AVM inşaatında tarihi kalıntılar ortaya çıktı

AVM inşaatında tarihi kalıntılar ortaya çıktı

Antalya Konyaaltı’nda AVM ve kültür merkezi inşaatının kazısında nekropol kalıntılarına rastlandı.

Antalya Konyaaltı’nda eski Minicity arazisinde Rönesans Gayrimenkul ile Kabataş Gayrimenkul ortaklığında inşa edilen AVM ve kültür merkezi projesinin inşaat kazısı sırasında geç antik döneme ait olduğu düşünülen bazı mezar kalıntıları bulundu. Erken Hristiyanlık döneminde görülen kiremit çatkılı mezar tipindeki mezarlarla ilgili işlemlerin Antalya Müzesi ve Büyükşehir Belediyesi’nde görevli arkeologların gözetiminde özel bir danışmanlık şirketince yapıldığı kaydedildi. Arkeoljik sit alanı olarak daha önce tescil edilen antik yolun bulunduğu bölgede mezarların dışında mimari kalıntıların da ortaya çıktığı kaydedilirken konuyla ilgili bilgi istediğimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri sorularımıza yanıt vermekten kaçındı.

Yusuf Yavuz’un haberine göre; Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Arapsuyu Mahallesi sınırlarında bulunan ve mülkiyeti Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait eski Minicity arazisi 2017’de ihaleye çıkarıldı. Konyaaltı sahilinin doğusunda yer alan 117.500 metrekarelik araziyle ilgili ihaleyi Rönesans Gayrimenkul ile iştiraki olan Kabataş Gayrimenkul Adi Ortaklığı kazandı.

SİT ALANLARININ BULUNDUĞU KENTİN YEŞİL ALANINDA İKİNCİ AVM

İmar planlarında bölge parkı ve büyük kentsel yeşil alan olarak görünen Arapsuyu Mahallesi, 21540 ada, 1 ve 2 nolu parsellerden oluşan arazi, daha önce Migros Alışveriş Merkezi’nin de inşa edilmesiyle küçültülen büyük fuar alanının bir parçası konumunda. 1999’DA Migros’un inşa edilebilmesi için arazideki kültür varlığı şerhi Kurul kararıyla kaldırılmıştı. Bünyesinde doğal ve arkeolojik sit alanlarını da barındıran parsel içerisinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ndeki çeşitli birimlerin kullandığı yapılar ile Akdeniz Kent Parkı da bulunuyor. Arazide ayrıca karstik su kaynaklarını barındıran akiferler de yer alıyor.

İNŞAAT KAZISINDA GEÇ ANTİK DÖNEME AİT MEZARLAR ÇIKTI

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ihale yoluyla Rönesans Gayrimenkul ile iştiraki olan Kabataş Gayrimenkul Adi Ortaklığı’na kiraya verdiği bu arazide ‘Akdeniz Atatürk Kültür Sanat Eğlence Yaşam ve Alışveriş Merkezi’ adıyla proje hazırlandı. Minicity’nin yıkılmasının ardından arazide başlayan inşaat çalışmaları sırasında insan kemiklerine ve mezarlara rastlanınca çalışmalar durduruldu. Özel bir danışmanlık firması tarafından Antalya Müzesi denetiminde sürdürülen arkeolojik sondaj ve kazı çalışmaları sırasında arazide çok sayıda mezar bulundu. Geç antik dönemine (erken Hristiyanlık dönemi) ait olduğu düşünülen kiremit çatkılı mezarların yanında alanda bazı mimari kalıntıların da ortaya çıktığı öne sürüldü.

BAKANLIK YETKİLİLERİ SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Yetkililer konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken bilgisine başvurduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de sorularımıza henüz bir yanıt vermedi. Edinilen bilgilere göre Kültür merkezi ve AVM inşaatı sırasında ortaya çıkan arkeolojik buluntuların olduğu bölgede haritalama çalışması başlatıldı. Olbia antik kentinin bulunduğu bölgede yer alan arazi içerisinde daha önce 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilerek korumaya alınan antik yol bulunuyor.

100 BİN METREKAREDEN FAZLA YENİ İNŞAAT YAPILMASI PLANLANIYOR

AVM projesiyle ilgili ÇED süreci 19 Nisan 2018’de başlatılmıştı. Hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası (ÇED raporu)’na göre proje kapsamında mağazalar, yeme içme alanları, sinema gibi ünitelerden oluşan toplam 114 bin metrekareden fazla inşat yapılacak. ÇED raporunda yer verilen bilgilere göre 80 emsal oranı verilen parselde yalnızca AVM binasının 47 bin 814 m2 olacağı belirtiliyor.

KORUMA KURULU 2018’DE ‘SAKINCA YOK’ GÖRÜŞÜ VERMİŞTİ

AVM projesiyle ilgili ÇED sürecinin başlamasıyla görüş talep edilen Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 30 Nisan 2018 tarih ve 7654 sayılı kararında, söz konusu parselde yapılacak inşaatın koruma alanı sınırı dışında kaldığını belirterek bir sakınca bulunmadığını belirterek şu ifadelere yer vermişti: “Akdeniz Atatürk Kültür Sanat Eğlence ve Yaşam Parkı Projesi vaziyet planı değerlendirildiğinde; parselde, yapılaşma ve müdahale içeren bölümlerin koruma alanı sınırı dışında kaldığı anlaşıldığından projenin yapılmasında sakınca olmadığına, ancak alanın I. Derece Arkeolojik Sit Alanına yakınlığı ve alandaki yoğun bitki örtüsü dikkate alındığında koruma alanı sınırı dışındaki çalışmaların Müze Müdürlüğü denetiminde yürütülmesinin ilgili kurumlara tavsiyesine karar verildi.”

SIR GİBİ SAKLANAN ARKEOLOJİK KALINTILAR SORU İŞARETİ YARATTI

Çevresi bariyerlerle kapatılan inşaat alanında çok sayıda sondaj kazısı yapıldığı dikkati çekiyor. Sondaj yapılan arazide Selçuklu dönemine ait kalıntılar da ortaya çıktığı iddia edilirken kentin ve bölgenin tarihini etkileyebilecek nitelikte olduğu düşünülen buluntularla ilgili yetkililer açıklama yapmaktan kaçınıyor. AVM inşaatının önünde engel olarak görülen arkeolojik buluntuların niteliği ve tescil sır gibi saklanması ise konuyla ilgili soru işaretlerini artırıyor.

DAHA FAZLA