Gazetecilere yönelik operasyonlara "ortak tepki" çağrısı
DFG tarafından gazetecilere yönelik operasyona ilişkin bir açıklama yaptı.
İleri Haber
DGF’den, gazetecilere yönelik operasyona ilişkin yapılan açıklamada, “Meslektaşlarımıza yöneltilen suçlamalar gazetecilik faaliyetleridir” denilirken, bu ve benzeri gazetecilere dönük operasyonlara ortak tepki örgütlenmediği müddetçe iktidarın baskı politikaları amacına ulaşacağı kaydedildi.
8 Haziran 2022 tarihinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında gazeteci ve basın-yayın kuruluşlarına dönük geniş bir gözaltı operasyonu yapıldı. Operasyon kapsamında; Serdar Altan, Safiye Alagaş, Gülşen Koçuk, Aziz Oruç, Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Bulut, Mazlum Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Mehmet Ali Ertaş, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram gözaltına alındı. Gazetecilerin çalıştığı altı kuruma baskın yapılıp teknik malzemelerine el konuldu. İkisi haber ajansı (MA-Mezopotamya Ajansı, JINNEWS), biri Kürtçe yayın yapan gazete (Xwebûn), üç prodüksiyon şirketi (Piya, Ari ve Pel) toplamda 6 basın-yayın kuruluşu hedef haline getirildi. Baskına uğrayan bu kurumlardaki basın-yayın malzemelerine polislerce el konulup emniyete götürüldü. Xwebûn Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş aramanın sürdüğü 10 saat boyunca elleri kelepçeli bir şekilde bekletildi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilere yönelik operasyona ilişkin bir açıklama yaptı. “Her gün çalıştığı kuruma gidip gelen, televizyonlarda tüm kamuoyuna açık yayın yapan gazeteciler, sanki gizli bir iş yapıyorlarmış algısı yaratılarak kriminalize edildiler. Ancak emniyetin yaptığı açıklamada dahi gördük ki tüm meslektaşlarımıza yöneltilen suçlamalar gazetecilik faaliyetleridir” denilen açıklamada; iktidarın siyasi, ekonomik ve sosyal bir kriz içinde olduğu, ülkede anti-demokratik uygulamalar gün geçtikçe arttığı kaydedilerek, iktidar hak ihlallerini ve ekonomik krizi unutturmak için savaş yöntemine başvurduğu kaydedildi.
‘ORTAK TEPKİ’ VURGUSU
“Şimdi de bu operasyonları haber yapan ve savaş politikalarını teşhir eden gazetecilere yönelik operasyon yapıldı” denilen açıklamada, ayrıca şu ifadeler kullanıldı:
Kürt gazetecilerin 30 yılı aşkın bir süredir gelenek haline getirdiği “özgür basın” ilk günden bugüne kadar hep baskı altına alınmaya çalışıldı. Onlarca çalışanı hem asker-polis hem de paramiliter güçler tarafından katledildi. Bu süre zarfında binlercesi cezaevlerine konuldu. Halen Türkiye’de derneğimizin son yayınladığı rapor verilerine göre (5 Haziran 2022) 60 gazeteci cezaevinde tutuluyor. Bu operasyondan da anlaşılıyor ki bu sayıya yenileri eklenmek isteniyor. Bu ve benzeri gazetecilere dönük operasyonlara ortak tepki örgütlenmediği müddetçe iktidarın baskı politikaları amacına ulaşacaktır.
‘MÜCADELE’ ÇAĞRISI
DFG olarak özgür basın emekçilerinin haklarını her şart altında korumak için mücadele ediyoruz. “Gerçekler Karanlıkta Kalmayacak” düsturuyla mesleklerini icra eden gazetecilerin derneği olarak bu ısrarımızı sürdüreceğiz. Şu anda gözaltında bulunan ve cezaevinde tutulan gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılmaları ve demokratik, özgür bir ülkede mesleki faaliyetlerini yürütebilecekleri ortam için mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi yürütürken ulusal ve uluslararası alanda mücadele eden tüm gazeteci ve meslek örgütlerini bizlerle dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Demokratik ve basın, ifade özgürlüğünün güvence altında olduğu bir ortamı ancak ortak mücadele ile sağlayabiliriz.