Anadolu Fest’in valilik kararıyla ertelenmesine tepki

Anadolu Fest’in valilik kararıyla ertelenmesine tepki

Anadolu Fest’in valilik kararıyla ertelenmesi üzerine festival ekibi tarafından hukuki süreç başlatıldı.

İleri Haber

Eskişehir Valiliği’nin 15 gün boyunca her türlü eylem ve etkinliği yasaklamasının ardından 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan Anadolu Fest ertelendi. Valilik kararına tepki gösteren Anadolu Fest ekibi, festival için hukuki süreç başlattıklarını belirtti.

Eskişehir Valiliği dün internet sitesinden yaptığı açıklamada 19 Mayıs törenleri ve siyasi parti faaliyetleri hariç tüm etkinliklerin 10-25 Mayıs tarihleri arasında 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

Yürüyüş, oturma eylemi, stant/çadır kurma, afiş/pankart asma, konser, şenlik, festival vb etkinliklerin yasaklanma sebebi ise, "Suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla" sözleriyle açıklandı.

ANADOLU FEST’TEN AÇIKLAMA

Verilen bu kararın ardından 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan Anadolu Fest, valilik kararıyla ertelenmiş oldu. Valiliğin kararına karşı #FestivalimeDokunma etiketiyle çağrı yapan Anadolu Fest ekibi, şu mesajı yayınladı:

9 Mayıs 2822 tarihinde Eskişehir Valiliğinin açıkladığı 15 günlük yasaklama kararı hakkında bizlerde siz değerli katılımcılarımıza bu konuda açıklama gereğinde bulunduk. Aylar öncesinde planladığımız ve çalışmalarına başladığımız festivalimiz de bugün açıklanan karar ile sizler gibi bizde hayretler içerisinde kaldık. Gerekli yasal mecralarda başvuru yapmamıza rağmen başvuru sonrasında herhangi bir ret yazısı tebliğ edilmeden üstüne festivalimizi engellemek amaçlı çıkan bu karar bizi derinden üzdü. Bu karar ile birlikte bir kısmı tamamlanan sahne kurulumumuz devam ederken polis ekipleri hukuka aykırı şekilde valiliğin sözlü talimatıyla herhangi bir savcılık kararı ve belge gösterilmeden sürecimiz engelleniyor. Bu hukuksuz davranışını kınıyor binlerce insanların emeği ve gençlerin sanat aşkı engellenmeye çalışmasını kınıyoruz. Süreçle ilgili hukuki süreçlerimiz başlatılmış ve bu konuda siz değerli katılımcılarımızı süreçten bilgilendirmelerimiz devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

TİP: HERKESİ SES VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Aylar öncesinden bugüne kadar festival için hazırlık yapmış olan ekibe yapılan bu haksızlığı kabul etmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kültür-Sanat Bürosu, herkesi ses vermeye çağırdı. Yazılı bir açıklama yapan büro, şu ifadelere yer verdi:

“ANADOLU FEST'İ YASAKLAMA GİRİŞİMİNİ KABUL ETMİYORUZ.

Hazırlıkları aylar öncesinden başlayan ve 12-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan AnadoluFest, Eskişehir Valiliği'nin kamu güvenliğini gerekçe göstererek kentteki tüm etkinlikleri 15 gün boyunca yasaklaması sebebiyle yapılamama tehlikesi ile karşı karşıya.

Teoman, Haluk Levent, Hayko Cepkin, Levent Yüksel, Emre Aydın, Pentagram, Yeni Türkü ve daha pek çok sanatçı dostumuzun sahne alacağı, uzun süren pandemi sonrası gençlerin müzikle ve birbirleriyle buluşacakları böylesi bir etkinliğin dolaylı yollarla yasaklanmasını kabul etmiyor, kamuoyu ve sanat emekçilerini kararın geri alınması için ses vermeye çağırıyoruz.”

DAHA FAZLA