Antalya'da belediyelere ait barınaklarda toplu hayvan mezarları bulundu

Antalya'da belediyelere ait barınaklarda toplu hayvan mezarları bulundu

ALFA Hayvan Arama Kurtarma Derneği'nden Güçlü, "Buralarda katliam yapılmış" dedi.

ALFA Hayvan Arama Kurtarma Derneği, Antalya’nın Kumluca, Finike, Demre ve Korkuteli ilçelerindeki belediyelere ait hayvan barınaklarında ve çevresinde karşılaştıkları  görüntüleri paylaştı.

Barınakları ziyaret edip çevresinde inceleme yapan ALFA ekibi, arazi taraması sırasında, çok sayıda hayvanın cesedinin gömülü olduğu toplu mezarlar buldu.

ÇUKURLARDA YAVRU KÖPEK CESETLERİ VAR

Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre; Antalya’nın batı ilçelerindeki belediyelere ait barınakların birer ölüm kampına dönüştüğünü ileri süren ALFA ekibi, boş bir arazideki cansız yavru köpekleri, çöp poşetlerinin içindeki hayvan cesetlerini, barınaklarda zayıflıktan ölümün eşiğine gelmiş hayvanları, dışkıların olduğu dar kafeslerde tutulan yaralı kedi ve köpekleri paylaşarak bölgenin acilen incelenmesi ve hayvanların koruma altına alınması için çağrı yaptı.

ALFA ekibinin paylaştığı görüntülerde, belediyelerin Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı bazı çalışanların kaydı durdurmaya çalıştığı görülüyor.

'İKİ DEFA KATLİAM YAPILMIŞ'

ALFA ekibinden bölgeye incelemeye giden Mert Güçlü, Kumluca’da yavru köpeklerin cansız bedenlerinin bulunduğu çukurlarla karşılaştıklarını söyledi. Güçlü, “Etrafta kemikler ve hayvan tüyleri vardı. Bulduğumuz kemikler, insanların yaşadıkları sokaklarda her gün başını okşadıkları hayvanların kemikleri. Aylar önce bir katliam yapılmış. Aynı çukur yeniden açılmış, yeniden katliam yapılmış. Toplu mezarlarda, hayvan kemikleriyle birlikte daha yeni ölmüş köpekler de var. Hayvanların toplatılması demek, onların öldürülecek olması anlamına geliyor. İnsanlar duyarlı olsun, bu zulme izin vermesinler” diye konuştu.

 ‘BARINAKLAR BİRER ÖLÜM KAMPI’

Güçlü, barınaklarda çok küçük alanlara sıkıştırılmış yüzlerce hayvanın alan yetersizliği ve tedavi koşullarının sağlanamaması nedeniyle yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Karşılaştıkları durumu kayıt altına alıp kamuoyuna duyurmak için çekim yaptıklarını anlatan Güçlü, “Özellikle Demre Barınağı’nda tedavi bekleyen çok sayıda yaralı ve enfeksiyonlu hayvan olduğunu gördük. Bu barınakların her biri adeta ölüm kampı. Yaklaşık 1 dönümlük arazide 160’a yakın köpek bulunuyor. Alan yetersizliği ve sterilizasyonun yapılamaması hayvanların ölümüne sebep oluyor. Tıbbi cihaz ihtiyacı da çok büyük bir sorun. Birçok hayvana bu nedenle müdahale edilemiyor.” dedi.

‘HAYVANLAR TEDAVİ ALTINA ALINDI’

Finike Barınağı’nda dar bir kafeste yaşam mücadelesi veren bir köpeği o kafesten alıp serum takviyesi verdiklerini söyleyen Güçlü, kuyruğu kopmuş yaralı bir köpeği ve uzun süre besinsiz kalmış bir kediyi de Korkuteli Barınağı’ndan alıp bölgedeki bir veterinere götürdüklerini belirtti. Ağır bir travma yaşayan hayvanların tedavilerinin zor geçtiğinden bahseden Güçlü, hayvanların yanlarına yaklaşıldığında korku yaşadıklarını, şiddet görmüş olabileceklerini ifade etti.

‘KEDİYİ KONTEYNERİN ALTINDA BULDUK’

Ekipten Demet Yarlıgaç da “Korkuteli Barınağı’nda gördüğümüz manzara içler acısıydı. Vakit kaybetmeden hala hayatta olan canlılar için harekete geçtik. 'Pascal' adını verdiğimiz kediyi barınakta bir konteynerin altına ölüm yatmış halde bulduk. Tekrar sağlıklarına kavuşmaları birkaç ay sürecek” dedi.

BELEDİYELER İHMALİ YALANLADI

Paylaşılan görüntülerle ilgili resmi açıklama yapmayan belediye yetkililerinin sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda, barınaklarda bir usulsüzlük ve ihmal olmadığı ve toplu hayvan mezarlarından barınak yönetimlerinin sorumlu olmadığı belirtildi. Kumluca Belediyesi’nden yapılan bir açıklamada, video kayıtlarının gerçeği yansıtmadığı, belediye yönetiminin evcil hayvan maması üretip dağıtarak ‘hayvan dostu’ bir politika izlediği belirtildi.

DAHA FAZLA