Denizli’de 4 bin yıllık tekstil atölyesi bulundu
Denizli’deki Beycesultan Höyüğü’ndeki 12 yıldır devam eden kazı çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait tekstil atölyesi bulundu.
Denizli’nin Çivril ilçesinde Beycesultan Höyüğünde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait dokuma parçaları, aksesuarlar ve tekstil ürünleri bulundu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eşref Abay’ın başında olduğu ekip adını Selçuklu dönemine ait Behice Sultan Türbesi’nden alan höyükte çalışmalara devam ediyor.
AA muhabirine konuşan Abay, höyüğün milattan önce 5 bin yılında kurulduğunu tahmin ettiklerini söylerken Geç Kalkolitik Dönem’den Geç Tunç Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden toplam 40 kültür tabakası tespit ettiklerini anlattı.
12 yıldır kazı çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Abay, kazı çalışmalarına devam ederken bölgenin tekstil geçmişine ilişkin önemli bilgiler elde ettiklerini söyleyerek şunları ekledi:
“Geçen yıl yaptığımız kazılara bu yıl devam ediyoruz. Burada milattan önce 1700 yılına tarihlenen bir yapı tespit ettik. Büyüklüğü ve zengin donanımı ile zengin bir aileye ait olduğunu düşünüyoruz. Çok büyük depolama odalarına sahip bu evin içinde çevre bölgelerden ithal edilmiş olduğu anlaşılan buluntular tespit edildi. Evde işlik olarak kullanılan 45 metrekare büyüklüğünde bir merkezi odası ve ayrıca beş farklı işlevli oda bulunuyor.”
‘GEÇEN YIL BULUNTULAR BİZİ HEYECANLANDIRMIŞTI’
Kazı çalışmalarında elde edilen yapıların büyük bir yangın atlatarak bugüne ulaşmasının büyük bir şans olduğunu belirten Abay, “Geçen yıl tekstil üretime yönelik buluntular bizi heyecanlandırmıştı. Bu yılki kazı çalışmalarımızda evin kalan kısımları da açığa çıkarıldı. Bu çalışmalar sonucunda günümüzden 4 bin yıl öncesine ait bir tekstil atölyesinin burada var olduğunu tespit ettik. Evin içinde yanmış ahşaptan el tezgahı parçaları da var” dedi.