Erdoğan: Başkanlık sistemi güvenoyu aldı

Erdoğan: Başkanlık sistemi güvenoyu aldı

Erdoğan, Sayıştay'daki törende konuştu.

Sayıştay'daki törene katılan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde birçok antidemokratik operasyona maruz kaldıklarını öne sürdü. Seçimleri de değerlendiren Erdoğan, başkanlık sisteminin güvenoyu aldını söyledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'da Sayıştay'ın 161. Kuruluş Yıl Dönümü Programı'na katılarak açıklamalarda bulundu. Sayıştay'ı yüksek denetim organı ve hesap mahkemesi hüviyetine kavuşturduklarını söyleyen Erdoğan, cumhuriyetin 100'üncü yılına da değindi.

Yeni ufuklara yelken açıldığını öne sürerek "Türkiye Yüzyılı" politikalarından bahseden Erdoğan, seçimlerle birlikte bu vizyonun da sahiplenildiğini savundu. Daha önce seçimler için "darbe" benzetmesinde bulunan Erdoğan, "Türk demokrasisi tartışmasız bir şekilde bu seçimin en büyük kazananı oldu" ifadelerini kullandı. 

'EN TEMEL SORUNLARDAN BİRİ ERKLER ARASI ÇATIŞMA'

Habertürk'ün aktardığına göre "Yürütmesi, yasaması, yargısıyla devletin organları arasında uyumlu iş birliği çok önemlidir" diyen ve Türkiye'nin 1950'den beri en temel sorunlarından birisinin erkler arası çatışma olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunun çok sayıda örneğini görüyoruz. Menderes'ten Demirel'e, Erbakan'dan Özal'a kadar siyasetçilerimiz bu acı gerçekle yüzleşti. Kendini milli iradenin üstünde gören zihniyetin yargı, yürütme, bürokrasideki temsilcileri hukukun kendilerine verdiği yetkiyi statükoyu korumak için kullandı.

Merhum Ecevit'in önüne fırlatılan Anayasa, bunun sembolüdür. Bu yasakçı tavırdan, hak ve özgürlükler dahil reformlar da payını almıştır. Türkiye bu süreçte altın değerinde yıllarını kaybetmiştir. Milletimiz maliyeti 10 milyar doları bulan faturalarla karşı karşıya kalmıştır. Toplumumuzun tüm kesimleri ciddi sıkıntılar yaşamıştır."

'AYLARCA BÜROKRAT ATAYAMADIĞIMIZ DÖNEMLER OLDU'

İktidar olmalarının ardından aynı zihniyet ile kendilerinin de mücadele ettiğini öne süren Erdoğan, "Aylarca bürokrat atayamadığımız dönemler oldu. Gazete kupürleriyle hazırlanan dosyalarla kapatılmak istendik. Reformlarımız engellendi, mahkeme kapısında nöbet tutularak iptal edildi" dedi.

'BİRÇOK OPERASYONA MARUZ KALDIK'

"Birçok antidemokratik operasyona maruz kaldık" iddisını da konuşmasında dile getiren Erdoğan, "Bunları hukuk, demokrasi ve meşruiyet zemininde kalarak bertaraf etmeye çalıştık" diye konuştu.

Geride kalan dönemi "başarı" olarak addeden Erdoğan, "Tüm alanlarda tarihi nitelikte reformlara imza attık. Son 21 yılda zihniyet devrimi gerçekleştirdik. Devletin kurumlarının ahenk içinde çalışmasını sağladık. Türkiye'nin son 21 yılda yazdığı başarı hikayesinin sırrı budur" sözlerini kullandı.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ GÜVENOYU ALDI'

Seçimlerle birlikte başkanlık sisteminin güvenoyu aldığını savunan Erdoğan, "Bu seçimler eski sistem tartışmalarına nokta koymuştur. Türkiye'nin fuzuli tartışmalarla kaybedecek vakti ve zamanı yoktur. Biz her hâlükârda buradan geriye gidişe izin vermeyeceğiz. Sistemin işleyişini daha da iyileştirecek adımları atacağız. Kurumsal yapıyı tesis edeceğiz. Ülkemizin, milletimizin, demokrasimizin bedel ödeyerek elde ettiği kazanımlara halel getirmeyeceğiz" dedi.