Devlet kulüplerin 3,5 milyarlık borcunu üstleniyor

Süper Lig'deki kulüp yöneticilerinin beceriksizlikleri ve hırsızlıklarının sonucu ortaya çıkan 3,5 milyar TL'lik borcu devlet üstlenecek.

(İleri Haber) 2. Lig'deki Tuzlaspor, bugünkü Fenerbahçe maçı için Kadıköy'e 500T ile gelirken, devlet Süper Lig kulüplerinin 3.5 milyar lirayı bulan borçlarının üç devlet bankası tarafından üstlenilmesi ve 10 yıl gibi orta vadede düşük faizlerle yeniden yapılandırılması için hazırlık yapıyor. Süper Lig'de özellikle 4 büyük takım olan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor yöneticilerinin beceriksizlik ve yolsuzlukları sonucu ortaya çıkan bu astronomik borcun faturası halkın sırtına yıkılacak. Karar, UEFA'nın Türk takımlarını Finansal Fair Play kurallarına uymadıkları gerekçesiyle Avrupa kupalarından men edebileceğine dair işaretlerin ardından geldi.

Milliyet'in haberine göre, Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Kulüpler Birliği Vakfı’nın üzerinde çalıştığı proje toplam 3.5 milyar liralık borç batağındaki kulüpleri, 10 yıl gibi orta vadede tüm borçlarından arındırmayı hedefliyor. 1 milyar lirası SGK prim ve vergi alacakları, 2.5 milyarlık bölümü ise özel banka kredilerinden oluşan borcun yeniden yapılandırılması planı için bazı yasal düzenlemeler gerekiyor. Bakanlık, TFF ve Vakıf arasında sürdürülen görüşmeler, kalıcı bir çözüm üzerine yoğunlaşırken, büyük bölümü özel banka kredilerinden oluşan borcun, üç devlet bankasına devredilmesini öngörüyor.

İLK 2 YIL ÖDEMESİZ
Öncülüğünü Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yaptığı ve Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olarak nitelendirilen projeye göre kulüplerin halen özel bankalara olan 2.5 milyar liralık borcu, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından üstlenilecek.

Her kulübün kredi kullanırken gösterdiği teminatların tamamı da bu üç bankaya verilecek. Taşınmaz mal varlıkları, naklen yayın gelirleri, Spor Toto ve Loto girdileri, isim hakları, tribün gelirleri gibi kalemler, devlet bankalarına teminat olacak.

Gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra, hazırlanacak protokolle kulüpler ve devlet bankaları arasında 10 yıllık ödeme planı hazırlayacak. İlk bir veya iki yılının geri ödemesiz olması düşünülen yeni krediler, daha düşük faizlerle yeniden yapılandırılacak.

Konuyla ilgili haberde "Gösterilen teminatlar ve gelirler garanti altına olduğu için devlet bankalarının herhangi bir zararı söz konusu olmayacak" iddiası yer aldı. Ancak kulüplerde yöneticilik koltuğunda oturan patronların neden olduğu zararın halkın sırtına yıkılacağı açık.

GELİR İLE GİDER ARASINDA UÇURUM VAR
Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Hüsnü Güreli geçen yıl Eylül ayında katıldığı bir toplantıda, “Spor Toto Süper Lig’deki 18 kulübün borçlar toplamı 3 milyar 948 milyon lira, net borçları da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde. 18 kulübün geliri 1 milyar 884 milyon lira, alacaklar toplamı 478 milyon lira. Nasıl finanse ediyorlar anlamıyorum. Sihirbazlık gibi bir şey. Dükkanı açtığınız anda kafadan zarardasınız, brüt kâr bile yok. Yani zararla faaliyet yapılır mı?” ifadelerini kullanmıştı.

Hüsnü Güreli, futbol endüstrisinin artık yeni kredibilite için beyaz sayfa açması gerektiğini vurgulamış ve Süper Lig AŞ ve iştiraki olarak kurulacak "Varlık Yapılandırma Şirketi çözüm olabilir” diyerek projenin işaretini vermişti.

Toplam 2.5 milyar liralık banka borçlarının yarısının, yani 500 milyon dolarının (1.5 milyar lira) Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Fenerbahçe kulüplerine ait olduğu belirlendi. Kalan kısmının ise diğer takımların borcu olduğu vurgulandı.

 

DAHA FAZLA