Fokların yaşam alanını tehdit eden balık çiftliğine karşı birleştiler

Fokların yaşam alanını tehdit eden balık çiftliğine karşı birleştiler

Fokların yaşam alanına taşınmak istenen balık çiftliklerine karşı tüm Mersin kamuoyu birleşti.

Ayşenur Önal

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki balık çiftlikleri ‘turizmi etkileyeceği’ gerekçesiyle fokların yaşam alanı olan Mersin’in Aydıncık ilçesine taşınmak isteniyor. İlçedeki balık çiftliği sayısını 12’ye çıkartacak olan proje için yapılmak istenen çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısı ise yurttaşların eylemiyle engellendi.

Proje hayata geçmesi durumunda günde en az 20 bin 460 kg, yılda 7 milyon 467 bin 900 kg atığa neden olacak. Akdeniz’de canlı yaşamını etkileyecek, halk sağlığını bozacak olan bu projeye karşı birleşen Mersin kamuoyu, projenin iptal edilmesini istiyor.

ÇED toplantısını yaptırmadıklarını ifade eden Mersin Çevre Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, yetkililerin nasıl bir tutanak tuttukları hakkında bilgileri olmadığını ifade etti. Aslan, çevreye büyük zarar verecek olan balık çiftliklerinden tamamen vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

BİLDİRGEYİ AKP’LİLER DE İMZALADI

Aydıncık’ın doğasını bitirecek olan projeye karşı ortak bildirge yayınlandı. Yayınlanan bildirgeyi halkına AKP’li Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan da imzaladı.

“Aydıncık'ta balık çiftlerine hayır” başlıklı bildirgede şu sözlere yer verildi:

“Bizler sivil toplum kuruluşları, odalar, tüm siyasi parti ilçe teşkilatları ve mahalle muhtarları olarak Aydıncık sahillerinde özel firmalar tarafından balık çiftlikleri kurulmasına, sahillerimize yapacağı tahribat nedeniyle karşı çıkmaktayız.

Balık çiftliklerinin yoğun olduğu Muğla ve Balıkesir örneklerinden de görüleceği üzere, çiftliklerde kullanılan yemler ve ilaçlar, suya atılan atıklar ve balıkların dışkıları su kirliliğine neden olmaktadır. Hastalık ve parazit yayılımı kontrol edilemediğinde bu durum diğer balıklara da yayılabilir, doğal popülasyonları olumsuz etkilenebilir. Ayrıca, yetiştirme balıkları, doğal balık türlerine rekabet edebilir ve yerli türlerin genetik çeşitliliğini azaltabilir.

Aydıncık'a yapılması planlanan balık çiftliklerinin büyüklüğü, 2020 Yılında Mersin ili sınırlarında üretilen tüm balık: üretimi toplamından daha fazla olup günlük 20 ton üzerinde atık denize dökülecektir. Çiftlik sahasındaki rüzgâr ve akıntı hızları hesaplandığında, Aydıncık sahil ve denizlerinin çok kısa süresinde kirleneceği diğer il örneklerine bakıldığında anlaşılmaktadır. Koylarımıza yapılması planlanan balık çiftliklerinin doğaya, çevre ve Aydıncık'ın turistik geleceğine vereceği zarar ortadadır.

‘İPTALİNİ TALEP EDİYORUZ’

Diğer taraftan, balık çiftliklerinin kurulacağı deniz sahası, Aydıncık İlçesi sınırları içerisinde bulunan Sancak Burnu mevkii ile Bozyazı ilçesi sınırları içinde bulunan Kızıl Liman mevkii arasında olup Ülkemizin taraf olduğu BERN Sözleşmesi kapsamında eko biyolojik çeşitliliğin korunması altındadır. Aynı saha, nesli tükenmekte olan Akdeniz Foku yaşam ve üreme alanı olması nedeniyle balık çiftliklerinin tehdidi altına da girmiş bulunmaktadır.

Bu nedenle, Yetkililerden talebimiz, ilçe turizmi geleceğine zarar verecek, denizimizi kirletecek, plajlarımızı kullanılamayacak hale getirecek, eko sistemimizi ve sağlığımızı bozacak olan 12 adet balık çiftliği projelerinin Aydıncık halkının haklı talebini yerine getirerek iptalini talep ediyoruz.”

DAHA FAZLA