"Ders kitaplarının basımında ranta son"

"Ders kitaplarının basımında ranta son"

2022-2023 eğitim öğretim yılında yardımcı kaynakların, ders kitaplarıyla birlikte dağıtılacağı açıklanmıştı.

İleri Haber

Eğitim Sen tarafından ücretsiz ders kitaplarının yanında kaynak destek paketinin verilme kararına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, ücretsiz kitap ihaleleri, basımı ve dağıtımı sürecinin başından sonuna şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve tüm kitapların hazırlanmasının objektif kriterlerle çalışan bilimsel kurulların denetiminde ve kontrolünde ilerlemesi için MEB’e çağrıda bulunuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ders kitaplarının ücretsiz dağıtımı sonrası yeni bir adım daha atarak, “mevcut eğitimi desteklemek ve uzaktan eğitimde oluşan öğrenme kayıplarını telafi etmek” iddiasıyla yardımcı kaynak destek paketi hazırladı. MEB’den yapılan açıklamaya göre, 2022-2023 eğitim öğretim yılında yardımcı kaynakların, ders kitaplarıyla birlikte dağıtılacağı belirtildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Ders kitaplarının ve yardımcı kaynak kitaplarının hazırlanması, içeriği, tasarımı, dağıtımının, devlet ile özel sektörün konuya yaklaşımı bakımından tartışmaya açık bir durum olduğu belirtilen açıklamada, “Bunun en önemli nedeni iktidarın, öğrencileri kendi ideolojisine uygun bir şekilde biçimlendirme aracı olarak okulları, ders programlarını ve eğitim materyallerini etkin bir şekilde kullanmak istemesidir. Bu konuda ne kadar yol aldıklarını görmek için ders kitaplarındaki ırkçı, gerici ve cins ayrımcı öğelere bakmak yeterlidir” denildi.

‘BU BİR ÇELİŞKİDİR’

Ders kitapları ve yardımcı eğitim materyallerinin ticari bir ürün gibi ele alınmasının doğru olmadığının altı çizilirken, “MEB’in görevi eğitim sistemini sınav merkezli olmaktan uzaklaştırmak iken, sınavlara hazırlık amacıyla yardımcı kaynak kitap bastırması önemli bir çelişkidir” ifadeleri kullanıldı.

‘KAMUSAL FAYDA ÖNEMSİZ HALE GELİYOR’

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye’de yıllardır ders kitapları piyasacı-muhafazakâr ideolojinin beklentileri doğrultusunda hazırlanmıştır. Ders kitaplarının basım ve dağıtımı sürecinde oluşan maliyeti ve kamu kaynaklarının özel sektöre aktarılması karşısında, bu kitapların ücretsiz dağıtılmasının sağladığı kamusal fayda önemsiz hale gelmiştir. Ders kitaplarının ücretsiz dağıtımı sürecinde izlenen yöntem, siyasi iktidarın siyasi ve ekonomik rant dağıtma mekanizmasını da gözler önüne sermiştir. Benzer bir tehlike önümüzdeki eğitim öğretim yılında yüz milyonun üzerinde olacağı açıklanan yardımcı kaynak kitaplar açısından da söz konusudur.

MEB’E ÇAĞRI

Eğitim Sen olarak MEB’e önerimiz, ücretsiz kitap ihaleleri, basımı ve dağıtımı sürecini başından sonuna şeffaf bir şekilde yürütmesidir. MEB, tüm kitapların hazırlanmasını objektif kriterlerle çalışan bilimsel kurulların denetiminde ve kontrolünde yürütmelidir. Ayrıca yıllardır öğretmenlere derslerde kullanacakları yardımcı materyaller konusunda hiçbir özerklik tanımayan mevcut uygulamaya derhal son verilmelidir. Öğretmenlerin 2003 yılı öncesinde olduğu gibi kitapların ve ders materyallerinin seçiminde daha fazla inisiyatif almalarının önü açılmalı, MEB bütün süreci merkezi olarak belirleme yaklaşımında vazgeçmelidir.

DAHA FAZLA