Erdoğan ve Putin görüştü: Gündem esir takası ve tahıl koridoru

Erdoğan ve Putin görüştü: Gündem esir takası ve tahıl koridoru

Erdoğan ve Putin, esir takası ve tahıl koridoru gündemlerine dair görüştü.

İleri - Dış Haberler

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Ukrayna savaşındaki esirlerin değişimi, Türkiye'de kurulması planlanan gaz üssü ve tahıl koridoru başlıklarında bir telefon görüşmesi yaptı.

Reuters'ın aktardığına göre, Erdoğan ve Putin, devam eden savaşla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Geçen hafta Türkiye'de her iki ülkenin insan hakları ombudsmanları arasında yapılan görüşmelerin ardından esirlerin değişimi sorununun öncelikli olarak gündeme geldiği belirtildi.

Kremlin'den görüşmeye ilişkin olarak, "Putin, Batılı sponsorlarının desteğiyle çatışmaları yoğunlaştırmaya, gönderilen silah ve askeri teçhizatların hacmini artırmaya yönelen Kiev rejiminin yıkıcı çizgisine dikkat çekti" açıklaması geldi.

Söz konusu görüşmede Karadeniz'deki tahıl koridorundan gerçekleşen ihracat ve Rus gübresinin ticareti önündeki engellerin kaldırılması için atılabilecek adımlar de konuşuldu.

Kremlin'in açıklamasında Türkiye'de bir gaz üssünün kurulmasına dair "Öncelikler arasında, Rus doğal gazının arzı ve Türkiye'de bölgesel bir gaz merkezinin oluşturulması da dahil olmak üzere enerji sektöründe işbirliği yer alıyor" ifadeleri kullanıldı.

Görüşmede Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi konusunun da ele alındığı kaydedildi.