Babacan'dan Gezi Davası dilekçesi: "Mağdur değilim, ismimi çıkarın"

Babacan'dan Gezi Davası dilekçesi: "Mağdur değilim, ismimi çıkarın"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin, Gezi Davası'ndan isimlerinin çıkartılmasını talep ettiler.

Gezi Davası'nda "müşteki" sıfatıyla yer alan ve Gezi Direnişi sırasında başbakan yardımcı olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin, Gezi Davası'ndan çıkan hapis kararlarının üzerinden 2 ay geçmesinin ardından, isimlerinin mağdurlar arasından çıkarılması için mahkemeye dilekçe verdi

Bianet'ten Hikmet Adal'ın haberine göre; Babacan avukatı Hüseyin Kaderoğlu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine verdiği dilekçede müvekkilinin mağdur veya suçtan zarar gören sıfatının olmadığını söyledi.

Kaderoğlu, “yargılama konusu edilen suç isnatları arasında ‘hükümete karşı suç’ olması dolayısıyla Ali Babacan’ın isminin dosyada yer aldığını tahmin ettiklerini” ekledi. Bu durumu Ali Babacan’ın birçok kez medyada beyan ettiğini ifade eden Kaderoğlu müvekkilinin soruşturma ve kovuşturma aşamalarının hiçbir safhasında mahkemeye mağdur olduğunu, zarar gördüğünü, yargılanan kişilerden şikayetçi olduğunu belirtmediğini söyledi.

Buna karşın gerekçeli kararda Ali Babacan’ın isminin olduğunu belirten Kaderoğlu, müvekkilinin isminin listeden çıkartılmasını istedi. “Dosyada müvekkilimin iradesi hilafına yer alan ‘mağdur’ sıfatının kaldırılmasını talep ederim” dedi.

HÜKÜMET ÜYELERİNİN TAMAMI "MAĞDUR" OLMUŞTU

Gezi Davası’nda savcılık, dönemin hükümet üyelerinin tamamını mağdur olarak iddianameye yazmıştı. AKP'den ayrılan o dönemin bakanlar kurulu üyeleri Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin de iddianamede mağdurlar arasında yer alıyordu.

Davutoğlu ve Babacan, kendi haberleri olmadan savcılığın isimlerini mağdur olarak yazdığını açıklamıştı. Nisan ayında Gezi Davası’nda mahkeme, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye ise 18 yıl hapis cezası vermişti.

Gezi tutuklularının aileleri, yargılama süreci boyunca Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’a mağdur olmadıklarına yönelik resmi başvuru yapmaları çağrısında bulunmuştu. Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz günlerde mahkemeye bir dilekçe göndererek o dönem Gezi olaylarından mağdur olmadığını belirtmiş ve iddianameden isminin çıkartılmasını istemişti.

GEZİ DAVASINDA MÜŞTEKİLER KİMLERDİ?

61. hükümet dahil 746 kişi dosyada müşteki olarak belirtilmişti. Müştekilerin başında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan vardı. Yine dönemin başbakan yardımcıları ve bakanları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Ahmet Davutoğlu, Muammer Güler, Ömer Çelik, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Zafer Çağlayan, Sadullah Ergin gibi isimler müştekiler arasındaydı.