AKP'li belediye yanan ormanlık alanı talan ediyor
AKP’li Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, geçen yıl yanan ormanlık alanda, ailesine ait kalker ocağını yeniden açmak istiyor.
Mersin’in Aydıncık ilçesinde geçen yıl orman yangınları ile gündem gelen bölgede yeniden açılmak istenen kalker ocağı tepkilere neden oldu. Ağaçlandırılması beklenen yangın sahalarının akıbeti endişelere neden olurken söz konusu alanda AKP’li Belediye Başkanı Ferat Aktan’ın ailesine ait kalker ocağı maden arama ruhsatına sahip şirketin faaliyetlerine kaldığı yerden devam etmek istemesi endişeleri arttırdı.
VALİLİK, ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ DEDİ
Mersin Haberci Gazetesi’nden Hediye Eroğlu’nun haberine göre; Mersin Valiliği tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilen toplamda 99,48 hektarlık maden ruhsat alanına sahip bölgenin 7,39 hektarlık kısımda 950 bin TL bedelle açmak istediği kalker ocağı ilçeye 5 kilometre, 2012 yılında en yakın yerleşim yerine 750 metre, şuanda ise en yakın yerleşim yerine 350 metre uzaklıkta. Ayrıca saha içerisinde Karayollarınca yeni yapılan Aydıncık - Gülnar il yolu geçiyor ve yol aktif şekilde kullanılıyor.
MADEN SAHASINDA 1. DERECE SİT ALANI VAR
Öte yandan yaklaşık 100 hektarlık maden ruhsat sahasında Çatak Boğazı mevkiinde bulunan Bizans devri yapı kalıntılarının 1998’den buyana tescilli 1. derece Arkeolojik Sit Alanı olmasına rağmen sahada maden arama çalışmalarına izin verildiği ortaya çıktı.
YANAN ORMANLAR KALKER OCAĞANA KURBAN GİTMESİN
Aydıncık’ta geçen yıl ülke genelinde infiale neden olan orman yangınlarının bulunduğu bölgeyi kapsayan sahanın akıbetine dair endişe verici iddialar gündeme gelirken kalker ocağı çalışmalarının hız kazanması endişe yarattı. 100 hektara yakın alanın 7,39 hektarlık kısmında açılmak istenen ocakta yılda 380 bin ton kalker üretimi planlanıyor.
Ancak yöre sakinleri ve uzmanlar bölgedeki iklim yapısının korunması, küresel iklim değişikliğinin etkisini azaltılabilmesi adına bu sahaların yeniden ağaçlandırılarak eko sisteme kazandırılmasını gerektiği görüşünde.
AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI VE AİLESİ İŞİN İÇİNDE
Öte yandan kalker ocağı ile ilgili bir diğer tepki çeken durum ise Aydıncık Belediyesi’nde üç dönemdir başkanlık yapan AKP’li Ferat Aktan ile bağlantısı…
Söz konusu maden sahası için Aktan belediye başkanı olmadan önce 2012’de aile şirketi ASG Çevre Enerji İnşaat Madencilik San. ve Tic. Ltd. adına izin alınırken, 2016’da şirketin mali krize girmesi ile işler değişiyor. ASG Madencilik’ye kayyum atanırken, orman izni ve ruhsatları da iptal ediliyor.
MADEN SAHASI BİR CEPTEN DİĞERİNE GEÇİYOR
Ancak 2019’da Ferat Aktan’ın seçimi kazanmasının ardından bu defa Akfa İnşaatın yükselişi başlıyor. Kayyum atanan ASG Şirketi söz konusu sahadaki haklarının icra yoluyla satılmasına muvafakatname veriyor ve Aydıncık İcra Müdürlüğü’nce açık arttırma ile satış yapılıyor. Ancak satışa sadece Akfa firması teklif veriyor ve muhammen bedelin çok az üzerinde bir bedel karşılığı söz konusu 100 hektara yakın ruhsatlı maden sahasının haklarını devralıyor.
