Bir İşgalcinin Portresi: John McCain
Asker olarak işgale katılan McCain, siyasetçi olarak da ABD'nin başka ülkelere müdahalelerine her daim destek verdi.
İleri Görüş
ABD’li senatör John McCain'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, bir süredir beyin kanseri tedavisi gören ve geçtiğimiz günlerde tedavisinin sonlandırıldığı belirtilen senatörün yaşamını yitirdiği duyuruldu.
81 yaşında hayatını kaybeden ve ABD’nin önemli siyasetçileri arasında gösterilen McCain, başkan adaylıkları ve dış politikadaki işgalci tutumuyla tanınıyordu.
VİETNAM BOMBACISI
Eski bir donanma pilotu olan McCain, ABD’nin Vietnam’a düzenlediği saldırıda görev aldı. Birçok bombalama operasyonu yapan McCain, yine bir bombalama operasyonu sırasında 1967’de yakalandı, 1973’te serbest bırakıldı.
Ardından ülkesine dönen ve erken emeklilik teklifini reddederek 1981'e kadar donanmanın Senato irtibat subayı olarak çalışan McCain, o yıl Arizona'ya taşındı ve 1982'deki seçimde eyaleti Senato'da temsil etme hakkını kazandı.
2000'de George W. Bush'un karşısına Cumhuriyetçilerin ABD başkanlığı için aday adayı olarak çıkan McCain, iyi başladığı ön seçim kampanyasında parti içinde anlaşmazlıklar sonucu desteğini yitirdi.
McCain 2008 seçimlerinde de Cumhuriyetçilerin adayı olarak Obama'nın karşısına çıkmayı başardı ancak seçimi kaybetti.
IRAK İŞGALİNE TAM DESTEK
ABD’nin 2003’teki Irak işgali sırasında Bush yönetimine tam destek veren Cumhuriyetçi senatör, sürekli olarak ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesinin yanlış olduğunu söyledi.
McCain konuyla ilgili bir açıklamasında bunu “İran’ın bir zaferi “ olarak nitelemeye kadar götürdü.
SURİYE’DE CİHATÇILARIN YANINDA
McCain Suriye'deki cihatçıları, hükümete karşı desteklemesiyle de tanınıyor.
Senatör, 2014 yılında Türkiye'ye gelerek Gaziantep'te Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarıyla görüştü. Örgütün daha fazla silahlandırılması gerektiğini söyleyen McCain örgüte özellikle de hava savunma silahları verilmesi gerektiğini belirtti.
2013 yılında da ABD medyasına konuşan cihatçı bir çetenin lideri, McCain'in Türkiye - Suriye sınırını geçerek bölgedeki cihatçılarla görüştüğünü söylemişti.
McCain'in bu ziyaretinden fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından Suriye hükümeti, McCain'i ülkeye yasa dışı yollardan girerek yasaları ihlal etmekle suçlamıştı.