Deprem bölgesi için 'tüberküloz' uyarısı

Deprem bölgesi için 'tüberküloz' uyarısı

Olası sağlık problemlerine karşı uyarılarda bulunuldu.

Türk Toraks Derneği ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Serap Duru Akçalı, deprem bölgesindeki olası sağlık problemlerine dikkat çekti ve uyarılarda bulundu. 

Maraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı kentlerde toz ve duman ile birlikte hijyen sorununa da dikkat çekilirken, verem hastalığının kontolünde de sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulunuldu. Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Dünyada bu tanı yöntemlerini ve tedavileri kullanamayan yoksul ülkelerde çok büyük dramlar yaşanmaktadır. Her yıl 1,6 milyon verem hastası ölmektedir" ifadelerine yer verdi.

BirGün'ün aktardığına göre açıklamada, özetle, "Bu yıl Dünya Tüberküloz Günü’nü büyük bir afetle boğuşurken karşılıyoruz. Bu gibi büyük afetlerde, verem hastalığının kontrolünde de sorunlar yaşanmaktadır. Günümüzde verem hastaları ayakta tedavi edilebilmektedir fakat dirençli verem hastaları, tedavilerinde sorun yaşanan hastalar, yatarak tedavi gereken hastalar için yeterli hastane yatağına ihtiyaç vardır. İstanbul’da verem yatak sayılarının acilen artırılması gereklidir" denildi.

'MASKE, MESAFE' UYARISI

DHA'ya konuşan Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Serap Duru Akçalı ise deprem bölgesinde yurttaşların çok fazla toz ve dumana maruz kaldığını belirti ve olası verem hastalığına dikkat çekerek, "İmmün (bağışıklık) sistemin zayıflaması tüberkülozun aktive olmasına neden olabilir. Bu aşamada da bizim hastalara önerdiğimiz hijyen, maske, mesafe kuralını devam ettirmeleri yönündedir" uyarısında bulundu.

"Deprem bölgesinde yaşayan halkımız bu dönemde çok fazla toz ve dumana maruz kaldılar ve hijyenleri bozuldu" diyen Akçalı, "Bu anlamda da özellikle yaşlı hastalar bu maruziyetten dolayı immün sistemleri zayıflayıp, tüberkülozları aktive olabilir. Bu nedenle hekim kontrollerini daha dikkatli yaptırmaları gerekmektedir. Hijyene, beslenmemize dikkat etmeliyiz. Doktor kontrollerimizi yaptırmalıyız" diye konuştu.

DAHA FAZLA