Datça'da 30 günlük Onur Haftası yasağı!

Datça'da 30 günlük Onur Haftası yasağı!

LGBTİ+ hedef gösteren Datça Kaymakamlığı, Onur Haftası kapsamında eylem ve etkinliklere 30 gün yasak getirdi.

Fotoğraf: Ayşenur Önal

İleri Haber

İktidara yakın isimlerin sürekli hedef gösterdiği LGBTİ+’lara karşı yasaklar dur durak bilmiyor. Ülkenin pek çok şehrinde mücadele ve görünürlük günleri haline gelen Onur Haftaları, hukuksuz kararlarla bir bir yasaklanmaya çalışılıyor.

Muğla’nın Datça ilçesinde de Onur Haftası kapsamında yapılmak istenen tüm etkinliklere Datça Kaymakamlığı tarafından yasak getirildi. Yurttaşın huzur ve güvenliği bahane edilerek getirilen yasağın 20 Haziran’dan itibaren 30 günü kapsayacağı duyuruldu.

Datça’da ilk kez kutlanacak olan Onur Haftası’nın takvimi şu şekildeydi:

FİLM İZLENMESİNE İZİN VERİLMEDİ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

20 Haziran Dünya Mületciler Günü’nde Birlikte Yaşam Evi tarafından yapılmak istenen etkinliğe polis saldırdı.

Afgan bir mültecinin kaçış hikâyesini konu alan Flee adlı filmin gösterimi, ardından Mülteci Hakları Merkezinden Avukat Sinem Uludağ Gök ile mülteci sorunları ve ırkçı kampanyalar hakkında bir sunum yapılacaktı. Katılımcılar etkinliğin yapılacağı Bülent Ecevit Kültür Merkezi binası önünde toplanırken aniden baskın yapan polis kapıları kapattı ve bu etkinliğin yapılamayacağını söyledi. Yurttaşlar gerekçesini sorduğunda önce Belediye Başkanı’nın haberi olmadığını, ardından Kaymakamdan izin alınmadığını söyledi.

Etkinlik için gerekli yerlerden izin alındığı ispatlansa da polis, keyfi bir şekilde film izlenmesine izin vermedi.

Polisin yasa ve yönetmeliklere uygun davranmadığını, durumda keyfilik olduğunu belirten katılımcılar bugün suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu için dlekçe vermeye gidenler ise polis barikatı eşliğinde dilekçe bıraktı.

TİP: BU KARARI TANIMIYORUZ

Konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Muğla İl Örgütü, “Datça Kaymakamlığı Onur Haftası kapsamındaki tüm etkinliklere yasak getirdi. Ülkenin tümünde LGBTİ+’lara dönük sürdürülen cadı avı Datça'da da devam ediyor. Yurttaşlarımızın eşit ve özgürce yaşayacağı bir ülke için mücadelemiz devam ediyor. Bu kararı tanımıyoruz” sözlerine yer verdi.

HUZUR VE GÜVENLİK BAHANE EDİLDİ!

Datça Kaymakamlığı ise gerekçesiz yasağı şu sözlerle paylaştı:

“İlçemizde çeşitli sosyal medya ve birtakım yazılı ve görsel medya organlarında LGBTİ (Lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel ve intersex) adıyla çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından ilçemizin muhtelif yerlerinde birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi, yürüyüş, basın açıklaması vb. etkinliklerin yapılacağı şeklinde bilgiler elde edilmiştir. Söz konusu paylaşımlarla halkın sosyal sınıf, ırk, din ve mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimin diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlikenin ortaya çıkabileceği; ayrıca kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebileceği göz önünde bulundurulduğunda yapılmak istenen etkinliklere katılacak grup ve şahıslara yönelik olarak, birtakım toplumsal duyarlılıklar nedeniyle de bazı kesimler tarafindan tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği değerlendirilmektedir.

Bu nedenlerle 20 Haziran 2022 tarihinden itibaren 30 gün boyunca LGBTİ (Lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel ve intersex) adıyla çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından ilçemizin muhtelif yerlerinde birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi, yürüyüş, basın açıklaması vb. etkinlikler 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 32. maddesinin (c) bendine göre ve 2911 sayılı Kanunu un 17.maddesine göre ilçemiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla yasaklanması hususunu olurlarınıza arz ederiz.”

DAHA FAZLA