Ersiz Deresi'ne yapılmak istenen HES için bilirkişiler 'geri dönüşü olmayan tahribata yol açabilir' dedi
Artvin'de bulunan ve kurumak üzere olan Ersiz Deresi'ne yapılmak istenen HES'e ilişkin bilirkişilerin raporu yayımlandı. Raporda, HES'in yaşama ve doğaya zarar vereceği belirtilirken, 'geri dönüşü olmayan tahribata yol açabilir' denildi.
Artvin’in Yusufeli ilçesi Kılıçkaya Köyü’nde bulunan Ersiz Deresi üzerinde ATAHES Mühendislik tarafından yapılması planlanan 'Aydın Regülatörü ve HES' projesine karşı açılan davada bilirkişiler raporunu tamamladı. 15 Eylül’de bölgede incelemeler yaparak rapor hazırlayan bilirkişiler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararının teknik olarak yeterli ve uygun olmadığına karar verdi.
ÇED KARARINA KARŞI DAVA
Ersiz Deresi’ne kurulmak istenen HES projesi için 2014 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Karara tepki gösteren bölge halkı, Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, bölgede keşif yapılması için bilirkişi incelemesi kararı verdi. Geçen eylül ayında keşfini tamamlayan bilirkişiler raporunu tamamlayarak mahkemeye sundu.
BİLİRKİŞİLER RAPORU
BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararının doğru olmadığı görüşünde olan bilirkişilerin hazırladıkları raporda öne çıkanlar şu şekilde:
- Projenin hali hazırda inşaat sürecinin faaliyete geçmediği, inşaat ve faaliyet sürecinde çevrede geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olabileceği, bu tahribatların bitki ve hayvan yaşamının olumsuz yönde etkilenebileceği,
- Bölgenin doğal yaşam için özel bir alan olduğu ve bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türlerinin bulunduğu, çeşitli nedenlerden dolayı bunların doğal yaşam alanlarının daraldığı,
- Floristik değerlendirmenin botanik uzmanları tarafından yapılmadığı, genel bir değerlendirme olduğu önemli bitki ve hayvan türlerine raporda yer verilmediği ve genellikle literatüre dayalı olduğu,
- Ortalama derinliğin 0,23 metre olmasının minimum yaşama koşullarını oluştursa da bu can suyu miktarının Ersiz Deresi’ndeki daha geniş yatak kesitlerinde hesaplanan bu su yüksekliklerine ulaşamayacağı ve sucul ortamın değiştirilmesi ile sürü halinde hareket eden türlerin olumsuz etkileneceği değerlendirilmektedir.
'EKOLOJİK OLMAYAN HİÇBİR YATIRIM EKONOMİK DE DEĞİLDİR'
Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun olumlu olduğuna dikkat çeken Avukat Bedrettin Kalın, "Su kalmayan bir derede proje yapma ısrarı sürüyor. Oraya bir enerji yatırımı yapmak, enerji çıkarmak mümkün değil. Küresel iklim değişikliğiyle birlikte derelerde su kalmadı. Ve bu kurumaya rağmen hâlâ derelere göz dikilmiş olmasını kabul etmek mümkün değil” dedi.
Raporun ardından mahkemenin iptal kararını beklediklerini belirten Kalın, "Mahkeme henüz karar vermiş değil ancak bilirkişiler tüm itirazlarımız gördü ve raporlaştırdı. Mahkemeden iptal kararını ve tüm doğa düşmanı projelerden vazgeçilmesini istiyoruz. Ekolojik olmayan hiçbir yatırım ekonomik de değildir" ifadelerini kullandı.