Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki fahiş zamlara karşı öğrencilerden eylem

Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki fahiş zamlara karşı öğrencilerden eylem

Kayıt ücretlerine yapılan fahiş zamlara karşı öğrenciler açıklama yaptı.

İleri Haber

Derinleşen ekonomik kriz ortamında Bahçeşehir Üniversitesi'nde kayıt ücretlerine yapılan fahiş orandaki zamlar sonrası, öğrenciler eylem yaptı. İmzalanan sözleşmelerde "ÜFE-TÜFE oranları dikkate alınacaktır" ibaresi yer almasına rağmen zam oranlarının çok daha üzerinde olduğu kaydedilirken, üniversitenin politikalarının öğrencileri müşteri olarak gördüğünün bir kez daha ortaya çıktığı vurgulandı.

Fahiş zamlara karşı dile getirilen imzalara sessiz kalındığı kaydedilen açıklamada, "Okumak için çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızın olduğu, depremin yıkıcı etkilerini çok derinden hissetmiş arkadaşlarımızın olduğu okulumuzda yüksek oranlarda zamlar yapmak demek eğitim hakkının gasbedilmesi demektir. Bugün bir çok arkadaşımız tahmin edilemeyecek oranda yükselen ve ödeyemeyeceği taksitler sebebiyle okulu bırakmayı düşünmektedir" denildi.

Üniversite yönetiminden zam kararının geri çekilmesi talep edilirken, eğitim hakkının gasbına yönelik zamlara karşı mücadele edileceği belirtildi.

Ortak açıklama konservatuvar bölümü öğrencisi Mir Arjen Sansur tarafından okunurken, "Müşteri değil öğrenciyiz" ifadelerinin yer aldığı pankart açıldı.

'EĞİTİME ERİŞMEK ADINA KARŞILAŞTIĞIMIZ İLK FAHİŞ ÜCRETLER DEĞİL'

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Ülkemizin ağır bir ekonomik kriz içerisinden geçtiği bu dönemde her gün bir yeni zam haberiyle uyanıyoruz. Bu zamlara bir yenisi daha eklenerek Bahçeşehir Üniversitesi erken kayıt ücretlerine yüzde 130'a varan oranlarda zam yaptı. İmzaladığımız sözleşmelerde 'ÜFE-TÜFE oranları dikkate alınacaktır' ibaresi olmasına rağmen yapılan zamlar bu oranın çok üzerindedir. Sözde kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak ifade edilen vakıf üniversiteleri, geçtiğimiz dönemlerden farklı örneklerini de gördüğümüz üzere söylenenin tam aksi şeklinde hareket etmektedir.

Önce eğitim fakültesinin taşınması gündemiyle karşımıza çıkan bu anlayış üniversitelerin şirket, bizlerinse müşteri olarak görüldüğünü gözler önüne sermektedir.  Eğitim fakültesinin Kemerburgaz Kampüsü'ne taşınacağının açıklanmasıyla haftalık 480TL’ye denk düşen shuttle ücretlerinin öğrenciler açışından yaratacağı mağduriyet tepkilere sebep olmuştu. Üniversite, sonradan taşınma kararını geri çekse de gördük ki bunlar eğitime erişmek adına karşılaştığımız ilk fahiş ücretler değildi. 

'İTİRAZLARIMIZA SESSİZ KALINDI'

2022-2023 yılı için 70 bin liralık kayıt ücreti 2023-2024 yılında erken kayıt için 153 bin lira olmuştur. Üstelik bu zam yalnızca peşin ödemeler içindir yani bu düşük taksitlendirmeyle fiyatların daha da artacağı anlamına gelmektedir.  Öyle ki evini ve yakınlarını kaybetmiş depremzede öğrencilere, anne babalarını kaybetmedikleri için burs sağlanamayacağı söylenmiştir.

Bahçeşehir Üniversitesi ve Uğur Okulları'nın İcra Kurulu Başkanı olan Hüseyin Yücel, öğrencilerin tepkileri karşısında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, öğrenciler için sistemde görülen rakamların 2022-2023 kayıt ücretleri değil geçmiş dönemden kalan borçlar olduğunu iddia etti. Oysaki böyle bir şeyin olamayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Eğer geçmiş dönemden kalan borçlar olmuş olsaydı öğrenciler olarak ders seçimi bile yapamazdık. O da biliyor ki sonradan tweetini sildi. Bugüne kadar itirazlarımızaysa genel anlamıyla sessiz kalındı.

'YÜKSEK ORANLI ZAMLAR, EĞİTİMİN HAKKININ GASBEDİLMESİ DEMEKTİR'

Okumak için çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızın olduğu, depremin yıkıcı etkilerini çok derinden hissetmiş arkadaşlarımızın olduğu okulumuzda yüksek oranlarda zamlar yapmak demek eğitim hakkının gasbedilmesi demektir. Bugün bir çok arkadaşımız tahmin edilemeyecek oranda yükselen ve ödeyemeyeceği taksitler sebebiyle okulu bırakmayı düşünmektedir. 

Gece gündüz çalışarak üniversite kazanan, ailelerinin binbir emekle okuttuğu gençler olarak bu zamları kabul etmemiz ve eğitim hakkımızın gasbedilmesine izin vermemiz mümkün değildir. Burası nasıl bir eğitim kurumudur ki öğrencilerini okulu bırakmaya itmektedir. Bahçeşehir Üniversitesi yönetimi zamları ivedilikle geri almalıdır.

Eğitim hakkımızın gasbedilmesine karşı Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri olarak tüm haklarımızı kullanacağımızı ilan ediyor, buradan tüm sıra arkadaşlarımızı emeklerimize ve haklarımıza sahip çıkmak için bir arada olmaya davet ediyoruz."

DAHA FAZLA