DSİ'den ormanlık alanda andezit ocağı projesi

DSİ'den ormanlık alanda andezit ocağı projesi

Bergama'ya bağlı Seklik Köyü'ndeki ocak için ÇED süreci başlatıldı.

İzmir'de Seklik Köyü yakındalarında Andezit Aglomera Ocağı için ÇED süreci başlatıldı. DSİ'nin projesi en yakın yerleşim yerine 310 metre uzaklıkta bulunurken, çalışma boyunca patlatma yapılması da bekleniyor. Söz konusu bölge, aynı zamanda fay hattına yakın bir bölgede de bulunuyor.

Taş ocağı projeleri ve madencilik faaliyetlerinin yarattığı doğa tahribatı ile sürekli gündeme gelen İzmir'in Bergama ilçesinde bu kez de Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yapmayı planladığı yeni bir proje ortaya çıktı. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Seklik Köyü bölgesinde yapmak istediği Seklik Göleti ve Sulama Projesi'ne dolgu maddesi sağlamak amacıyla Andezit Aglomera Ocağı kurulması için ÇED süreci başlattı.

Ocakta üretilecek olan yıllık bir milyon 40 bin ton andezit aglomera malzemenin işlem görmeden dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere Seklik Göleti inşaat alanına sevk edileceği belirtilen ÇED dosyasında, projenin bir milyon 530 bin TL'ye mal olacağı kaydedildi.

CANLILARIN YAŞAM ALANI DEĞİŞECEK

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre proje sahasının tamamen orman arazisi içinde bulunduğu belirtilen ÇED dosyasında, Orman Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alınacağı ifade edilerek, "Proje alanı içerisinde bulunan ağaçlar proje ile etkilenecek ve yerlerinden söküleceği için proje bitiminde rehabilite aşamasında bölgeye gerekli ağaç dikimi gerçekleştirilecektir" denildi. Yine dosyada, proje alanında yaşamını sürdüren canlıların, faaliyetin başlangıcı ile birlikte doğal yaşam alanlarını başka bir yöne kaydıracağı da açıkça belirtildi.

5-6 GÜNDE BİR PATLAMA OLACAK

Bergama ilçe merkezine güney yönünde 26 kilometre uzaklıkta olan proje alanı Seklik Köyü merkezine bir kilometre, en yakın yerleşim birimine ise 310 metre mesafede yer alıyor. Proje dosyasında dikkat çeken detaylardan biri de yerleşim yerine yalnızca 310 metre mesafedeki alanlarda patlatmalı faaliyet yapılacak olması. Yılda 180 gün çalışma yapılacak projede 31 patlatma da olacak. Toplamda 4 bin delik patlatılacak. Çalışmalar kapsamında 5-6 günde bir patlatma yapılacağına dikkat çekilirken, patlatma, yükleme ve nakliye faaliyetleri dolayısıyla saatte 23,42 kilogram tozun etrafa yayılacağı gibi detaylar da dosyada yer aldı.

DEPREM KUŞAĞINDA VE FAY HATTINA YAKIN

Proje alanının birinci derece deprem kuşağında yer alması da dikkat çekti. Diri fay hatlarına uzaklıkların da yer aldığı ÇED dosyasında, "Türkiye Deprem Tehlike Haritası üzerinde proje alanı incelendiğinde söz konusu alan depremsellik yönünden 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır. MTA tarafından yayınlanan yenilenmiş diri fay hatları haritası üzerinde yapılan incelemede II-A Grubu Andezit Aglomera Ocağına en yakın diri fay hattının 9,08 km mesafede kuzeybatı yönünde olduğu, en yakın holosen fay hattının ise 13,4 km mesafede kuzeybatı yönünde olduğu görülmüştür" ifadeleri yer aldı.

KÖYLÜ MEMNUN

Bergamalılar ise "barajın sulama sıkıntısını hafifletecek olmasından dolayı projeden memnun olduklarını" dile getirdi. Baraj projesinin yapılabilmesi için taş ocağına ihtiyaç olduğunu söyleyen köylüler, yaşanacak doğa tahribatını ise göz ardı etti.

'BARAJLARI TERK ETME ZAMANI GELDİ'

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise "Bir köye gölet yapmak 'Başımıza devlet kuşu kondu' mantığı ile köylüyü elbette ki sevindirecektir. Lakin Türkiye su fakiri bir ülke haline gelmiştir. Dolayısıyla suyun yarısının buharlaşma ile kaybolduğu göletler ve barajları terk etme zamanı gelmiştir artık" dedi.

Bölgede ciddi doğa tahribatı yaratılacağına dikkat çeken Engel, üretici için suyun bir ihtiyaç olduğunu ancak bu ihtiyacın bu şekilde giderilemeyeceğini ifade etti. Engel, "DSİ'nin Seklik Göleti inşaatına dolgu malzemesi sağlamak için açmak istediği taş ocağı projesine yörenin ekosistemine ciddi yaralar açacağı için karşıyız. Elbette üretici suyla buluşmalı. Ancak bu büyük paralar harcayarak ve doğamızı tahrip ederek yapılmamalı. Baraj ve göletler yapılan 'sulama politikasını' sorgulamakla işe başlamak gerekiyor. Tarım üzerine uzun yıllardır çalışan Ali Ekber Yıldırım, 'Baraj ve Gölet yaparak su sorunu çözülebilir mi?' başlıklı yazısıyla bu konuyu sorgulamıştı. Milyarlarca lira yatırımla gerçekleştirilen sulama baraj ve göletlerinden tarlaya açık kanallarla taşınan suyun yarısı buharlaşma veya başka yollarla kaybediliyor. Baraj, gölet ve benzeri inşaat yatırımları yapmadan, sadece mevcut sulama sisteminde iyileştirmeler yapılarak, modern sulama teknikleri ile tarımsal sulama suyunda yüzde 50 tasarruf sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA