‘Edirne’de Moğollar konserine baskın’

‘Edirne’de Moğollar konserine baskın’

Murat Meriç, TED Edirne Koleji’nde düzenlenen Moğollar konseri sonrası kuliste yaşananları anlattı.

Türk Eğitim Derneği (TED) Edirne Koleji’nde 26 Kasım günü düzenlenen Moğollar konseri sırasında, grubun solisti Emrah Karaca “Namus Belası” isimli şarkıyı seslendirmeden önce “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi. Murat Meriç, okulun kurucusu Nesim İba’nın konser sonrası kulisi basarak grup üyeleriyle tartıştığını açıkladı.

Moğollar’ın TED Edirne Koleji’nde verdiği konser sırasında “Namus Belası” isimli şarkıyı seslendirmeden önce kadına yönelik şiddete, 25 Kasım eylemlerine yönelik polis saldırılarına ve İstanbul Sözleşmesi’ne gönderme yapması nedeniyle, okulun kurucusu Nesim İba konser çıkışı kulisi basarak grup üyelerinden Cahit Berkay ve Taner Öngür ile menajer Deniz Kahya’yla tartıştı.

‘KONSERDE VALİ DE OLACAK, BUNU BİLİN’

Müzik yazarı ve eleştirmeni Murat Meriç, Gazete Duvar’da yayımlanan yazısında, kendisinin de bulunduğu ve TED Edirne Koleji’nde düzenlenen Moğollar konseri sırasında ve sonrasında yaşananları anlattı.

Murat Meriç, okul yönetiminin konser öncesi Moğollar üyelerini ağırladığı yemekte, sohbet sonunda TED Edirne Koleji kurucusu Nesim İba’nın grup üyelerine “Siz ne yapacağınızı bilirsiniz elbette, akıl vermek gibi olmasın ama Sayın Valimiz, Tugay Komutanımız ve eski Başbakan Yardımcımız da konserde hazır bulunacak, bunu bilin” dediğini öne sürdü.

Meriç, İba’nın söz konusu uyarısı üzerine, Cahit Berkay’ın ise “Biz Moğollar’ız. Bir repertuvarımız var, her yerde oradaki şarkıları söylüyoruz, burada da bir şey değişmeyecek” dediğini ifade etti.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’

İddiaya göre, konser sırasında sıra “Namus Belası” isimli şarkıya geldiğinde, grubun solisti Emrah Karaca’nın bir önceki gün Taksim’deki 25 Kasım eylemlerinde yaşanan polis şiddetini hatırlatarak şunları söyledi:

“Sadece ‘şiddete hayır’ demek için toplanan kadınlara bizzat devlet eliyle şiddet uygulanması bile İstanbul Sözleşmesi’ne ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Bu şarkı, kocası tarafından namus denilerek öldürülen bir kadını anlatıyor. Moğollar olarak bu hikâyeler şarkılarda kalsın istediğimiz için, buna dikkat çekmek için bu şarkıyı söylüyoruz ve diyoruz ki, İstanbul Sözleşmesi yaşatır!”

‘O CEM KARACA’NIN OĞLU ÇOK AYIP ETTİ’

Murat Meriç, konserin ardından TED Edirne Koleji kurucusu Nesim İba’nın kulisi basarak grup üyeleriyle bağırarak tartıştığını öne sürdü. İddiaya göre İba, öfkeyle kulise gelerek Emrah Karaca’yı sordu ve “O Cem Karaca’nın oğlu çok ayıp etti, iki alkış almak için okumadığı bir sözleşmeyi savundu, şovunu yaptı, okul salonunu siyaset kürsüsüne çevirdi” dedi.

İba’nın öfkeyle konuşması sırasında, Cahit Berkay’ın “Daha önce de söyledim Nesim Bey, biz Moğollar’ız ve sözümüzü her yerde aynı şekilde söyleriz. Emrah’ın cümleleri dediğiniz bizim cümlelerimiz ve her konserde bunları bu şekilde kuruyoruz çünkü gördüklerimizi anlatmakla, doğru bildiğimizi söylemekle yükümlüyüz” dediğini ileri süren Meriç, Taner Öngür’ün ise şunları kaydettiğini aktardı:

‘FİKRİMİZİ OKUL KÜRSÜSÜ DAHİL HER YERDE SÖYLERİZ’

“Sizinle aynı fikirde olmak zorunda değiliz. Fikrimiz bu ve okul kürsüsü dahil her yerde söyleyebiliriz. Bu özgürlüğümüz var. Siz de söylersiniz, tartışırız ama bir konser sonrası, siyasi bir tartışma için uygun değil. Bunu isterseniz sonra yapalım.”

‘DEVLETİN VALİSİ SALONDAYKEN O CÜMLELERİ KURAMAZSINIZ’

Murat Meriç, Berkay ve Öngür’ün söyledikleri üzerine Nesim İba’nın “okulda siyaset yapılmaz”, “devletin valisi salondayken o cümleleri kuramazsınız” gibi ifadelerle tartışmaya devam ettiğini öne sürdü.

İba’nın “İstanbul Sözleşmesi’nin aile yapısına zarar verdiğini” söylemesi üzerine Cahit Berkay’ın ekip arkadaşlarına seslenerek “Toplanın arkadaşlar, gidiyoruz” demesi üzerine “filmin koptuğunu” belirten Meriç, yazısına şöyle devam etti:

‘BENİM OKULUMDA BENİMLE BAĞIRARAK KONUŞAMAZSIN’

“İba, ‘Ne bağırıyorsun? Cahit Abi dedim, saygı gösterdim ama sen benim okulumda benimle bağırarak konuşamazsın!’ Herkes sustu, neye uğradığımızı şaşırdığımız için ne yapacağımızı bilemez hâlde birbirimize baktık. Cahit Berkay içerideki arkadaşlarına seslendiğini anlatmaya çalışırken İba dozu daha da artırdı, bağırmasını sürdürdü.

‘BU OKULDA BÖYLE ŞEYLER SÖYLEYEMEZSİNİZ’

O esnada kendisini sakinleştirmek ve tartışmayı bitirmek üzere yanına yaklaşan menajer Deniz Kahya’ya dönerek ‘dokunma bana, benim okulumda bana dokunamazsın’ demesi ortamın daha da gerilmesine sebep oldu ama ekip sakinliğini korudu. İba, tehditler savurmaya başladı ve bir sonraki konseri işaret ederek ‘o Feridun Düzağaç konseri de iptal, bu okulda böyle şeyler söyleyemezsiniz’ diyerek bağıra bağıra uzaklaştı.”

Murat Meriç, okuldan ayrılmalarının ardından Nesim İba hakında yaptıkları “arşiv taramasıyla” İba’nın siyasi geçmişine ilişkin detayları fark ettiklerini belirterek şunları yazdı:

NESİM İBA, ESKİ AKP İL BAŞKANI ÇIKTI

“Yolda Cem Öget’in yaptığı küçük bir arşiv taramasıyla Nesim İba’nın eski AKP İl Başkanı olduğunu öğrenmemiz, yaşananları anlamamızı kolaylaştırdı. Bu kadarla kalmadık, geçmişe dönük taramada ‘AKP İl Başkanı İba’ya ihale kıyağı’ gibi başlıklara rastladık. Dahası, onun okulun başına geçmesiyle boşalan AKP İl Başkanlığı görevini, eşi Belgin İba’nın devraldığını öğrendik. Bu bağlantıları yeterli gördük, konuyu kapattık.”