Eğitim sendikalarından 23 Nisan açıklamaları

Eğitim sendikalarından 23 Nisan açıklamaları

Eğitim Sen ve Eğitim-İş, tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na ilişkin birer açıklama yapıldı.

İleri Haber

Eğitim Sen ve Eğitim-İş tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na ilişkin yapılan açıklamalarda çocukların yaşadığı sorunlara dikkat çekildi. Eğitim Sen’in açıklamasında, “Çocukların yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretildiğinde 23 Nisan gerçek anlamında bayram gibi kutlanacaktır” denilirken, Eğitim-İş tarafından yapılan açıklamada ise “23 Nisanları tekrar bayram yapıncaya kadar durmadan mücadele edeceğimizin altını çiziyoruz” denildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na ilişkin birer açıklama yaptı.

Eğitim Sen’in “Çocukların yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretildiğinde 23 Nisan gerçek anlamında bayram gibi kutlanacaktır” başlıklı açıklamasında “Türkiye, dünyanın tek çocuk bayramını kutlamakla övünürken, ülkemizde çocukların karşı karşıya kaldığı tehlikeler, yaşadıkları ağır sorunlar her geçen gün artmaktadır” denilirken, çocukların eğitim hakkı başta olmak üzere en temel hak ve özgürlüklerinin sürekli ihlal edildiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

23 Nisan, dünyada çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayram olmasına rağmen, çocukların eğitim hakkı başta olmak üzere, en temel hak ve özgürlükleri sürekli olarak ihlal edilmektedir. Çocuklara yönelik şiddet, istismar, cinsel saldırı ve ayrımcı uygulamalar ile çocuk işçiliği üzerinden sürdürülen yoğun emek sömürüsünün devam ettirilmesi, ülkemizde çocuklar açısından bir ‘bayram’ ortamının olmadığını göstermektedir.

Okula gidemeyip çalışmak zorunda bırakılan, çocuk yaşta evlendirilen, cezaevlerinde olan, cemaatlere, tarikatlara, dini yapılara mecbur bırakılan, anadilinde eğitim hakkı başta olmak üzere en temel hak ve özgürlükleri yok sayılan çocuklar için kutlanacak bir günden bahsetmek mümkün değildir.

Türkiye’de yaşayan çocuklar, göstermelik törenlerden çok, erken yaşta büyümek zorunda kalmadan çocukluklarını doyasıya yaşamak, geleceğe umutla ve güvenle bakmak, nitelikli bir eğitim ve sağlıklı bir yaşam istemektedir. Ancak siyasi iktidar, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlamak için adımlar atmak yerine, uyguladığı çocuk düşmanı politikalar üzerinden her yıl binlerce çocuğumuzu Diyanet İşleri Başkanlığı’na, dini vakıf ve cemaatlere teslim etmekte, çocukları eğitimden kopararak erken yaşta evlenmeye, ucuz iş gücü olarak çalışmaya zorlamaktadır.

Açıklamada, Türkiye’de çocukların karşı karşıya kaldığı sorunların yarattığı vahim tabloyu değiştirmenin tek yolunun, göstermelik değil, gerçek anlamda halkların egemenliğine dayalı demokratik, laik ve her türlü emperyalist güçten bağımsız bir ülke mücadelesinin başarıya ulaşması olduğu vurgulandı.

EĞİTİM-İŞ: 23 NİSANLARI BAYRAM YAPANA DEK…

Eğitim-İş tarafından yapılan açıklamada da çocukların yaşadığı sorunlara dikkat çekildi. “Ülkenin insan hakları açısından geriletildiği yer çocuklarımızı da vurmakta, onların evrensel haklarını da gasp etmektedir. Birçok çocuğumuz barınmadan sağlığa kadar birçok ana hakkına erişmekten uzaktır” denilen açıklamada, ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

Parlak geleceğin Atamızın bize emanet ettiği gelecek nesillerin eliyle geleceğini biliyoruz. “Umudumuz gençlerde ve yarının gençleri olan çocuklardadır” diyoruz.

Bu özlem ve umutla, önce çocuklarımızın sonra tüm milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, 23 Nisanları tekrar bayram yapıncaya kadar durmadan mücadele edeceğimizin altını çiziyoruz.

DAHA FAZLA