“Çekin zulmünüzü üzerimizden, bizim de bayramlarımız olsun”

“Çekin zulmünüzü üzerimizden, bizim de bayramlarımız olsun”

Karanfil bırakmak isteyen aileler, polis tarafından engellenmek istendi.

İleri Haber

Fotoğraflar: Yüksel Uygun

Cumartesi Anneleri, adalet arayışının 902. haftasında Galatasaray Meydanı’na çıktı. Cumartesi Anneleri adına yapılan açıklamada, “Çekin zulmünüzü üzerimizden, bizim de bayramlarımız olsun” denildi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak üzere yıllardır mücadelelerini sürdüren Cumartesi Anneleri, adalet arayışının 902. haftasında tekrar Galatasaray Meydanı’na çıktı.

Buraya karanfil bırakmak isteyen aileler, polis tarafından engellenmek istendi.

‘BİZİM DE BAYRAMLARIMIZ OLSUN’

Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan 902. hafta açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Bugün bayram. Hakikat ve adalet arayışımızın 902. haftasına bayramda giriyoruz.

Geleneksel bayramlar; sevinçlerin paylaşıldığı, dostluğun, barışın

güçlendiği özel günlerdir. Dünyanın her yerinde  bayramların toplumsal bağların, barış ve birliktelik duygularının güçlendirilmesine vesile olması beklenir.

Ayrıca geleneksel bayramlar, ailelerin bir arada olduğu, özlem giderdiği sevinçli günlerdir.

Hiç şüphe yok ki, bayramlar ancak gökyüzü gibi herkesi kapsadığı zaman bayram olurlar. Yaşadık biliyoruz; bu topraklarda bayramlar herkesi kapsamıyor. Gözaltında kaybedilenlerin aileleri için bayramlar kalbe saplanan paslı bir hançere dönüşüyor.

Geride kalanlar için ziyaret edilecek, başında dertleşip, dua okunabilecek, taşından teselli bulunacak bir mezarın yokluğu bayramlarda daha da derinden hissedilen bir boşluk yaratıyor.    

Bu nedenle 23 yıl boyunca yaslarını tutamadığımız evlatlarımızla ölümle yaşam arasındaki sınırın silindiği bir mekana dönüştürdüğümüz Galatasaray’da buluştuk. Antik çağlardan beri masum kanının işareti olan kırmızı karanfillerimizi Galatasaray’a bıraktık. Galatasaray’ı kendimize mezar yeri yaptık.

Ancak Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçişle birlikte karanfillerimizi bırakacağımız Galatasaray bize yasaklandı. Daha önce Cumartesi Anneleri’ni; taleplerinin mutlaka karşılanması gereken yurttaşlar olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı, dört yıldır elimizdeki karanfilere, dilimizdeki meşru taleplerimize ağır polis şiddetini reva görüyor.

Bayram vesilesiyle bir kez daha haykırıyoruz; 

Kayıplarımıza bir mezar sözümüzün gereğini yerine getirmekten asla geri durmayacağız. Bayramı mazlumlar için takvimdeki bir yazıdan ibaret hale getirenler bilsin ki, bayramların herkesi kapsadığı bir Türkiye mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.