Bir yasak da Mersin’den: İHD’nin konseri yasaklandı

Bir yasak da Mersin’den: İHD’nin konseri yasaklandı

Demir yasakla ilgili, “Türkiye’deki yasakçı zihniyetin bir yansıması ve gayri hukuki bir karar” dedi.

Ayşenur Önal

Türkiye’nin dört bir yanından gelen festival yasaklarına bir de konser eklendi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesinin 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yapacağı konser Mersin Valiliği tarafından “kamu güvenliği” bahane edilerek iptal edildi.

İHD’nin “Barışa ses ver, savaşa dur de” sloganıyla 2 Eylül’de Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatçı Pınar Aydınlar ve Dodan’ın katılımıyla yapmayı planladığı dayanışma konseri, Mersin Valiliği tarafından “kamu güvenliği” gerekçesiyle iptal edildi.

‘BU TÜRKİYE’NİN NEREYE DOĞRU GİTTİĞİNİN YANSIMASI’

Kapalı bir alanda yapılacak olan bir konserin hukuksuz bir şekilde iptal edildiğini söyleyen İHD Mersin Şubesi Eş Başkanı Hakkı Demir, “10 Ağustos’ta biz valiliğe bu konuyla ilgili başvuruda bulunduk, valiliğin hukuk bürosunu aradık herhangi bir sorun olmadığını söylediler ve afişleri istediler. Bütün belgelerden onay alınca sanatçıların biletlerini aldık, afişleri bastırdık. Bir yığın masraf ettik ve dün aradılar beni güvenlik şubeden, ben sandım ki konserle ilgili ne yapabiliriz diyecekler sandım ama konserin iptal edildiğini söylediler. Atatürk Kültür Merkezi’nde kapalı bir alanda düzenlenen konser, nasıl iptal edilir mantığını anlayabilmiş değiliz. Bu Türkiye’nin nereye doğru gittiğinin yansıması” sözlerine yer verdi.  

‘KONSERİMİZİ İPTAL ETMEDİK’

Ellerine henüz valilik kararının geçmediğini kaydeden ama hukuki sürece başvuracaklarının altını çizen Demir, “Düşünün kapalı bir alanda İnsan Hakları Derneği’nin düzenlediği bir etkinlik nasıl kamu güvenliğini olumsuz etkiler? Hiçbir mantığı yok, Türkiye’deki yasakçı zihniyetin bir yansıması ve gayri hukuki bir karar. Haksız bir karardır ve biz bunla ilgili yürütmeyi durdurma da dahil her türlü hukuki yolu deneyeceğiz. Konserimizi iptal etmedik, hukuki süreci kazandıktan sonra konserimizi vereceğiz. Türkiye’de hukuk ne kadar işliyor diyebilirsiniz ama belki Türkiye’de bir hukuçu çıkar ‘Bu kadar saçma, bu kadar ilgisiz bir karara alınamaz’ der ve yürütmeyi durdurur. Bu yüzden bir hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. İnsanların zorlu yaşam koşullarında biraz eğlene bilecekleri bir konser nasıl tehlike arz edebilir ki?” diye sordu.

Demir ayrıca bu yasaklamalarla ilgili 25 Ağustos (yarın) saat 12.30’da Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yapacaklarını duyurdu.

DAHA FAZLA