Bandırma'da tarım arazilerinin üzerinde sanayi bölgesi kuruluyor

Bandırma'da tarım arazilerinin üzerinde sanayi bölgesi kuruluyor

İktidar-sermaye ortaklığı, Bandırma'da da ekolojik yıkım faaliyetlerine devam ediyor.

Batuhan Batan

Sermaye merkezli, ranta ve talana dayanan kayırmacı politikalar AKP iktidarında son hızla devam ediyor. Sermaye ile kurulan ortaklıklarla birlikte Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Kuru Mutlak Tarım Arazileri'ne göz dikerek ranta açan, ekolojik dengeye, tarıma ve tarımla uğraşan tüm bileşenlere adeta savaş ilân eden bir "Metal İhtisas OSB" kuruluyor. 

2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı ile "Balıkesir-Çanakkale 1/100000 Çevre Düzeni Planı" kapsamında 48 milyon metrekare olarak ilan edilen OSB, bölgedeki belediyelerin, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının itirazları sonucunda 2015 yılında "Çevre aleyhine yaratacağı orantısızlık" gerekçesiyle 8 milyon metrekareye düşürüldü. Ancak, 2018 yılında, Çevre Düzeni Plan notları dayanak yapılarak, bölgede genişleme sahasıyla 40 milyon metrekareye ulaşacağı söylenen Marmara Ana Metal adıyla bir Metal İhtisas OSB kuruldu.

'AĞIR METAL' İFADESİ DEĞİŞTİ, FİRMALAR DEĞİŞMEDİ

Söz konusu OSB "Marmara Ana Metal OSB" adıyla kurulurken, yanlış anlamalara neden olduğu iddiasıyla daha sonra adı "Yüksek Teknoloji ve Makine İhtisas OSB" olarak değiştirildi. Yapılan açıklamada, "ana metal" ifadesinin "ağır metal" ile karıştırıldığı ve bunun da vatandaşlarca çevre ve hava kirliliği oluşturacağı algısına yol açtığı gerekçesiyle değişiklik yapıldığı savunuldu. Ancak söz konusu değişikliğe rağmen katılımcı firmalarda bir değişim olmadı.

EKİLİ TARIM ARAZİLERİNE İŞ MAKİNELERİ GİRDİ

Bölgedeki tarım arazileri kamulaştırma kararları ile "6. sınıf tarım arazisi" ilan edilirken, devam eden hukuki sürece rağmen ekili tarım arazilerinde bir süre önce iş makineleri çalışmaya başladı. Yürütmeyi durdurma talebine karşı henüz bilirkişi raporu ortada yokken başlayan çalışmalara, bölgede yaşayan yurttaşlar ve yaşam savunucuları tepki gösterdi. 

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ŞERH DÜŞTÜ

Başından bu yana süreci takip eden ve yıkım politikalarına karşı mücadele eden Güney Marmara Dayanışmasın’dan Erol Yıldız, İleri Haber'e verdiği bilgide arazilerin, "Kuru Mutlak Tarım Arazisi" olduğunu belirtti. Yıldız, Güney Marmara Dayanışması'nda üç ziraat mühendisi arkadaşlarının olduğunu belirtirken, Ziraat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi'nin de İl Toprak Koruma Kurulu kararında şerhi olduğunu belirtti.

Yıldız, kararda, bölgenin "Kuru Mutlak Tarım Arazisi" olduğunun ve sanayi için doğru yer olmadığının vurgulandığını kaydetti. Birkaç farklı yere işaret edildiğini belirten Yıldız, "Yakın bir yerde tarım dışı sanayi alanı olduğu, oraların değerlendirilebileceği bu kararda da yer alıyor" ifadelerini kullandı. 

GÜNEY MARMARA DAYANIŞMASI'NDA AÇIKLAMA

Bölgedeki yıkım politikalarına karşı mücadelesini sürdüren Güney Marmara Dayanışması daha önce yaptığı ve dayanışma çağrısında bulunduğu açıklamada, tarım arazilerinin tehlikede olduğuna dikkat çekmişti. Söz konusu açıklamada sermaye politikalarıyla ülke tarımının çökertildiği, ekolojik denge ve tarımla uğraşan tüm bileşenlerin zarar görmesi nedeniyle gıda krizinin meydana geldiği bulgulanmış ve pandemi döneminde iyice belirginleşen kriz sonucunda "Bugün anavatanı Türkiye olan bir çok ürün bile ithal edilir duruma getirildi" denilmişti. 

