Çevre Kanunu’nda değişiklik içeren teklif komisyonda kabul edildi
Kıyıların ve sahil şeridinin Türkiye Çevre Ajansının yönetimine devredilmesinin önünü açan kanun teklifi kabul edildi.
AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan, koylara kurulacak mapa ve şamandıra ihalesinde yetkiyi Emine Erdoğan'ın himayesinde kurulan Çevre Ajansı Başkanlığı'na verilmesinin önünü açan 'Çevre Kanunu ve ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ komisyonda görüşülerek kabul edildi.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, 31 maddelik kanun teklifini görüşmek üzere AKP Konya Milletvekili Tahir Akyürek başkanlığında toplandı. Akyürek, 14 kanunda değişiklik yapılması öngören teklifle ilgili bilgi verdi. Teklifi ana başlıklarıyla anlatan Akyürek, "Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklikle kıyılarımızda meydana gelen müsilaj sorununun yeniden yaşanmaması ve çevrenin korunması için denizi kirleten deniz araçlarına, kıyı tesislerine ve atık boşaltan tesislere birtakım yeni yükümlülük ve yaptırımlar getirilmekte. Kooperatifler Kanunu'na eklenen maddeyle yapı kooperatiflerinden özellikle etap kooperatifçiliğinde uygulamada yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik düzenlemeler öngörülmekte" dedi.
‘BAZI MADDELER OLUMLU’
Teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla verdiği önerge üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, teklifte çok olumlu maddeler bulunduğunu ancak 29'uncu maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Maddenin kıyılar ve sahil şeritlerini mafyalaştıracağını söyleyen Zeybek, maddenin geri çekilmesini istedi. Kıyılar ve sahillerin Türkiye Çevre Ajansı tarafından değil, devlet tarafından kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
‘DENİZ CANLILARI ZARAR GÖRÜYOR’
Teklifin ilk imza sahibi Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, teknelerin, yatların kıyıya yanaşıp ağaçlara halat veya rastgele denizlere çapa atmalarının, deniz canlılarının zarar görmesine ve azalmasına yol açtığını anlattı. Mapa ve şamandıra sistemlerinin yapılmasının bakanlıkta olduğunu söyleyen Demir, bakanlığın, bu projelerin gerçekleştirilmesini Türkiye Çevre Ajansı gibi tüzel kişilikler üzerinden yapabileceğine işaret etti.
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi.
‘BELEDİYE YAPMIYOR…’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, 29’uncu maddeyle sadece özel çevre koruma bölgelerindeki kıyılara ilişkin yetki alınmasının hedeflendiğini anlattı. Salgın sürecinde artan tekne trafiğinde özellikle büyük gemilerin çapa atmasının, deniz yaşamına zarar verdiğini dile getiren Birpınar, teklifle devletin bu konudaki denetim yetkisinin devredilmediğine dikkati çekti. Birpınar, bu hizmetlerin kanunla kurulan Türkiye Çevre Ajansı eliyle verilmesinin amaçlandığını belirtti. Birpınar, şöyle dedi:
"Bu, ajans eliyle yapılacak ve kar amacı gütmeyecek bir iştir. Anayasa'ya aykırı da değildir. Ajans hizmet verecek, denetim yapmayacak. Atık temizleme de var. Yerel yönetimlerin ajansın yaptığı işi yapma yetkisi var ama yapmıyor, ne yapalım…”
TEKLİF KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ
'Çevre Kanunu ve ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi. Arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluşlara da bazı avantajlar getiren 31 maddelik kanun teklifine göre, başta Marmara Denizi olmak üzere, Marmara Havzası'ndaki illere İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda tesis kurma yetkisi ise belediyelere veriliyor. Belediyeler, yasayla belirlenen süre içerisinde proje hazırlamazsa, bu yetki otomatik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçecek. Bakanlık, bu masrafları ise ilgili belediyenin kaynağından kesecek. Tesis kurmayanlara idari ceza uygulanacak. Denizi temizlemeyen belediyelere, Türk Ceza Kanunu'nun 'görevi ihmal veya görevi kötüye kullanma' maddelerinden suç duyurusu yapılabilecek. Sanayi atıklarının denize ulaşmasını önlemek amacıyla altyapılar oluşturulacak. Teklifle ayrıca, sanayi tesislerine kirlilik oluşturmama konusunda uyarılar getirilecek ve uymayanlara yaptırım uygulanacak.