Fahiş zamlara karşı öğrencilerden protesto

Fahiş zamlara karşı öğrencilerden protesto

Üsküdar Üniversitesi öğrencileri, yüzde 80’e yakın yapılan zamlara karşı okul yönetimini protesto etti.

İleri Haber

Üsküdar Üniversitesi erken kayıt ücretlerine yüzde 80’lere varan oranlarda zam yaptı. Eğitim haklarının gasbedilmesine karşı okul önünde eylem başlatan Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Dayanışması, talepleri gerçekleştirilene kadar bütün haklarını kullanacaklarını duyurdular.  

“Müşteri değil, öğrenciyiz” sloganlarıyla okul önünde açıklama yapan öğrenciler, sıra arkadaşlarını da haklarını aramak için dayanışmaya davet etti.

Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Dayanışması adına açıklamayı okuyan Emirhan Turan, “Ülkemizin ağır bir ekonomik kriz içerisinden geçtiği bu dönemde her gün bir yeni zam haberiyle uyanıyoruz. Bu zamlara bir yenisi daha eklenerek Üsküdar Üniversitesi erken kayıt ücretlerine yüzde 80’lere varan oranlarda zam yaptı.  İmzaladığımız sözleşmelerde ‘TEFE-TÜFE oranları dikkate alınacaktır’ ibaresi olmasına ve eğitim ücretlerine yapılacak zamların yüzde 50’yi geçmeyeceği taahhüdü verilmesine rağmen yapılan zamlar ile bu oranın çok üzerine çıkıldı” sözlerine yer verdi.

‘ÜNİVERSİTE SENATOSU BİZLERE BİR KERE DAHA ÖĞRENCİ DOSTU OLMADIKLARINI GÖSTERMİŞTİR’

Kar amacı gütmeyen vakıf üniversitelerinin tam aksi şekilde hareket ettiğini belirten Turan, şu sözlere yer verdi:

“Öğrencilerin kulüp faaliyetleri yürütmelerinin önüne set koyup zorlaştıran, yemekhane fiyatlarına yüzde 75’lere varan zamlar yapan, sınavların online yapılmasını bahane edip vize sınavlarının ders notuna olan etkisini yüzde 40’tan yüzde 20’ye indiren üniversite senatosu bizlere bir kere daha öğrenci dostu olmadıklarını göstermiştir.

2022-2023 yılı için 76 bin liralık kayıt ücreti 2023-2024 yılında 135 bin lira olmuştur. Üstelik bu zam yalnızca peşin ödemeler içindir yani bu düşük taksitlendirmeyle fiyatların daha da artacağı anlamına gelmektedir.

Öyle ki evini ve yakınlarını kaybetmiş depremzede öğrencilere anne babalarını kaybetmedikleri takdirde burs sağlanamayacağı söylenmiştir.

Okumak için çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızın yanında depremin yıkıcı etkilerini çok derinden hissetmiş arkadaşlarımızın da olduğu okulumuzda yüksek oranlarda zamlar yapmak demek eğitim hakkının gasp edilmesi demektir.

‘BİRÇOK ÖĞRENCİ OKULU BIRAKMAYI DÜŞÜNMEKTE’

Bugün birçok arkadaşımız tahmin edilemeyecek oranda yükselen ve ödeyemeyeceği taksitler sebebiyle okulu bırakmayı düşünmektedir.

Gece gündüz çalışarak üniversite kazanan, ailelerinin bin bir emekle okuttuğu gençler olarak bu zamları kabul etmemiz ve eğitim hakkımızın gasp edilmesine izin vermemiz mümkün değildir. Burası nasıl bir eğitim kurumudur ki öğrencilerini okulu bırakmaya itmektedir. Üsküdar Üniversitesi yönetimi zamları ivedilikle geri almalıdır.

Eğitim hakkımızın gasp edilmesine karşı Üsküdar Üniversitesi öğrencileri olarak tüm haklarımızı kullanacağımızı ilan ediyor, buradan tüm sıra arkadaşlarımızı emeklerimize ve haklarımıza sahip çıkmak için bir arada olmaya davet ediyoruz."

DAHA FAZLA