Gazeteci Zübeyde Sarı hakkında dava

Gazeteci Zübeyde Sarı hakkında dava

Zübeyde Sarı hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldı.

Gazeteci Zübeyde Sarı hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlamasıyla dava açıldı. Dava kapsamında Sarı’nın atılı suçlamadan bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. 

Sarı hakkındaki soruşturma, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan ihbar sonrasında açıldı. Ancak iddianamede, Siber Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından "sanal devriye faaliyetleri kapsamında suç unsuru olabilecek paylaşımlara rastlamaları" şeklinde bir araştırma ile soruşturmanın açıldığı bilgisine yer verildi. 

İddianamede savcılık tarafından Sarı’nın paylaşımları ile ilgili "Halkın bir kesimi olan Kürt etnik kökenli insanları, diğer bir kesim olan Türk etnik kökenli insanlara karşı kışkırttığı" ileri sürüldü. 

'KOBANİ' PAYLAŞIMI SUÇ SAYILDI

Sarı hakkındaki iddianame, İstanbul Bakırköy 24. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek dava açıldı. İddianamede Sarı’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar atılı suçlamaya dayanak yapıldı. 

İddianamede, Bülent Kılınç’ın 26 Ocak 2015 tarihinde Kobani’de çektiği, bir Kürt gencinin harabe haline gelmiş Kobani’yi seyrettiği fotoğraf da yer aldı. Sarı, Agence France-Press’in (AFP) en iyi fotoğraf seçkisinde de yer alan söz konusu fotoğrafı "Kobani" yazarak paylaşmıştı

SUÇLAMA KONUSU YAPILAN PAYLAŞIMLAR

Dersim katliamı " ve "Zazayım ve oldukça kürdüm" gibi paylaşımların da suç sayıldığı iddianamede, suçlama konusu yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

"Kürt işçiyi üçüncü kattan attılar"

"Polisin baskın yaptığı evde kadınları ölümle tecavüzle tehdit etmesi en önemli gündem olmalıydı bugün!"

"İki masum bebe uykularında katledildi, sarhoş polisler tarafından Cizre'ye, Sur'a sağır kulaklar kör gözler, bebelere de kör, dilsiz ve sağır"

"Polis bugün Okmeydanında zırhlı araçla 5 yaşındaki bir çocuğu ezerek öldürdü, olay yerinden canlı .... "

'BASKI İLE SESİMİZİ KISMAK İSTEYENLER İSTEDİKLERİNİ ALAMAYACAK'

Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'a konuşan Gazeteci Zübeyde Sarı, soruşturma kapsamında emniyete ifade verdiğini ancak daha sonra takipsizlikle sonuçlanmasını beklerken, 2017 yılında yaptığı paylaşımların yıllar sonra önüne gelmesini komik bulduğunu söyledi.

İktidarın gazetecileri baskılayarak, susmalarını istediğini belirten Sarı, "Baskı ile sesimizi kısmak isteyenler, asla istediklerini alamayacak bizden. Çok az sayıda kalan biz muhalif gazetecileri de bu şekilde susturmak istiyorlar. Şu an gündemde olan sosyal medya düzenlemesi de bunun bir göstergesidir. Gazetecilerin gazetecilik yapmamaları için her türlü baskı yöntemlerine başvuran iktidar, buna rağmen gazetecilikte ısrarı cezalandırmak istiyor. Gazeteciliğin kendi çizdiği sınırlar çerçevesinde yapılmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA