Cengiz Holding, Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı

Cengiz Holding, Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı

Doğa savunucuları tarafından açılan dava henüz sonuçlanmadı.

İleri Haber

Kamuoyunda “Beşli Çete” olarak bilinen şirketler arasında yer alan Cengiz Holding, Halilağa Bakır M Madeni Projesi’ne karşı açılan dava henüz sonuçlanmamasına rağmen Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı. Konuya ilişkin Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Derneğimizce ormanlık alanda kesim izni olmayan faaliyet için savcılığa suç duyurusunda bulunulacak ve Cengiz Holding’e Kazdağları’nda geçit vermemek için yöre halkı ile birlikte mücadeleye devam edilecektir” denildi.

Çanakkale’nin Halilağa köyünde Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen bakır madeni projesine karşı doğa savunucuları ve bölge halkı tarafından açılan davaların ilki doğa savunucuları lehine sonuçlanırken, ikinci dava devam ediyor.

Dava süreci devam ederken projeye ilişkin herhangi bir çalışma yapılmaması gerektiği halde, Cengiz Holding, yol ve şantiye sahası için 2 Ağustos günü ormanda ağaç kesimine başladı.

‘MADEN ALANI İÇİN KESİM İZNİ VERİLMEDİĞİ BELİRTİLDİ’

Cengiz Holding’in hukuksuz biçimde sürdürdüğü ağaç kesimine karşı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Çanakkale İli Hacıbekirler Köyü yakınlarında ağaç kesimleri ve yol genişletme çalışmaları başlamasının görülmesi üzerine,  çalışmaların Cengiz Holding-Truva Bakır Madencilik A.Ş. tarafından gerçekleştirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi’ne proses suyu temini amacıyla DSİ ile şirket arasında imzalanmış bir protokol kapsamında planlanan Hacıbekirler Göletleri ile ilgili olabileceği bilgisi ile, Derneğimiz ve yöre köylüleri tarafından 12.07.2023 günü Çanakkale Devlet Su İşleri önünde basın açıklaması yapılmış, hukuki sürecin devam ettiği gerekçesi ile çalışmaların durdurulması ve göletler ile ilgili protokolün iptali istenilmiştir.  Ardından, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Çanakkale İl Özel İdare Genel Sekreterliği’ne yazılı ve sözlü olarak söz konusu yol çalışması hakkında bilgi istenilmiş ve yol çalışması için şirkete herhangi izin/tahsis verilip verilmediği sorulmuş, şifahi olarak alınan yanıtta herhangi bir tahsisin olmadığı belirtilmiştir. Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü ile dün yapılan görüşmede ise bölgede Hacıbekirler Göletleri için DSİ’ye ormanlık alan tahsisi yapıldığı ve ağaç kesim izni verildiği ancak maden alanı için kesim vb. başka bir izin verilmediği belirtilmiştir.

Daha sonra alana gidilerek kesimi ve yol genişletmesi yapılan alanın koordinatları alınmış ve yapılan incelemede alanın Halilağa Bakır Madeni Tesis alanı ile çakıştığı fark edilmiş ve bugün (03.08.2023 )  yeniden Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü’ne giderek çalışma yapılan alanın gölet alanından farklı olduğu bildirilmiş, ayrıca göletler için tahsis edilen alan ile ilgili bilgi ve belgelerin tarafımıza verilmesi için resmi başvuru yapılmıştır. Görevliler, kesim alanı koordinatlarının tahsisleri ile uyumlu olduğunu, yani göletlerin şantiyesinin belirtilen alan olduğunu belirtmiştir. Bu durum, şirketin, göletler ile maden şantiyesini aynı alanda kuracağı izlenimini güçlendirmektedir.

‘PROJENİN ‘ÇED OLUMLU’ KARARI DAVA EDİLDİ VE KAZANILDI’

Çalışma yapılan alanın bir kısmı parsel sorguda özel mülkiyet olarak görülmektedir. Proje alanında kalan ancak orman statüsünde olmayan bir alan olduğu düşünülmektedir ancak ulaşım yolu ormanda kalmaktadır.

Çalışmaların Çan’da kurulu olan Mİ Yapı Madencilik araçları ile yapılmaktadır. Mi Yapı Madencilik A.Ş.’nin referansları arasında TÜMAD’ın, ETİ Maden’in, Ağaoğlu’nun olduğu görülmektedir. Mi Yapı’nın sahipleri merak konusudur.

Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin ÇED Olumlu kararı daha önce aralarında Derneğimizin de yer aldığı 87 davacı ile 2021 yılında dava edilmiş ve dava kazanılmıştır. Ancak şirket 2009/7 sayılı genelge doğrultusunda yeniden ÇED süreci başlatarak ÇED Olumlu kararı almış, karara karşı yine aralarında derneğimizin de olduğu 95 davacı tarafından 2023’te 2023/449 Esas No ile dava açılmıştır. Dava süreci devam etmektedir. Davada idare ancak savunmasını vermiştir.

Yürütmeyi durdurma talebimiz yerine getirilmemiştir ve henüz bilirkişi keşfi için de bir karar yoktur. Yürütmeyi durdurma kararı verilmemiş olması nedeniyle mevcut ÇED Olumlu kararına dayanarak şirketin faaliyete başlamasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Nitekim şirket hem göletlerle ilgili hem de proje alanındaki özel mülkiyete konu alanlar için tapu sahiplerine tebligat göndererek, kamulaştırma tehdidi ile birlikte pazarlık teklifinde bulunmuş, 1 Ağustos’ta yapılan görüşmelere katılan bazı köylülerden alınan bilgiye göre düşük teklif verilmesi nedeniyle köylüler arazilerinin satışını kabul etmediği öğrenilmiştir.

‘CENGİZ HOLDİNG’E GEÇİT VERMEMEK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Derneğimizce, DSİ’ye çeşitli kereler başvuruda bulunularak, hukuku süreç sonuçlanmadığından madene proses suyu sağlamak üzere inşa edilmesi planlanan Hacıbekirler Göletleri ve Kocabaş Çayı’ndan göletlere su sağlayacak derivasyon kanalı ile ilgili protokolün ve tüm faaliyetlerin iptal edilmesi istenilmiştir. Ancak DSİ, ısrarla süreci devam ettirmektedir. Göletler için ‘ÇED Kapsam Dışı’ kararı verilerek, ÇED sürecinden ve vatandaşın ve STK’ların bilgi edinmesinden kaçırılarak planlandığı görülmektedir.  Bu durum hukuksuzdur.

Göletlerin maden projesi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği ve bütünlüklü bir ÇED Raporu hazırlanması gerektiği konusundaki başvurularımız da sonuçsuz kalmıştır. Bu konudaki itirazımız dava dilekçemizde yer almıştır.

Derneğimizce ormanlık alanda kesim izni olmayan faaliyet için savcılığa suç duyurusunda bulunulacak ve Cengiz Holding’e Kazdağları’nda geçit vermemek için yöre halkı ile birlikte mücadeleye devam edilecektir.

Kazdağlarının üstü altından değerlidir!”

DAHA FAZLA