Çatışmalarda 7. gün: İsrail 24 saat verdi!

Çatışmalarda 7. gün: İsrail 24 saat verdi!

İsrail, Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın yedinci gününde, "tüm sivillerin" 24 saat içinde Gazze Şehrinden güneye tahliye edilmesi emrini verdi.

İsrail ordusu cuma sabahı yaptığı açıklamada, "Gazze Şehrindeki tüm sivillerin kendi güvenlikleri ve korunmaları için evlerinden güneye tahliye edilmeleri emrini verdiğini" duyurdu.

Sivillerin Gazze Şehri'nin güneyindeki bir dere olan "Wadi Gaza'nın güneyindeki bölgeye taşınması" gerektiği belirtildi.  Açıklamada "Yeni bir duyuru yapılana kadar Gazze'ye dönmenize izin verilmeyecektir" denildi.

BM - İSRAİL ARASINDA GERİLİM

Euronews’te yer alan habere göre; BM Genel Sekreter Sözcüsü Stéphane Dujarric, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan yaklaşık 1,1 milyon kişiyi tahliye etme girişiminden haberdar olduklarını açıkladı.

Dujarric, bu ölçekte bir tahliyenin "yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan mümkün olmadığı" uyarısında bulundu.

BM Sözcüsü, "Birleşmiş Milletler, zaten bir kötü olan durumun bir felakete dönüşmesini önlemek için bu tahliye kararının iptal edilmesini şiddetle talep etmektedir" dedi.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise BM Sözcüsü Dujarric'e sert tepki gösterdi.

Ofisi tarafından AFP'ye gönderilen bir mesajda Erdan, "BM'nin İsrail'in Gazze sakinlerine yaptığı ön uyarıya verdiği yanıt utanç vericidir" dedi.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 500'ü çocuk, 276'sı kadın olmak üzere 1537 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

İSRAİL 24 SAAT VERDİ

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi’nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini söyledi. İsrail ordusu "Kara harekatına hazırlanıyoruz. Gazze'de güvenlik duvarı kuruyoruz. Yaklaşan herkes vurulacak" açıklamasını yaptı. 

İsrail ordusu, BM'ye acil bildirimde bulundu. İsrail'den BM'ye yapılan talepte, "Gazze'deki Filistinlileri 24 saat içinde güneye kaydırın" denildi. Birleşmiş Milletler ise böyle bir hareketin yıkıcı sonuçları olacağı yönünde uyarı yaptı. İsrail ordusundan, sivillerin güneye kaydırılması talebinin iptal edilmesi istendi. İsrail ordusu bu talebin, BM personeli için de geçerli olduğunu kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirtti. Öte yandan Gazze sınırında ise tank hareketliliği dikkat çekti.

MESCİD-İ AKSA'DA 6 KİŞİ NAMAZ KILABİLDİ

İsrail polisi, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir Bölgesine gelen Filistinlilere engel oldu. 

Bunun üzerine Filistinliler, cuma namazını Vadi el-Cuz mahallesindeki bir caddede kıldı. İsrail polisi, bölgede önlem aldı. Polis, ara sokaklarda, mahallelerde toplanıp namaz kılmak isteyenlere de gaz bombası ve atlı polislerle müdahale etti.

Mescid-i Aksa'da ise sadece 6 kişi namaz kılabildi.