Fatsa’da siyanürlü altın madeninin büyütmesi durduruldu
Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaşam savunucuları, siyanürlü altın madenini büyütmek için yapılan başvuruya karşı zafer kazandı.
Orduluların kapatılması için büyük mücadele verdiği siyanürlü altın madeninin kapasite artırımı için yaptığı başvuruda ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iade edildi.
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Fatsa'nın yeşil bağrındaki “sarı çıban” dediğimiz için bizi de mahkemeye vermişlerdi. Sarı çıban kaybetti yeşil Fatsa kazandı" dedi. Altıntepe Şirketinin cevher işleme miktarı dolduğu için 2. ÇED için başvurusu yaptığını hatırlatan Mustafa Adıgüzel şunları söyledi: "İtiraz eden halkın lehine ikinci ÇED başvurusu reddedildi. İlk ÇED’den gelen ruhsatında işlediği cevher miktarını da aştığı ortada olan firmanın ruhsatın iptal edilmesi ve Fatsa'yı tamamen terk etmesi gerekmekte. Fatsa halkı kazandı. "
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ise “Bu bir kazanım ama nihai bir kazanım değil. Mücadeleye ve doğayı korumaya devam edeceğiz” dedi. Kararın kesinleşme sürecini anlatan Gönül, “Altıntepe Şirketi, burada kapasite artırımına giderek ÇED alanını genişletmek istedi. 2 katına çıkaracaktı. Bu maden sahasının yan tarafında 1972 yılından alınma bir maden ruhsatı varmış ama hiçbir zaman kullanılmamış. Şirket bu ruhsatı satın almıştı. Bunun için de başvuru yaptı ancak sonuç alamadılar. Şu an yasaya göre alanı boşaltıp rehabilite etmeleri gerekiyor. Türkiye’de bunların olmadığını hepimiz biliyoruz. Başka ruhsatla başka şirket adı altında tekrar gelebilirler. Mahkeme kararları uygulanmıyor” dedi.
SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ
Sonraki süreçte nasıl tutum alacaklarına ilişkin konuşan Gönül, “Hukuki kararların geçerli olmadığı bir ülkede yaşadığımız için kuşkuluyuz. O yüzden de her şey bitti düşüncesinde değiliz. Diğer çevre örgütleriyle birlikte mücadeleye devam etme kararı aldık" dedi. Bu tehlikenin Fatsa ile sınırlı olmadığını vurgulayan Gönül,“Fatsa vahşi madencilik yapılarak çevreye ve insan sağlığına zarar verilmesi açısından çok daha önemli. Bunun yanı sıra Ordu’nun hatta Orta ve Doğu Karadeniz’in büyük bir kısmı benzer durumda. Ordu’nun yüzde 72’si maden sahasına ruhsatlandırıldı’’ dedi.