"Son 20 yılda ivme kazanan yağmaya ve talana dayalı projelerle, ülkenin dört bir yanında altyapı yatırımları, maden aramaları ve organize sanayi alanları adı altında derelerimiz, ormanlarımız ve tarım alanlarımız yok edilmekte" ifadelerine yer verilen açıklamada, bu politikaların son örneğinin de Metal İhtisas OSB olduğu belirtilmişti. 

DEPREM BÖLGESİNDE YER ALIYOR

Açıklamada, çalışmaların durdurulması talep edilirken, "Metal İhtisas OSB" alanının her an kırılması beklenen aktif haldeki Marmara Fayı üzerinde bulunduğu ve olası bir deprem halinde büyük oranda can ve mal kaybına neden olacağı belirilerek, bunun bir örneğinin de plansız sanayileşme sonucu 1999 Gölcük Depremi'nde yaşandığı hatırlatılmıştı. 

'BİRKAÇ BÖLGE ETKİLENECEK, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK FAKİRLEŞECEK'

Bölgede plananlanan çalışmaların uzun vadede biyoçeşitliliği sona erdireceği uyarısının da yer aldığı açıklamada, TÜBİTAK raporu ve uzman görüşü de hatılatılarak, "Metal İhtisas OSB alanı sonrası başta Bandırma ve Erdek Körfezi olmak üzere Kapıdağ ve Manyas Kuş Cenneti Gölü'ndeki biyolojik çeşitliliği uzun vade de yok edecektir. Bunun etkileri zaman içerisinde hayvansal ürün üretiminde adeta Türkiye’nin Hollanda’sı olan Gönen, Biga, Manyas ve Karacabey ilçelerini etkileyecektir. Bilimsel çalışmalar sonrası kritik kirlilik düzeyinde olduğu daha 2014 yılında TÜBİTAK raporlarıyla vurgulanan Bandırma Körfezi'ndeki çift başlı organizma türlerinin çoğalacağından ve kirlilik sonucu yaşamın yok olacağından şüphe yoktur. Yine Hacettepe Üniversitesinden ülkemizin saygın Biyologlarından Prof. Dr. Ali Demirsoy'un ifade ettiği üzere Kapıdağ Yarımadası'nda var olan biyolojik çeşitlilik, Metal İhtisas OSB sonrası fakirleşecektir" ifadeleri kullanılmıştı. 

'SU KAYNAKLARI ETKİLENECEK'

Projenin ardından bölgedeki su ihtiyacının da Bandırma ve Gönen'in tek içme suyu kaynağı olan Gönen-Yenice Barajı ve Manyas Gölü tarafından karşılanacağının düşünüldüğü kaydedilirken, bu nedenle tarım alanlarında verimliliğin de yok olacağı vurgulanmıştı. 

'GÖÇ' UYARISI

Ayrıca, OSB kurulumunun bölgeye yoğun bir göçe neden olacağı ve bunun oluşturabileceği kültürel ve sosyal sorunlara ilişkin bir çalışma yapılmadığı da belirtilirken; altyapı, ulaşım ve içme suyu sorununun böyle bir senaryoda çözülemeyeceği uyarısında bulunulmuştu. 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Açıklamada, bölgedeki turizm faaliyetlerinin de olumsuz etkileneceği ve bölgedeki sanayi faaliyetlerinin Marmara Denizi'nde yüke neden olacağı da belirtilmiş ve "Hiçbir sanayi hammaddesi bölgede bulunmadığı halde yapımında ısrar edilen, ekolojik dengeye, tarıma ve tarımla uğraşan tüm bileşenlere adeta savaş açan bu rant projesine karşı sizleri dayanışmaya çağırıyoruz" denilmişti. 

BARIŞ ATAY'DAN SORU ÖNERGESİ VE İMZA

Konuya ilişkin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay tarafından 10 Mart 2022 tarihinde verilen soru önergesi ise henüz yanıtlanmadı. 

Güney Marmara Dayanışması ise Barış Atay'ın da imzasının yer aldığı, kurum ve ve kuruluşlara açık bir imza metni hazırladı.

İmza metnine ulaşmak için tıklayınız.

DAHA FAZLA