak kabul etmeyen polis devletinden daha çok düşündüğümüzdendir. Dönüyoruz dünyayı yerinden edene kadar. Gitmiyoruz her arkadaşımızı alana kadar. Direniyoruz siz gidene kadar. Transız dibine kadar aşkım!”

BASIN AÇIKLAMASININ ARDINDAN POLİS SALDIRISI

Basın açıklamasının ardından kitle dağılırken, polis ara sokaklarda çok sayıda kişiyi gözaltına almak istedi. Şişli Kaymakamlığı’nın eyleme ilişkin bir yasaklama kararı olmamasına rağmen, biri çocuk 8 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan, polislerin ara sokaklarda eylemcileri sivil araçlarla gözaltına almaya çalıştığı da bildirildi.

DAHA FAZLA