Cumartesi Anneleri'nden Dargeçit JİTEM Davası açıklaması

Cumartesi Anneleri'nden Dargeçit JİTEM Davası açıklaması

Dargeçit JİTEM Davası'ndaki beraat kararlarına ilişkin açıklama yapıldı.

Cumartesi Anneleri, 18 sanıklı Dargeçit JİTEM Davası'ndaki beraat kararlarına tepki göstedi, "Yargılanan sanıklar suçsuzsa, bu talimatları kim verdi?" dedi.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasında 3’ü çocuk 7 sivil ile birlikte uzman çavuş Bilal Batır'ın kaybedilmesine ilişkin davada karar açıklandı ve 18 sanık hakkında "kesin delile ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraat kararı verildi

Bugün sonuçlanan dava sonrası Cumartesi Anneleri de yaptığı açıklama ile karara tepki gösterdi. Tanık ve delillere ramen sanıkların cezasızlıkla korunduğu belirtilen açıklamada, "Ailelerinin kendi elleriyle ölüm kuyularından işkence izleriyle dolu kemiklerini çıkardığı bu insanlara ne oldu?" ifadeleri kullanıldı.

Dargeçit'te öldürülen çocukların hatırlatıldığı açıklamada, "Yargılanan sanıklar suçsuzsa, bu talimatları kim verdi?" denildi.

Cumartesi Anneleri'nin açıklamasının tamamı şöyle:

"Askerler tarafından evlerinden gözaltına alınıp Dargeçit Jandarma Taburu’na götürülen ve uzun yıllar sonra kemiklerine ölüm kuyularında ulaşılan 4'ü çocuk 7 Dargeçitli ve bir uzman çavuşun kaybedilmesi ile ilgili yürütülen Dargeçit JİTEM Davası beraatle sonuçlandı. Tanıklara, delillere rağmen yine sanıklar cezasızlıkla korundu.

O zaman söyleyin bize: Ailelerinin kendi elleriyle ölüm kuyularından işkence izleriyle dolu kemiklerini çıkardığı bu insanlara ne oldu?

O zaman söyleyin bize: Yargılanan sanıklar suçsuzsa, 12 yaşındaki Davut Altunkaynak’a askeri taburda kendisi de gözaltında tutulan annesinin gözleri önünde kim işkence yaptı? Oyun çağındaki Davut’u kim infaz edip ölüm kuyusuna attı? Bu talimatları kim verdi?

O zaman söyleyin bize: Yargılanan sanıklar suçsuzsa, 13 yaşındaki Seyhan Doğan’a askeri taburda kendisi de gözaltında tutulan 11 yaşındaki kardeşinin gözleri önünde kim işkence yaptı? Oyun çağındaki Seyhan’ı kim infaz edip ölüm kuyusuna attı? Bu talimatları kim verdi?

Mahkemenin bu hukuk dışı kararını tanımıyoruz. Yargı sisteminin evlatlarımızı kaybedenleri aklama aracına dönüştürülmesine karşı haykırmaya devam edeceğiz: Gözaltında kaybetme insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suçu işleyenler kadar, suçun üstünü örtenler, cezasız bırakanlar da insanlığın vicdanında suçludur. Hukuku ve temel insan haklarını tanımayan, adaleti imkansızlaştıran yargı sistemini yaratanlar da suçludur."