Çevre düşmanı firma sokağa çıkma kısıtlamasını fırsat bildi, halk engelledi: 'AKP burayı 'kötülükleri hak eden bir bölge' olarak görüyor'

Çevre düşmanı firma sokağa çıkma kısıtlamasını fırsat bildi, halk engelledi: 'AKP burayı 'kötülükleri hak eden bir bölge' olarak görüyor'

Alaplı'da cüruf tesisi için sokağa çıkma kısıtlamasını fırsat bilen firma, yasaklı saatlerde alana gelerek gölü boşaltmak istedi. Çevre halkının müdahalesiyle işlem engellendi. Çevreye yönelik saldırılarla boğuşulan bölgede halkın tepkisi ise büyüyor...

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Zonguldak Alaplı’da cüruf tesisi yapmak isteyen Alaplı Geri Kazanım Şirketi, yasal süreci beklemeden sokağa çıkma yasağı saatlerinde alandaki gölü boşaltmaya kalktı. Çevre gönüllüleri ve halkın müdahalesiyle işlem durdurulurken, Kdz. Ereğli Çevre Platformu gönüllüsü Çetin Yılmaz, “Dünyanın ne kadar kirli işi varsa bize reva görülüyor. Zonguldak ve ilçeleri AKP tarafından bütün kötülükleri hak eden bir bölge olarak görülüyor” dedi.

Çevre sorunlarının en yoğun olduğu illerden biri olan Zonguldak’ta yeni çevre düşmanı projeler, yöre halkının itirazlarına rağmen hayata geçirilmeye devam ediyor. Alaplı’nın Osmanlı köyü yakınlarda yaklaşık 10 yıl önce terk edilen bir taş ocağında açılan çukura zamanla su doldu. Göl haline gelen ve yaklaşık 4 bin metrekarelik alana sahip olan çukur, su ürünleri üretim sahası haline geldi.

Alaplı Geri Kazanım A.Ş. bu alanda 49 tür atığın ayrıştırılması için geri dönüşüm ve cürüf tesisi başvurusu yaptı. Başvuruyu değerlendiren İl Genel Meclisi, alanda imar değişikliği yaparak Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi için verdi. Şirket de gölün “aslında bir su birikintisi olduğunu” öne sürerek, “Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” raporu aldı.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINI FIRSAT BİLDİLER

Kararın ardından Alaplı halkı ve çevre gönüllüleri Zonguldak İdare Mahkemesi’ne “ÇED gerekli değildir” raporunun iptali için dava açtı. Hukuki süreç devam ederken, gölün suyunu boşaltmak isteyen Alaplı Geri Kazanım Şirketi önceki akşam sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinde bölgeye getirilen iş makineleriyle çevresindeki doğal duvarı yıktı. Bölge halkının haber alması üzerine, yapılan işlemin hukuksuz olduğu bildirilerek yetkili makamlarca işlemin derhal durdurulması istendi.

Bunun üzerine Alaplı Kaymakamlığı’nın emriyle işlem durduruldu.

‘AKP, DÜNYANIN NE KADAR KİRLİ İŞİ VARSA BİZE REVA GÖRÜYOR’

Süreci ve yaşananları değerlendiren Kdz. Ereğli Çevre Platformu gönüllüsü Çetin Yılmaz, “Dünyanın ne kadar kirli işi varsa bize reva görülüyor. Zonguldak ve ilçeleri AKP tarafından bütün kötülükleri hak eden bir bölge olarak görülüyor. 7 adet termik santral bacası var, Erdemir var, 7 termik santral bacası var. Yılda 20 milyon ton ithal kömürün tozunu, pisliğini, külünü biz soluyoruz” dedi.

‘YANDAŞLARA İZİN VERİLİYOR’

Gemi söküm tesisleri gibi kanser yapıcı tesislerin sürekli gündeme getirildiğini vurgulayan Yılmaz, Cüruf ve 49 çeşit atık geri kazanım tesisleri ile ilgili iktidarın yandaşlarına ‘ÇED'e gerek yoktur’ izni veriliyor. Bu benzeri tesislerin arıtma altyapısı olan bölgelerde yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘YASAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR’

Yılmaz, tesislerin yapılacağı alanın doğal tabiat alanı ve su ürünleri ıslah alanı olduğunu belirtirken, alanın yerleşim yerlerine de yakın olmasındaki tehlikeye dikkat çekti. “Bölgede köylülerin su ihtiyacını karşılayan yer altı su kaynakları var” diyen Yılmaz, gölün Ereğli ve Alaplı taraflarına iki tesis yapıldığını, her ikisiyle ilgili de yargı sürecinin devam ettiğini, köylülerin bu projelere ciddi tepkili olduğunu sözlerine ekledi.

DAHA FAZLA