Barış Atay'dan Uludağ Milli Parkı için soru önergesi
TİP Milletvekili, rant tehlikesi altındaki Uludağ Milli Parkı için Meclis'e soru önergesi verdi.
Uludağ Milli Parkı'nın ranta açılmasına olanak tanıyan kanun tasarısı yurttaşların tepkisini çekerken, TİP Milletvekili Barış Atay konuya ilişkin soru önergesi verdi. Atay, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a tasarının hangi gerekçeler ile hazırlandığını sordu.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, tamamı doğal sit alanı statüsünde bulunan Uludağ Milli Parkı'nın bir bölümünün Uludağ Alan Başkanlığı adı altında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrini öngören kanun tasarısına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle verilen önergede, bölgenin endemik türlere ev sahipliği yaptığı hatırlatılarak "Endemik türler, alpin zonları, yaban hayatı gibi kaynak değerleri nedeniyle 20 Eylül 1961 tarihinde milli park ilan edilen Uludağ Milli Parkı’nın günümüzdeki alanı 13 bin 84 hektardır. 13 bin hektarın tamamı doğal sit alanı statüsündedir. Uludağ’da tespit edilen bin 308 bitkinin 32’si Uludağ endemiği (yaşam alanı o bölgeyle sınırlı olan) 143’ü ise Türkiye endemiğidir. Toplam 175 endemik türüne ev sahipliği yapan Uludağ ayrıca beyaz akbabanın, yaban keçisinin, apollo kelebeğinin, paçalı baykuş gibi türlerin yaşam alanıdır" bilgilerine yer verildi.
'ULUDAĞ MİLLİ PARKI SAVUNMASIZ BIRAKILDI'
Önergenin devamında "Uludağ’da bulunan endemik türlerin bugüne kadar bölgede varlığını sürdürmesini ve korunmasını sağlayan 5919 sayılı Milli Parklar Kanunu’dur. Bu kanuna rağmen Bakanlar Kurulu 13 Şubat 2006 tarihinde almış olduğu bir kararla; toplam bin 600 hektar sahayı Milli Park alanı dışına çıkararak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devretmiştir. Böylece Uludağ Milli Parkı'nın doğa harikası olan büyük bir kısmı savunmasız bırakılmıştır" ifadelerine yer verilirken, devir kararın biyoçeşitliliğe zarar vereceği ve uluslararası anlaşmalara da aykırı olduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:
"Uludağ Alan Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Parklar tasarrufunda olan alanın bir kısmının yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi, bölgedeki biyoçeşitliliğe zarar verecektir. Ayrıca barındırdığı habitat ile fauna ve florasındaki zenginlik nedeniyle milli park ilan edilen Uludağ Milli Parkı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi uluslararası anlaşmalara da aykırılık oluşturmaktadır."
'BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA HAZIRLANDI MI?'
Önergede, Bakan Nuri Ersoy'un yanıtlması istemiyle şu sorular yöneltildi:
1-) Alan Başkanlığı ilan edilmesi düşünülen alan ne kadardır? Bu alanın ne kadarlık kısmı milli parklar sınırı içerisindedir?
2-) Milli Park statüsünde olan bu alan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na hangi şartlarla devir edilecektir? Alan kaynak değerleri (endemik türler, alpin zonları, yaban hayatı) taşıdığı için milli park ilan edilen Uludağ hangi kaynak değerlerini yitirmiştir de milli park statüsünden çıkarılacaktır?
3-) 1. ve 2. gelişim bölgeleri içerisinde çok sayıda tehlike altında endemik tür mevcuttur. Milli parklar koruması altından çıkacak alanda artacak insan faaliyetiyle birlikte ekosistem üzerinde oluşacak baskı hesap edilmiş midir? Alan Başkanlığı Kanun Tasarısı hazırlanırken etkileri ile ilgili bilimsel bir çalışma hazırlanmış mıdır? Hazırlandıysa tarafımıza iletilmesini talep ederiz.
4-) Uludağ Alan Başkanlığı ile ilgili kurum görüşleri alınmış mıdır? Hangi kurumların görüşü alınmıştır?
5-) Alaçam bölgesi "Mutlak Koruma Bölgesi" ve "1. Derece Doğal Sit Alanı"dır. Bursa’nın su kaynakları bu bölgeden gelmektedir. Alaçam Bölgesi alan başkanlığı sınırları içinde yer alacak mıdır ve bu alanın turizme açılmasındaki amaç nedir?