Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri serbest bırakıldı

Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri serbest bırakıldı

Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istediği için gözaltına alınan Cumartesi Anneleri, serbest bırakıldı.

İleri Haber

Kaybedilen yakınlarının akıbetini sormaya devam eden Cumartesi Anneleri, 900. haftada Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Polis ekipleri ise Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'na çıkmasına izin vermedi. 

Polisler, Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapıp karanfil bırakmak isteyen Cumartesi Anneleri'ni abluka altına alarak basın mensuplarının da görüntü almasını engelledi.

Eylemin "yasa dışı" olduğunu iddia eden polisler, bölgeye giriş ve çıkışları da engelledi. 

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER SERBEST BIRAKILDI

Galatasaray lisesi önüne gelen Cumartesi Anneleri polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan yaklaşık 20 kişinin Vatan Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi. 

Avukat Erselan Aktan, sosyal medya hesabından Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Lisesi önündeki eyleme yapılan polis müdahalesi sonrası İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin ve avukat Öztürk Türkdoğan'ın kelepçelenerek gözaltına alındığını duyurdu.

Cumarteesi Anneleri serbest bırakılmalarının ardından, "Gözaltından çıktık, İHD İstanbul Şubemiz önünde bir kez daha haykırıyoruz: Galatasaray bizimdir, kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan asla vazgeçmeyeceğiz!" paylaşımında bulundu.

"NE YAPARSANIZ YAPIN, GALATASARAY'DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!"

Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise "Galatasaray’a çıkmamız engelleniyor. Ne yaparsanız yapın, Anayasa güvencesindeki toplanma özgürlüğümüzden ve bu özgürlüğümüzü kullanmak için seçtiğimiz Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın insanlığın vicdanında Galatasaray bizimdir" denildi. 

MİLLETVEKİLLERİ AİLELERİN YAPAMADIĞI AÇIKLAMAYI OKUDU

Öte yandan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile CHP Milletvekili Ali Şeker, HDP Milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm ve Zeynel Özen, Cumartesi Anneleri'nin gözaltına alınmalarının ardından Galatasaray Meydanı'nda açıklama yaptı.

Ahmet Şık, "Yakınlarını arayanların eylemine yıllardır izin verilmiyor. Bugün 900. hafta nedeniyle burada olmak istediler. Aileler adına açıklamayı biz okuyacağız" dedi. 

HDP'li Züleyha Gülüm ise "Aslında faili belli cinayetlerde yakınlarını kaybeden ailelerin bir karanfil bırakmasına dahi izin verilmedi. Yasaklama kararı diyorlar, o  kararların hukuka aykırı olduğunu biliyoruz. Ama mahkeme kararını dahi tanımayan kaymakamlık ve valilik var" ifadelerini kullandı.

Gülüm'ün Cumartesi Anneleri adına yaptığı basın açıklaması şöyle:

"Biz dünyanın en barışçıl, en haklı mücadelesini yürüten anneleriz, evlatlarız, kardeşleriz, torunlarız, hak savunucularıyız... Galatasaray'da yaşlanan, Galatasaray'da büyüyen, Galatasaray'da doğanlarız. Devletin varlığını inkar ettiği sevdiklerimizi fotoğraflarıyla Galatasaray' da yaşatanlarız Galatasaray'ı mekansız bırakılan sevdiklerimize mezar yeri yapanlarız. İşte bu yüzden Galatasaray bizimdir!

Devletin gözaltında kaybettiği sevdiklerimizi arıyoruz, Galatasaray bizim arayışımızın mekanıdır. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin başına geleden herkes bilsin ve bir daha asla yaşanmasın istiyoruz; Galatasaray bizim hakikat mekanımızdır Kaybedilen sevdiklerimiz ve onlara yaşatılanlar unutulmasın, tarihe not düşülsün istiyoruz; Galatasaray bizim hafıza mekanımızdır. İşte bu yüzden Galatasaray bizimdir!

Sevdiklerimizi bizden alan zihniyetin devamcısı kendi yasalarını bile yok sayarak Galatasaray'ı da bizden almak istiyor. "Sevdiklerimiz nerede?" çığlığımıza hukukla, adaletle cevap vermek yerine dört yıldır karşımıza copla, kalkanlar dikiliyor. Ama yanılıyorlar, evladını arayan bir anneyi, serdi arayan bir eşi, anne babasını arayan bir evladı, ablasını-ağabeyini arayan bir kardeşi, delesini-ninesini arayan birini kimse korkutamaz. Çünkü onların maruz kaldıklarından daha korkunç bir uygulama henüz icat edilmedi. 900. haftamız nedeniyle bir kez daha hatırlatıyoruz: Ne yaparsanız yapın, "Evlatlarımız nerede" diye haykırmaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın, "Evlatlarımızı kaybedenler cezasızlık zırhıyla korunanlar, bağımsız bir yargı önünde hesap versin!" Ne yaparsanız yapın Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz. Ne yaparsanız yapın, insanlığın vicdanında Galatasaray bizimdir."