Erdoğan, Stoltenberg ve Andersson ile görüştü

Erdoğan, Stoltenberg ve Andersson ile görüştü

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Andersson ile NATO konusu görüşüldü.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelere ilişkin Saray'dan yapılan açıklmada, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin konuların ele alındığını kaydedildi ve Andersson'a "Türkiye’nin endişelerini giderecek elle tutulur bir açılım görülmediği"nin aktarıldığı belirtildi.

ERDOĞAN, AMBARGO VE KISITLAMALARIN KALDIRILMASINI İSTEDİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan Stoltenberg ile yapılan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre; Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütü PKK/PYD/YPG’ye karşı somut adımlar atması, savunma sanayii ihracatında Türkiye’ye yönelik ambargo ve benzeri kısıtlamaları kaldırmayı ve ileride bunlara başvurmayacaklarını taahhüt etmesi gerektiğini" söyledi. 

'ERDOĞAN, İADE VE SINIR DIŞI TALEPLERİNİN KARŞILANMASINI BEKLEDİĞİNİ VURGULADI'

İsveç Başbakanı Andersson ile yapılan görüşmeye ilişkin ise, "İsveç’in terör örgütü PKK/PYD/YPG’ye karşı somut tavır değişikliğine gitmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu noktada İsveç’ten Türkiye’nin endişelerini giderecek elle tutulur bir açılım görmediklerini ifade etti. Silah ambargosu ve savunma sanayii sektörüne yönelik yasal ve fiili kısıtlamalarının kaldırılmasınının yanı sıra iade ve sınır dışı taleplerinin karşılanmasını da beklediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bu hususlarda bağlayıcı taahhütleri somut ve net uygulamalarla birlikte görmek istediklerini kaydetti" açıklaması yapıldı.

ERDOĞAN, 'TERÖR ÖRGÜTÜ MİSAFİRHANESİ' DEMİŞTİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonu sonrası İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği gündeme gelmiş ve Erdoğan, konuya ilişkin açıklamasında söz konusu üyeliklere sıcak bakmadığını söyleyerek, "İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi'' ifadesini kullanmıştı.

İADESİ İSTENEN İSİMLER

Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine karşı onay vermek için "siyasi sürgün" olarak İsveç'e yerleşen isimlerin iadesini isterken, yazar ve çevirmen Ragıp Zarakolu ile İsveçli Kürt kökenli milletvekili Emine Kakabahev de yer alıyor.