Eğitimde atama sorunu Meclis gündeminde: 'Öğretmen adayları AKP binalarına yönlendiriliyor'

Eğitimde atama sorunu Meclis gündeminde: 'Öğretmen adayları AKP binalarına yönlendiriliyor'

HDP'li Habip Eksik, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle atanamayan ücretli öğretmenlere ilişkin soru önergesi verdi.

İleri Haber

HDP’li Habip Eksik, ataması yapılmayan ücretli öğretmenlerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Eksik, “Yıllarca emek vererek okulu bitiren eğitim fakültesi mezunları iktidar tarafından rencide edilmekte aldıkları eğitim ve emek dikkate alınmamaktadır” derken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Türkiye’de atanması yapılmadığından işsiz olan binlerce eğitim fakültesi mezunu gencin yıllardır atanmayı beklediğini belirterek, “Sendikaların tespitlerine göre binlerce genç asgari ücretin ve açlık sınırının altında öğretmenlik yapmak zorunda kaldıkları bakanlığınızın öğretmen kadroları açık olmasına rağmen kadrolu bir öğretmenin maaşının üçte biri oranında ücret vererek öğretmen açığı giderilmektedir” dedi.

Tazminat verilemeden çalıştırılan, atanması yapılmayan öğretmenlerin tam süreli çalışmasına rağmen sigorta primlerinin eksik yatırıldığını ifade eden eksik, ara tatillerde ise ücretli öğretmenlerin maaşlarının kesildiğini dile getirdi.

‘BİRÇOK ÖĞRETMEN ADAYI ÖLÜYOR’

“Dolayısıyla zamanın tümünü ücretli olarak çalıştığı okulda geçiren atanması yapılmayan öğretmenin iş kanununa aykırı bir şekilde sigorta primlerinin eksik girilmesi eşitlik ilkesine aykırıdır” diyen Eksik, açıklamasına şöyle devam etti:

Yıllarca atanmayı ve mesleklerini icra etmeyi umut eden birçok öğretmen adayı ya yaşamına son vermekte ya da alanları dışında inşaat gibi bilmedikleri kaba işlerde çalışmakta dolayısıyla iş kazalarına kurban olmakta ve işsizliği hayatlarıyla ödemektedirler. 

‘ÖĞRETMEN ADAYLARI AKP BİNALARINA YÖNLENDİRİLİYOR’

Pandemi döneminin zor sürecinde hiçbir geliri olmayan atanması yapılmayan öğretmen adayları ücretli öğretmen olabilmek için başvurdukları Milli Eğitim müdürlükleri tarafından AKP il ve ilçe binalarına yönlendirilmekte dolayısıyla asgari ücretin altında bir ücret ile çalışmak isteyen, yıllarca emek vererek okulu bitiren eğitim fakültesi mezunları iktidar tarafından  rencide edilmekte aldıkları eğitim ve emek dikkate alınmamaktadır.

BAKAN ÖZER'E 7 SORU

Eksik, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede şu sorular yer aldı:

1- Atanması yapılmayan ücretli öğretmen olarak çalışan öğretmen sayısı ne kadardır?

2- Atanması yapılmayan ücretli öğretmen alımı neye göre yapılmaktadır, ücretli öğretmen olarak atanacakların AKP il binalarında listelerinin oluşturulduğu iddiası doğru mudur?

3- Atanması yapılmayan ücretli öğretmen olarak çalışmak zorunda bırakılan öğretmenlere ders (saat) olarak ne kadar para ödenmektedir?

4- Pandemi döneminde atanması yapılmayan ücretli öğretmenlere yönelik bir ödeme yapıldı mı?

5- Atanması yapılmayan ücretli öğretmenlerin sigortasının yarım gün olarak yatırılmasının sebebi nedir?

6- Bakanlığınız 2022 yılı içerisinde ne kadar öğretmen alımı yapılacak, 2022 bütçesinde öğretmen açığının karşılanmasına yönelik ayrılan pay ne kadardır?

7- Son beş yılda intihar eden öğretmen adayı sayısı ne kadardır, ayrıca iş kazalarına kurban olan öğretmen sayısı ne kadardır?