A Millilerin dert ettiği primlerle kaç tesis yapılır?

A Millilerin dert ettiği primlerle kaç tesis yapılır?

Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016) aldığı başarısız sonuçların arkasında yatan en önemli etkenlerden birinin prim meselesi olduğu öne sürüldü. 19 Haziran tarihli Hürriyet gazetesinin haberine göre, kimi futbolcular şampiyona finallerine katılım primi konusunda memnuniyetsizlik yaşıyor.

Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016) aldığı başarısız sonuçların arkasında yatan en önemli etkenlerden birinin prim meselesi olduğu öne sürüldü.

19 Haziran tarihli Hürriyet gazetesinin haberine göre, kimi futbolcular şampiyona finallerine katılım primi konusunda memnuniyetsizlik yaşıyor.

Elemeler sırasında oyuncu başına 150 avro olarak açıklanan prim bedeli, Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören tarafından 500 bin avroya çıkarılmıştı. Hürriyet'in haberine göre, kimi futbolcular burakamı 150 + 500 bin avro olarak düşünüp eksik rakamların ödenmesini istediler.

Federasyonun EURO 2016'ya katılım konusunda ayırdığı toplam bütçenin 90 milyon TL civarında olduğu biliniyor.

Ortaöğretimde haftalık beden eğitimi dersleri sayısını düşüren, ülke genelinde gençlerin ve çocukların sporla buluşma imkanlarının çok sınırlı olduğu, altyapı sorunları yaşayan Türkiye'de, büyük bölümünü futbolcu primlerinin oluşturduğu 90 milyon TL ile ne kadar tesis yapılabileceğini araştırdık. İşte çarpıcı rakamlar:

102 KAPALI SPOR SALONU

Yeterli donanıma sahip bir kapalı spor salonunun maliyeti 800 bin TL. Bu salonlar çok amaçlı kullanılabiliyor ve birden fazla spor dalındaki sporcular için antrenman ve performans hizmeti verebiliyor. 90 milyon TL ile 102 kapalı spor salonu yapılabilir.

30 YARI OLİMPİK YÜZME HAVUZU

Yarı olimpik yüzme havuzunun ortalama maliyeti 3 milyon TL. Havuzlar, su sporları için vazgeçilmez değere sahip. 90 milyon TL ile 30 yarı olimpik yüzme havuzu yapılabilir.

333 PROFESYONEL, BİN AMATÖR FUTBOL ANTRENMAN SAHASI

Türkiye'de en popüler spor dalı futbol olmasına rağmen, futbolcu yetiştirilemiyor. 330 bin nüfusa sahip İzlanda ile 79 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye arasında futbolcu yetiştirme bakımından inanılmaz uçurum yalnızca şu rakamlarla kendini ortaya koyuyor: İzlanda'nın, İzlanda'da yetiştirip yabancı ülkelere gönderdiği futbolcu sayısı 200'ün üzerindeyken, Türkiye'de bu rakam iki elin parmakları kadar etmiyor.

Profesyonel futbol antrenman sahasının maliyeti yaklaşık 270 bin TL iken donanımı daha düşük bir amatör futbol antrenman sahası yaklaşık 90 bin TL'ye mal edilebiliyor. Böylece milli takımın EURO 2016'ya katılımı sonrası ayrılan 90 milyon TL ile 333 profesyonel, bin amatör futbol antrenman sahası yapılabilir.

6 BÜYÜK SPOR KOMPLEKSİ

Yine çok amaçlı kullanılabilen ve Türkiye'nin özellikle atletizm gibi büyük yaralarına derman olabilecek bi başka tesis, spor kompleksleri. Ortalama büyüklükte bir spor kompleksinin maliyeti 15 milyon TL ve 90 milyon TL ile bu tesislerden 6 tane yapılabiliyor.

BİN AÇIK HAVA BASKETBOL SAHASI

Türkiye'de önem verilen bir diğer önemli spor dalı basketbol. Açık hava basketbol sahaları basketbolun yaygınlaşması, kitlelerle buluşması için büyük önem taşıyor. Ortalama gelişkinlikte bir açık hava basketbol sahasının maliyeti 90 bin TL ve milli takım parasıyla 1000 saha yapılabiliyor.

BİN AÇIK TENİS KORTU

Geçen ay Fransa'da düzenlenen Roland Garros, Türk tenisi için büyük önem taşıyordu. Bunun nedeni, ilk defa ana tabloda yarışan kadın tenisçilerimizin olmasıydı. Yaklaşık 79 milyonluk nüfusuyla Türkiye, tenisçi yetiştirmekte de zorlanıyor. 90 milyon TL ile, maliyeti yaklaşık 80-90 bin TL olan binden fazla kort yapılabiliyor.

Not: Rakamlar yaklaşık piyasa maliyetleri göz önüne alınarak hesaplanmıştır. Devlet olanaklarıyla aynı maliyete çok daha fazla sayıda tesis yapılabilir.

DAHA FAZLA