Bakan Özer: Yüz yüze eğitime katılım zorunlu
Yüz yüze eğitime katılımın zorunlu olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Ancak yönetmelikte tanımlı mazereti olanlar okula gelmeden EBA-TV ve dijital platformlar üzerinden derslerini takip edebilecekler" dedi.
Türkiye'de 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı tüm kademe ve sınıflarda bugünden itibaren haftada 5 gün olmak üzere başladı. Milyonlarca öğrenci, uzun bir aradan sonra yeniden sınıfları dolduracak.
Yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin Hürriyet’ten Nuran Çakmakçı’ya açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eğitime katılımın zorunlu olduğunu belirtti.
Özer, "Yüz yüze eğitime katılım zorunlu olacak. Ancak yönetmelikte tanımlı mazereti olanlar, Sağlık Bakanlığı e-nabız sistemindeki kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olan öğrenciler ve CovId-19 tanılı veya temaslı olan öğrencilerimiz okula gelmeden EBA-TV ve dijital platformlar üzerinden derslerini takip edebilecekler" dedi.
Özer’in yüz yüze eğitimle ilgili sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
Mazeret kapsamına neler girecek?
Evden çıkması sağlığı açısından risk oluşturan ve buna dair sağlık kurulu raporu bulunan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere rehberlik ve araştırma merkezlerince alınan ‘evde eğitim’ kararı doğrultusunda ders yılı boyunca il/ilçe milli eğitim müdürlüğünün planlamasıyla evde eğitim hizmeti verilecek ve bu öğrenciler mazeretli sayılacak.
Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı e-nabız sistemindeki kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olan öğrencilerle, corona virüsü hastası ya da temaslısı olduğu için tedavi veya karantina sürecinde olan öğrenciler de mazeretli sayılacak. Bu öğrenciler TRT EBA ve EBA dijital platformu aracılığıyla eğitime evde devam edecek.
'DERS SÜRELERİ 40 DAKİKAYI AŞMAYACAK'
Yüz yüze eğitim ders saatleri azaltılmadan yapılacak. Ders süreleri 40 dakikayı aşmayacak. Teneffüs saatleri farklı zamanlarda düzenlenecek. Sınıfta öğrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde oluşturulacak. Yüksek sesle yapılan egzersizler, açık alanda ve arada en az 2 metre mesafe bırakılarak sürdürülecek. Beslenme saatleri mümkün olduğunca farklı zamanlara yayılacak.
Koronavirüs çıkan öğrenci olursa ne yapılacak?
Böyle bir durumda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan rehbere göre hareket edilecek. Hasta öğrencilerimizin diğer öğrencilerden ivedilikle ayrılıp sağlık kurumuna başvurmaları sağlanacak. Okulda iken semptom göstermeye başlayan öğrencilerin en kısa sürede ailesi ile iletişime geçilecek ve hasta öğrenci ayrı bir yerde izole edilecek.
Öğrenciler için aşı veya PCR zorunluluğu var mı?
Öğrencilerimiz için aşı veya PCR zorunluluğu yok. Şu anda odağımız öğrencilerimizin temasta olacağı öğretmen ve diğer personelimiz.
'AŞI OLMAYANLAR HAFTADA İKİ KEZ PCR YAPTIRMAK ZORUNDA'
Öğretmen ve diğer personelimiz için aşı zorunluluğu yok. Ancak aşı olmayanlar haftada iki kez PCR yaptırmak zorunda.