Gazeteci Murat Ağırel: Hayati öneme sahip ithal ilaçlar bitmek üzere

Gazeteci Murat Ağırel: Hayati öneme sahip ithal ilaçlar bitmek üzere

Ağırel, ilaç tedarikinde yaşanan sorunları yazdı.

Sağlıkta yaşanan yolsuzlukları yaptığı haberler ile sıkça gündem getiren gazeteci Murat Ağırel, ilaç tedarikine ilişkin sorunlara dikkat çekti. Ağırel, "İlaç yok. Bu kurlardan dolayı yaşanan bir ilaç krizi değil. Devamlı kullanılması gereken hayati öneme sahip ithal ilaçlar bitmek üzere. İlaç ithal edilmiyor" dedi.

Ağırel, Cumhuriyet'teki "İlaç krizi büyüyor" başlıklı köşe yazısında, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı "Yurtdışından İlaç Temini Yönetmeliği" ile yurt dışından gelen ilacın üretiminden son tüketim anına kadar kayıt altına alınmasını istediğini; ilaç takibini sağlamak adına sekonder ambalajlama tesisi ile imzalanmış sözleşmeyi istediğini, özetle bir denetim sistemi getirmek istediğini hatırlattı.

Yazısının devamında, "SGK yılda en az 2 defa ithaline izin verilen ilaçları ihtiyaç doğrultusunda ihale yolu ile temin edip hastalara ulaştırıyor. Daha doğrusu ulaştırıyordu... SGK 2023 yılında ihale yapmadı. Stokları kullanmaya başladı ve stoklar bitmek üzere" diyen Ağırel, "Seçimler mi bekleniyor? SGK batırılarak Kılıçdaroğlu’na seçilir seçilmez iftira mı atılacak bilemiyorum" ifadelerini kullandı.

'YURT DIŞINDAN İLAÇ TEDARİKİ İŞLEYİŞİ DURDU'

Ağırel, hem SGK içinden hem de sektördeki ilaç temsilcileri ile yaptığı görüşmede aldığı yanıtı da şöyle aktardı:

"Her yönetmelik gibi bu yönetmelikte de geçici madde, süreli uygulama geçişleri, genel hükümlerde yoruma açık maddeler içerdiğinden SGK, TEB ve tedarikçi firmalar bu yönetmeliğin uygulamasını net olarak açıklayan kılavuz yayımlanması beklentisi içerisine girdiler. Yönetmeliğin yayım tarihinden bugüne kadar 2 ay geçmesine rağmen henüz bir kılavuz yayımlanmadı. Ayrıca 27 Ocak 2023’ten beri ithal izni verilen ve ticari isimleri belirlenen güncel bir ilaç listesi de yayımlamamıştır ki bu liste yıllardır her hafta cuma günü TİTCK resmi web sayfasından kamuoyuna duyuruluyordu. Gelinen noktada yurt dışından ilaç tedarik işleyişi durmuş, yılın başında yapılması planlanan SGK yurt dışı ilaç ihalesi yapılamamış, geçen yıl ağustos ayında yapılmış olan ihale ile alınan stokların hemen hepsi neredeyse bitmiş durumdadır."

'YURTTAŞLARIN SAĞLIĞI İLE OYNANIYOR'

Ağırel, "SGK tarafı mağdur olmuş binlerce hasta başvurularında şifahi olarak TİTCK’nin kılavuz yayımlamasını beklemekte olduklarını belirtiyor. TİTCK ise bu yönetmeliğin çalışması sırasında kendilerine görüş sorulmamasını, kendilerinin yok sayılmaya çalışıldığını söylüyor. Aklım almıyor inanın. Kurumlar arasında yaşanan bu durum neticesinde yurttaşların sağlığı ile oynanmakta. Sağlık Bakanlığı bir daha kanser ilacı diye ağrı kesici satılmasın diye bir yönetmelik yayımlamış; SGK ‘Ben nasıl uyayım, uydurayım’ diye hastaların sağlığını hiçe sayıyor" ifadelerini kullanırken, yaşananları da kaos olarak niteledi.

DAHA FAZLA