Anayasa değişikliği teklifinin ilk maddesi Komisyonda kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin ilk maddesi Komisyonda kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonunda bugün Anayasa'da değişiklik öngören 3 maddelik teklifinin maddeleri görüşülmeye başlandı.

İktidarın Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi Komisyonda kabul edildi. CHP ve İYİ Parti’nin maddeye dair önergeleri AKP-MHP tarafından reddedildi. Bunun üzerine muhalefet vekilleri Komisyondan ayrıldı. Kabul edilen madde “kadınların başını örtmesi” üzerine yapılan düzenlemeleri kapsıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonunda bugün AKP, MHP, BBP ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un desteğiyle Meclise sunulan ve Anayasa'da değişiklik öngören 3 maddelik teklifinin maddeleri görüşülmeye başlandı.

CHP ve İYİ Parti, TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesine ortak önerge verdi.

Önergede, teklifte yer alan “dini inancı sebebiyle başını örtmesi” ibaresi “başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere” şeklinde ve “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda ise devlet; kadının başını örtmesini engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alır” şeklinde değiştirilmesi öngörüldü.

Önergenin gerekçesinde, “Kimse inancını açıklamak ya da ispatlamak zorunda bırakılmamalıdır. Başörtüsünün dini inanca bağlanması, başka birisine bunun dinin inanç çerçevesinde olup olmadığı hususunda değerlendirme ya da yargılama yapmasına imkân verecektir” denildi.

CHP VE İYİ PARTİLİ VEKİLLERDEN TEPKİ

CHP ve İYİ Parti’nin ortak önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önergenin reddedilmesinin üzerine CHP’li ve İYİ Partili milletvekilleri komisyonu terk etti.

BİRİNCİ MADDE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesi kabul edildi.