Akfa Firması Ferat Aktan’ın oğlu Anıl Ali Aktan ile yeğeninin kayınbiraderi Mehmet Ali Yetgin adına kayıtlı olurken, aile bir cebinden diğerine geçirdiği maden işleme ruhsatı ile çalışmalarına kesintisiz devam etme imkanı buluyor.
Aydıncık’ın AKP’li Belediye Başkanı Ferat Aktan’ın oğlunun yönetimindeki Akfa İnşaat firmasının, yükselişini sürdürmek için sahadaki faaliyetlerini arttırma çabası yöre halkından tepki çekiyor.
CHP’Lİ YILDIZ İSYAN ETTİ
Aydıncık’taki taş ocağı skandalına Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız’dan tepki geldi. Dünyanın 8. harikası olarak bilinen Gilindire Mağarası’nın bulunduğu Aydıncık’ın yaşadığı yıkıma tepki gösteren Yıldız, “Gilindere Mağarasını çoğumuz bilmeyiz buranın neresi olduğunu. Halbuki dünyanın 8. Harikası olduğu söylenen mağara da oradadır ve hatta bilinen ismi Gilindire mağarasıdır. Neyse uzatmayalım bilinen adıyla Aydıncık. Mersinimizin en küçük, nüfusu en az ilçesi. Dünyadaki en güzel sahillerden birine sahip, ilçeye ilk gelenlerin, sürekli yaşamak istediği enfes belde.
‘HIZLA DOĞAL GÜZELLİKLERİNİ KAYBETME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA’
Son yıllarda nükleer santral inşaatının bölgede yarattığı lüzumsuz kalabalıktan nasibini alan, hızla doğal güzelliklerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan güzel ilçemiz. Son olarak da bir taş ocağı belası ile uğraşıyor, Aydıncık ve Aydıncıklılar. Şehrin hemen kıyısında, ilçeye su ve temiz hava sağlayan ormanın göbeğinde, zeytin bahçeleri ve seraların ortasında kocaman bir orman alanında kurulan taş ocağı” dedi.
‘İNSAN NASIL BU KADAR KOLAY İHANET EDEBİLİR’
Taş ocağının kurulduğu alanda inceleme yapan Abdurrahman Yıldız, “Aklım almıyor bir insan yaşadığı ve her şeyini borçlu bir kente ve o kentin geleceğine nasıl bu kadar kolay ihanet edebilir. Daha geçen yıl büyük bir yangın felaketi yaşayan, bu felaketten kurtulan tek ormanını nasıl bu kadar kolay gözden çıkarabilir. Ocağın işletmeciliği yapan firma hakkında küçük bir araştırma yaptım. Sonuç vahim. Şirketi, ilçenin şehremini kurmuş, geçen yıl da oğluna devretmiş. Yani kenti teslim ettiğimiz kişi/kişiler maalesef kentin altını oyuyor. Yazık, çok yazık.
‘RUHSAT KADÜK DURUMA DÜŞMÜŞ’
Ocağın işletme ruhsatına gelince zaten mahkemeye konu olmuş ve devam ediyor süreç. O da başka garabet. Önce bir ruhsat alınmış nasıl olduğu karışık. Sonra ruhsat sahibi şirket batmış ve ruhsat kadük duruma düşmüş. Yıllar sonra şehremini ve oğlunun şirketi nasıl olduğu anlaşılmaz bir şekilde bu kadük ruhsatı kendi şirketlerine uydurmuşlar ve maalesef başlamışlar kazmaya. Ama sanırım yakında mahkeme bu konuda da kararını verecektir.
OCAKTA BELEDİYE ARAÇLARI MI KULLANILIYOR?
Son bir şey fotoğraflarını da çektim, madende çalışan bir kepçe var. Bu aracında Aydıncık Belediyesi'nin envanterine kayıtlı araçlardan olduğu söyleniyor. Aydıncık Belediyesi'nin makine parkını bilenler fotoğrafla karşılaştırsın. El vicdan, el insaf. Nereleri kimlere emanet ettin Aydıncıklı. Bu emanete bak ve bu ilçenin, bu güzelliklerinde çocuklarından sana emanet olduğunu unutma. Dünya güzeli ilçene sahip çık. Tüm Mersin sahip çık” diye konuştu.