ABD’de silah satışına kısıtlama

ABD’de silah satışına kısıtlama

Biden, silah satışına kısıtlamalar getiren yasa tasarısını imzaladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçi Parti ile Demokrat Parti’nin üzerinde anlaştığı ve Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği silah kontrolü yasası, Başkan Joe Biden’ın imzalamasının ardından yürürlüğe girdi.

Geçen ay yaşanan ve can kaybıyla sonuçlanan iki silahlı saldırıdan sonra, bireysel silahlanmanın en yaygın olduğu ülke olan ABD’de silah satışına ilişkin tartışmalar bir kez daha alevlenmişti. Teksas’ta yaşanan ilkokul saldırısında 19 öğrenci ile 2 öğretmen yaşamını yitirirken, New York’ta bir markette düzenlenen ırkçı saldırıda ise 10 kişi öldürülmüştü.

30 YIL SONRA İLK ÖNLEM

Senato’daki Cumhuriyetçi ve Demokratların üzerinde anlaştığı yasa, Temsilciler Meclisi’nde 193 “hayır” oyuna karşı 234 “evet” oyu ile kabul edilmişti. Söz konusu oylama, 1994 yılında saldırı silahlarının satışına yasak getiren ve 2004 yılında yürürlükten kalkan yasadan sonra ABD Kongresi’nin silah kontrolüne yönelik aldığı en ciddi önlem olarak tarihe geçti. Yasa, yaklaşık 30 yıl sonra silah satışına yönelik yapılan en önemli düzenleme olma niteliği taşıyor.

YASA NE İÇERİYOR?

Yeni yasaya göre, aile içi şiddetten sabıkası olan veya gençliğinde ciddi bir suç işlemiş olan kişilerin silah sahibi olmasını zorlaştırılacak.

Yasa ayrıca, silah satın almak isteyen 21 yaş altı bireylerin geçmişine dair incelemelerin sıkılaştırılmasını ve tehdit olarak değerlendirilen kişilerin silahlarına yetkililerce el konmasını kolaylaştıracak.

Yasa uyarınca okul güvenliği, şiddet önleme ve akıl sağlığı programlarına yönelik 13 milyar dolar kaynak ayrılması da kararlaştırılmış oldu.

İmzaladığı tasarıyla çok fazla hayatın kurtarılacağını söyleyen Biden, “Bu yasa istediğim her şeyi kapsamasa da uzun zamandır talep ettiğim hayat kurtaracak eylemleri içeriyor” ifadelerini kullandı.