G7, Hiroşima'da: 'Rusya'nın nükleer politikası sorumsuzca!'

G7, Hiroşima'da: 'Rusya'nın nükleer politikası sorumsuzca!'

İngiltere'nin Kiev'e uranyumlu mühimmat göndermesine karşılık Rusya'nın Belarus'a füze konuşlandırılmasının "tehlikeli" olduğu öne sürüldü.

İleri - Dış Haberler

Japonya'nın Hiroşima kentinde bir araya gelen G7 liderleri, yayınladıkları ortak açıklamada "nükleer silahsız bir dünya" çağrısı yaptı. 

Japonya'nın Hiroşima kentinde gerçekleşen G7 Zirvesi'nin ilk gününde liderler, "Nükleer Silahsızlanma üzerine Hiroşima Vizyonu" başlıklı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, toplantının 1945'te ABD tarafından savaş suçu işlenerek sivil halkın hedef alındığı atom bombası saldırısının yaşandığı Hiroşima'da olmasının önemi vurgulandı. 

Zirvede, 77 yıldır nükleer silah kullanılmamasının önemine dikkat çekilerek, Rusya'nın "silah kontrolü rejimini baltalayan sorumsuz nükleer politikaları" olduğu ileri sürüldü ve İngiltere'nin Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyumlu mühimmat göndermesine misilleme olarak Belarus'ta nükleer başlık taşıyabilen balistik füze konuşlandırmasının "tehlikeli" ve "kabul edilemez" olduğu iddia edildi. 

'NÜKLEER GERGİNLİĞİN AZALTILMASI' ÇAĞRISI

"Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana küresel nükleer cephaneliklerde genel bir düşüş yaşanmış olmasının devam etmesi ve gerileme olmaması gerektiği" ifade edilen açıklamada, nükleer gerginliğin azaltılması çağrısı yapıldı.

Öte yandan zirvede Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması'nın (CTBT) yürürlüğe girmesinin acil bir konu olduğu bir kez daha belirtildi. 

G7 Zirvesi, 21 Mayıs'ta sona erecek. 


Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun ev sahipliğindeki zirveye ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Kanada ve İtalya liderleri katılıyor.