Başhekimin saldırısına uğrayan Doktor Neslihan Üzer'e destek
SES Adana Şubesi, başhekimin saldırısına uğrayan Uzman Doktor Neslihan Üzer'e destek verdi.
İleri Haber
Yüreğir Devlet Hastanesi'nde Başhekim Haşim Onur Uluöz'ün saldırısına maruz kalan ve şiddet gören Uzman Doktor Neslihan Üzer için basın açıklaması yapıldı ve destek verildi. SES Adana Şubesi'nin açıklamasında, İl Sağlık Müdürlüğü'ne de sorular yöneltildi ve sürecin takipçisi olunacağı kaydedildi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, Adana'daki Yüreğir Devlet Hastanesi'nde görev yapan Uzman Doktor Neslihan Üzer'in Başhekim Haşim Onur Uluöz'ün saldırına maruz kaldığı belirtildi. "Doktor Neslihan Üzer yalnız değildir" sözleriyle Üzer'e yönelik desteğin dile getirildiği açıklamada, iş yerlerinden her gün şiddet ve taciz haberleri alındığı belirtildi.
Şube Kadın Sekreteri Selma Çınkır tarafından okunan açıklamada; toplumun tüm kesimlerinin şiddet sarmalında kıvrandığı ve AKP iktidarının yönetememe halininin şiddete çözüm bulamadığı kaydedildi. Bu şiddetin sağlık alanında da yaşandığı ve sağlık emekçilerinin hasta ve hasta yakınlarından gördüğü şiddete, yaralanma veya ölümle sonuçlanan şiddet olaylarına henüz çözüm bulunamadığı belirtildi.
"Çoğunlukla da kadın sağlık emekçilerinin erkek yöneticilerin mobbing ve şiddetine maruz kaldığı ortadayken, basın açıklamamıza konu olay Yüreğir Devlet Hastanesinde, kadın sağlık emekçisine karşı yaşanmıştır" ifadeleriyle devam eden açıklamada, "Uzman Doktor Neslihan Üzer, tüm Adana İline hizmet veren Yüreğir Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Adli Tıp Birimi'nde, Adli Tıp Uzmanı olarak görev yapmakta iken; Başhekim Haşim Onur Uluöz tarafından saldırıya uğramıştır" denildi.
"Adli Tıp Birimi'nin kurucusu ve sorumlusu iken yetkileri elinden alınmıştır, bu yetmiyormuş gibi kendisine bağlı olarak hizmet veren birimlerde görevli personele de hukuksuz talimatlar verilerek hizmet sunması imkansız hale getirilmiştir, son 2 aydır da personele ve kendisine yönelik mobbing sınırını aşan, saldırı içeren davranışlarda bulunulmuştur" sözleriyle devam eden açıklamada, Üzer'in 17 Ağustos tarihinde yaşanılanları anlamak ve çözüm bulmak amacı ile Başhekimlik odasına gittiği kaydedildi.
'AYNI HASTANEDE AYNI BAŞHEKİM İLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİRİLDİ'
Doktor Neslihan Üzer'in, Başhekim Haşim Onur Uluöz tarafından; kolunu bükme, karnına yumruk atma, yerde sürükleyerek dışarı atmaya çalışma şeklinde fiziksel saldırıya ve ayrıca hakaret ve aşağılanmaya maruz kaldığı belirtilirken, "Saldırıya uğrayan kadın doktorumuz adli ve idari olarak işlem başlatmasına rağmen aynı hastanede aynı Başhekim ile çalışmaya devam ettirilmiştir. Sosyal medya ve basın aracılığıyla manipülasyonların ve idari baskının artarak devam etmesi üzerine 6284 sayılı yasa kapsamında Başhekim Haşim Onur Ukuöz’e bir ay uzaklaştırma kararı verilmiştir" bilgisi paylaşıldı.
'SALDIRGAN VE ERKEK OLAN KORUNDU'
"Mahkemenin koruma kararına rağmen erkek egemen zihniyet kendini ortaya koymuş ve kadın mağdur yerine; saldırgan olan, atanmış olan ve erkek olan korunmuştur. Yüreğir Devlet Hastanesi'nde Adli Tabiplik Hizmetleri'nin sorumlusu olan, Çocuk İzlem Merkezi'nin tek konsültan hekimi olarak görev yapan Uzman Doktor Neslihan Üzer ile şiddetine maruz kaldığı Başhekim Haşim Onur Uluöz’ün aynı ortamda çalışma koşulları ortadan kalkmıştır" vurgusunun da yer aldığı açıklamada, yaşananlara rağmen İl Sağlık Müdürlüğü'nün Başhekim Uluöz hakkında hiçbir işlem yapmadığı kaydedildi.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NE SORULAR
Bununla birlikte İl Sağlık Müdürlüğü'nün Neslihan Üzer hakkında soruşturma açtığı ve görev yeri değişikliği önerdiği belirtilerek, "Oysaki yasal olarak Adli Tıp Hizmetleri'nin sorumlusu Adli Tıp Uzmanı olmalıdır. Ve Yüreğir Devlet Hastanesi'nin tek Adli Tıp Uzmanı, Uzman Doktor Neslihan Üzer’dir. Adli Tıp bir uzmanlık alanıdır ve görev tanımı bellidir. Hiçbir kurum, kişi veya makam Adli Tıp Uzmanı'nı, görev alanı dışında görevlendiremez" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü'ne şu sorular yöneltildi:
1-) Kadın sağlık emekçisine şiddeti belgelenmiş olan Başhekim hakkında idari bir yaptırım uygulayacak mısınız?
2-) Mahkemenin vermiş olduğu koruma kararının uygulanabilmesi için ne yaptınız?
3-) Görevini yapması engellenen Adli Tıp Uzmanı'nın işini yapmasını sağlayacak mısınız?
4-) Sağlıkta performans yeni adıyla Teşvik Ödeme Sistemi'nin; iş barışını bozan bir düzenleme olduğu gerçeği bir yana tüm bu olaylar nedeniyle, kadın hekim arkadaşımızın yaşadığı ekonomik kaybı karşılayacak mısınız?
Süreçlerin takipçisinin olunacağı vurgulanan açıklamda Neslihan Üzer'e destek verilirken, sağlıkta şiddete ve kadına şiddete tepki gösterildi. Açıklama, "Bizler Yüreğir Devlet Hastanesi'nde yaşanan bu şiddet olayının idari soruşturma ve yargılama konusu olduğunu biliyoruz. Şiddet; nereden, kimden ve kimse gelirse gelsin şiddete karşı olduğumuzu bildirmek üzere bu basın açıklamasını yapıyoruz" ifadeleriyle sona erdi.