Aliağa'da 'ölüm gemisi' mitingi: 'Karasularımıza girmesini istemiyoruz'

Aliağa'da 'ölüm gemisi' mitingi: 'Karasularımıza girmesini istemiyoruz'

Aliağa halkı bir araya gelerek, kapıdaki tehlikeye dikkat çekti.

İleri Haber

Rio Limanı’ndan yola çıkan zehir yüklü uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun Aliağa’ya getirilmesine karşı bugün Aliağa Demokrasi Meydanı'nda bir miting yapıldı. Mitingde "São Paulo'nun karasularımıza girmesini istemiyoruz" mesajı verildi.

Uzmanların “Asbest Bombası” dediği ve içerisinde yaklaşık 900 ton asbest barındırdığı iddia edilen ve Aliağa’da sökülecek olan uçak gemisi Nae Sao Paulo, Rio Limanı'ndan yola çıktı.

İçinde yaklaşık 900 ton asbest barındırdığı iddia edilen, Brezilya Donanması’na ait Nae Sao Paulo adlı uçak gemisinin söküm için Aliağa’ya gelmesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verdiği ortaya çıktı. 30 Mayıs 2022 tarihli izne göre, söküm işlemini Sök Denizcilik adlı firma gerçekleştirecek.

'DİRENECECEĞİZ'

Yola çıkan zehir yüklü gemiye karşı Aliağa São Paulo Kampanya Grubu, “Tehlikeli atık gemisini satan razı, alan razı olsa da, yaşam için biz razı değiliz, direneceğiz!” diyerek bugün Aliağa Demokrasi Meydanı'ndaki mitinge çağrı yaptı.

Geminin Rio’dan çıkış işlemlerinin yapıldığını duyuran Aliağa São Paulo Kampanya Grubu, yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Pek çok ülkenin karasularını tehlikeye atarak yola çıkacak olan bu son derece tehlikeli atıkları bir arada taşıyan altmış iki yıllık nükleer uçak gemisinin motoru yok. Yüzdürülecek atık gemiyi Hollanda bandıralı Alp Center römorkörü, bu sabah kalkış çağrısı yaptı.  Başta Cebelitarık Boğazı'nı kontrol eden Birleşik Krallık, İspanya, Fas olmak üzere, transit ülkelerin hiçbirine izin başvurusu yapılmamış! Uluslararası hukuka da aykırı bu işlem büyük bir skandal! Her bir ülkenin tek tek bu yasadışı satışa binaen gemiyi karasularına sokmamama ve tutma hakkı doğuyor. Uluslararası ve Türkiye'den çevre ve emek örgütleri, Fransa, Brezilya ve Türkiye Çevre Bakanlıkları başta olmak üzere kamu otoritelerine bu satışın, Tehlikeli Atıkların Ticaretini Yasaklayan Uluslararası Sözleşmelere (Basel Sözleşmesi ve İzmir Protokolü) ve ulusal çevre mevzuatlarına aykırı olduğuna dair, satışın gerçekleştiği Mart 2021'den beri somut analizlere dayalı pek çok uyarı mektupları yolladılar. Tehlikeli atıkları sökülecek gemiye yüklediğinizde, tehlikeli atık olmaktan ve yasaktan kurtulmuyorlar!

‘BU GEMİ BÜTÜNÜYLE TEHLİKELİ ATIK STATÜSÜNDEDİR’

Bu gemi bütünüyle tehlikeli atık statüsündedir! Neden?

Tehlikeli Madde Envanteri'ndeki, envanteri gerçekleştiren şirketin bile kabul ettiği eksiklik ve uygunsuzluklar vardır!

Envanter gemi alanlarının sadece yüzde on iki gibi kabul edilemeyecek düşük bir kısmını kapsamaktadır!

Radyoaktivite ölçümlerini gemi sahibinin tuttuğu bir şirket sahibi tarafından yapılmıştır!

Sadece gemi sahibinin ibraz ettiği belgeler dışında ikiz gemisi Clemenceau (Klemanso)'nun söküm ve bu geminin inşa planları talep edilmemiş ve örnekleri alırken bunlar kullanılmamıştır!

İkiz gemisinin yüzde seksen altısını kapsayarak yapılan envanterinin gösterdiği tehlikeli madde miktarları ile Sao Paulo'nun envanterinin gösterebildikleri arasındaki uçurum hala açıklanmamıştır!

Brezilya Ordusu, geminin tamiratları sırasında iki envanter aradaki tonlarca asbest farkını açıklayacak (birinde 760, diğerinde 9,6 TON!) dair geçerli bir asbest bertaraf belgesi ibraz etmemiştir!

Mart 2021'deki satış sonrasında SÖK Denizcilik adına gemide şirket adına çalışan işçiler bir senedir belirsiz şartlarda asbeste maruz kalmışlardır!

‘BİZLER RAZI OLMAYACAĞIZ! DURMAYACAĞIZ’

Bu yüzen tehlikeli atığın alanı ve satanı memnun olsa da, Aliağa'da, İzmir'de, civar tarım havzalarında, yaşam alanlarımızda, Ege Denizimizde yaşamı, gelecek nesilleri korumak zorunda olanlar, elinde yaşamı dışında kaybedeceği olmayanlar bizler razı olmayacağız! Durmayacağız. Bu gemi bir ay sürmesi beklenen riskli yolculuğu sırasında Brezilya'da açılmış olan davalara müdahil olacak, Türkiye ve Fransa'da yenilerini açacağız. Nasıl São Paulo uçak gemisinin ikisi Clemenceau benzer bir mücadele ile 2007'de Pasifik Okyanusu'ndan geri döndürüldüyse, bu gemi de Atlantik Okyanusu'ndan geri dönecek! Bu dünya, bir avuç zümrenin kısa vadeli karının bedelini, tüm canlı ve nesillere geri dönüşsüz olarak dışsallaştıramadığı bir dünya oluncaya dek, yaşamı savunmaya devam edeceğiz!”

'ÖLÜM GEMİSİNİ DURDURACAĞIZ'

Miting öncesi Aliağa Demokrasi Meydanı'na doğru kortejler halinde yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında sık sık "Aliağa uyuma doğana sahip çık", "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "Ölüm gemisini durduracağız" sloganları atıldı.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Coşkulu geçen mitingde ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Sao Paulo'nun karasularımıza girmesini istemiyoruz. Tüm dünyada emperyalistler savaş gemileri inşa ederek bunları kendi çıkarlarına hizmet etmek için kullanıyor. Ardından bu gemilerle işleri bitse bile sökümüyle beraber, yaşamlarımızı hiçe saymaya devam ediyorlar. Tüm bu nedenlerle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını bir avuç sermayedarın değil, halkın bakanlığı olmaya davet ediyor ve verdiği izinleri bir an evvel iptal etmeye çağırıyoruz. Sadece bakanlığı değil Aliağa Belediyesine de çağrı yaparak, oylarını aldığı Aliağa halkının mücadelesine ve taleplerine yüzünü dönmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz" denildi.