G7 Liderler Zirvesi, Hiroşima'da başladı

G7 Liderler Zirvesi, Hiroşima'da başladı

G7 Liderler Zirvesi, Hiroşima'da başladı

İleri - Dış Haberler

Japonya'nın dönem başkanlığında Hiroşima kentinde gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi başladı.

Japonya'nın dönem başkanlığında düzenlenen ve 3 gün sürecek olan G7 Liderler Zirvesi, atom bombası trajedisine ilişkin eserlerin sergilendiği Barış Anıtı Müzesi'ne liderlerin ziyaretiyle başladı. 

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de zirveye katılanlar arasında yer aldı. 

Ziyaretin ardından liderler, atom bombası kurbanları için yapılan anıt mezara çelenk bıraktılar. 

G7 Liderler Zirvesi, Pazar gününe kadar devam edecek ve Rusya'nın Ukrayna'daki askeri müdahalesi, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) nükleer silah ve balistik füze programı, Çin'in bölgede arttığı öne sürülen askeri varlığı gibi küresel güvenlik konularının yanı sıra küresel ekonomi ve teknoloji gibi konuları ele alacak.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek G7 Liderler Zirvesi'ne katılması bekleniyor.

ABD'nin bir savaş suçuna imza atarak 6 Ağustos 1945'te Hiroşima kentine attığı atom bombası en az 140 bin kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin sakat kalmasına ve radyasyon kaynaklı hastalıklara yol açmıştı.