Deniz Poyraz’ın katili hakkında gerekçeli karar açıklandı

Deniz Poyraz’ın katili hakkında gerekçeli karar açıklandı

Deniz Poyraz’ın katleden Onur Gencer hakkında gerekçeli karar açıklandı.

İzmir HDP İl binasında Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında 4 farklı suçtan ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kararın gerekçesi açıklandı.

HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik silahlı saldırı ve Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis cezasının gerekçeli kararında “Yeniden suç işlemekten çekinmeyecektir” ifadeleri yer aldı.

Kararda Gencer’in önceden yaptığı hazırlık ve aldığı karar dahilinde önceden tanımadığı Deniz Poyraz’ı tasarlayarak öldürdüğüne vurgu yapıldı.

Sanığın diğer suçları işlemeye yönelen kararlı kişiliğinin olduğuna dikkat çekilen kararda, ‘6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki Kanunu’na muhalefet’ suçu kapsamındaki ruhsatlı tabancayı suçların işlenmesinde kullanması dışında olay sırasında yanında yine aynı kanunda yasak niteliğindeki saldırı ve savunma amacıyla taşıdığı bıçağın olduğunun altı çizildi. Gencer’in, HDP’nin kullanımında olan daireye tasarladığı öldürme fiilini gerçekleştirmek amacıyla silahla girdiği, girilen yerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan katılan siyasi partiye ait olduğu belirtildi. Sanığın suçta kullandığı tabanca ve fiziki müdahaleyle zarar verdiği eşyaların niteliği bir kısmını binadan aşağıya atarak bina dışında bulunan başka şahısların zarar görme tehlikesine neden olduğu belirtilirken, pişmanlığa yönelen somut söz ve davranışının bulunmadığına da vurgu yapıldı.

İNDİRİM MADDELERİ UYGULANMADI

Gencer’in, yargılama sürecinde gözlemlenen olumsuz tutum ve davranışlarına dayalı suçların işleniş biçimi, suç işlemeye yönelen amaç ve kastının yoğunluk olarak fazlalığı ve kişiliği dikkate alındığında sübuta eren müsnet suçlar yönünden sanığın, tasarlayarak öldürme suçu açısından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ve diğer suçları açısından üst hadden cezalandırıldığı belirtildi. İndirim maddelerinin de uygulanmadığı gerekçeli kararda yer aldı.

Mahkeme heyeti Gencer hakkında ‘tasarlayarak öldürme’, ‘mala zarar verme’ ve ‘ateşli silahlar kanununa muhalefet’ suçları yönünden belirlenen sonuç cezalarının miktarı, iş yeri dokunulmazlığını ihlal suçu açısından ise pişmanlığa yönelmeyen tutum ve davranışlarından kaynaklı suç işleme eğilimi ve kişiliğine nazaran ilerde yeniden suç işlemekten çekineceği hususunda olumlu kanaatin oluşmadığının altını çizdi. Bu nedenlerle kararda, cezayı erteleme, çevirme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması şartlarının oluşmadığı kanaatine varıldığı da belirtildi.

DAHA FAZLA